Τον ρόλο της ψυχικής ευεξίας στην εμφάνιση και εξέλιξη της άνοιας εξετάζουν οι επιστήμονες που προβαίνουν σε ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις
Η ψυχική ευεξία στην ηλικία των 52 ετών σχετίζεται προοδευτικά με την γνωστική λειτουργία στην ηλικία των 69 ετών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Τόκιο με επικεφαλής τη Δρ. Miharu Nakanishi.
Οι άνθρωποι ανά τον κόσμο ζουν περισσότερο και η άνοια αποτελεί πια προτεραιότητα για τους φορείς δημόσιας υγείας σε πολλές χώρες. Το 2017 στο Lancet Commission δημοσιεύθηκε μία μεγάλη συλλογή στοιχείων από ιατρικές έρευνες οι οποίες στοχεύουν να αντιμετωπίσουν την επιδημία άνοιας και τις επακόλουθες προκλήσεις για την υγεία και την κοινωνική φροντίδα. Εκτιμάται πως το 35% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν στοχεύοντας τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον ρόλο της ψυχολογικής ευεξίας στην άνοια.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν πως συγκεκριμένες πτυχές της ψυχικής ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής και της θετικής επίδρασης και των κινήτρων για ζωή, σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία έρευνας σε ανθρώπους που γεννήθηκαν το 1946 διεφάνη πως υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ της χαμηλής αυτοεκτίμησης στην ηλικία των 52 ετών και της καλύτερης γνωστικής λειτουργίας στην ηλικία των 69 ετών. Η σχέση είναι επαρκώς τεκμηριωμένη ώστε να ελέγχονται η γνωστική ικανότητα κατά την παιδική ηλικία, οι κινητικές ικανότητες και άλλες μεταβλητές, ανάμεσα στις οποίες εννέα τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου.
anatakti