Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη ηλικία για να παχύνουμε

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Το τέλος του σχολείου και η εύρεση δουλειάς οδηγούν και τα δύο σε μείωση της σωματικής δραστηριότητας και σε αύξηση του βάρους, ενώ επιπροσθέτως το να γίνει κανείς γονιός, ιδίως μητέρα, οδηγεί σε έξτρα κιλά, σύμφωνα με δύο νέες βρετανικές μελέτες.

-Advertisement-

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να παχαίνουν μετά την ενηλικίωσή τους και σε αυτήν ακριβώς τη μεταβατική φάση είναι που αυξάνονται ταχύτερα τα επίπεδα παχυσαρκίας. Η αύξηση του βάρους συνδέεται κυρίως με αλλαγές στη διατροφή και στη σωματική άσκηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο Obesity Reviews, έκαναν συστηματική επισκόπηση, αξιολόγηση και μετα-ανάλυση όλων των έως τώρα δημοσιευμένων ερευνών πάνω στο ζήτημα της μετάβασης από το σχολείο στην ενήλικη ζωή και πώς αυτή επηρεάζει τις συνήθειες και το βάρος.

-Advertisement-
=Advertisement=

Η πρώτη μελέτη αφορούσε 19 έρευνες που κάλυπταν άτομα ηλικίας 15 έως 35 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι τελειώνουν το λύκειο, μειώνουν κατά μέσο όρο κατά επτά λεπτά τη μέρα τη μέτρια έως έντονη σωματική άσκησή τους. Η μείωση είναι μεγαλύτερη για τους νέους (16,4 λεπτά ημερησίως) σε σχέση με τις νέες (6,7 λεπτά). Η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη (11,4 λεπτά τη μέρα κατά μέσο όρο) για όσους εισάγονται στο πανεπιστήμιο και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό οδηγεί σε αύξηση του βάρους.

- Advertisement -

Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει η δεύτερη μελέτη, που αξιολόγησε έξι έρευνες, ειδικότερα για όσους γίνονται νέοι γονείς. Βρήκε μια μέση αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 17% μεταξύ των νέων χωρίς παιδιά και αυτών που έγιναν γονείς. Για παράδειγμα, μια νέα μέσου ύψους (1,64 μέτρα) χωρίς παιδιά βάζει γύρω στα επτάμισι κιλά στα επόμενα πέντε έως έξι χρόνια μετά την ενηλικίωσή της, ενώ αν στο διάστημα αυτό έχει γίνει και μητέρα, τότε στο βάρος της προστίθενται άλλα 1,3 κιλά, πέρα από τα 7,5.

Πηγή: ygeiamou.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *