Σήμερα ζουν στην ινδική πρωτεύουσα 27 εκατ. άνθρωποι και κάθε χρόνο προστίθενται 700.000.
Δεν μπορεί να μελετήσει κανείς την αστικοποίηση αν δεν ρίξει μια ματιά στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας.
Περισσότεροι από 27 εκατ. κάτοικοι ζουν μέσα και γύρω από το Νέο Δελχί, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 700.000 επιπλέον στη γιγάντια πόλη, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Demographia. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι έως το 2028, ο πληθυσμός της ινδικής μεγαλούπολης θα ξεπεράσει το Τόκιο κατακτώντας την πρωτιά της πολυπληθέστερης πόλης στον κόσμο.
Τα σημάδια από την υπερ-αστικοποίηση είναι περισσότερο από ορατά: η ρύπανση και το νέφος είναι τόσο έντονα που συχνά οι πτήσεις καθυστερούν λόγω μειωμένης ορατότητας. Η κίνηση στους δρόμους είναι καθημερινός εφιάλτης για τους κατοίκους, ενώ οι παραγκουπόλεις αναδεικνύουν την τεράστια αντίθεση με τις ξενοδοχειακές μονάδες μοναδικής πολυτέλειας που διαθέτει η πρωτεύουσα.
Δεν είναι, όμως, μόνο η Ινδία που έχει αστικοποιηθεί. Ήδη, πάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη ζει σε αστικά κέντρα και στα μέσα του αιώνα αναμένεται το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στα 2/3.
Οι ρυθμοί, όμως, είναι τόσο ραγδαίοι, που δύσκολα μπορεί το κράτος να τους παρακολουθήσει. Από το 2005, η ινδική κυβέρνηση κατασκεύασε 43.000 νέα σπίτια στο Νέο Δελχί, στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης για τους οικονομικά ασθενείς. Το ίδιο διάστημα, όμως, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 10 εκατομμύρια.
Ένα άλλο κρίσιμο πρόβλημα είναι το νερό. Σε τουλάχιστον 20 ινδικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα, αναμένεται τα υπόγεια ύδατα να στερέψουν ήδη από το 2020 εάν δεν ληφθούν μέτρα.
Και το οξύμωρο είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πόλη, τόσο πιο ελκυστική γίνεται για τους μετανάστες. Έως το 2030, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν στον πλανήτη 43 μεγαλουπόλεις, αστικά κέντρα δηλαδή που θα αριθμούν πάνω από 10 εκατ. κατοίκους. Οι περισσότερες θα βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες περιοχές.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς γίνεται η διαχείριση των πόλεων», σχολιάζει η Σουμίλα Γκουλιάνι, επικεφαλής του προγράμματος υποδομών και βιώσιμης ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ινδία. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης», τονίζει η ίδια και εξηγεί ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο ρόλος των τοπικών αρχών που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα της αστικοποίησης.
πηγή insider