Σαν ένα φυσιολογικό γεγονός αντιμετώπισε πρώην επικεφαλής της αστυνομίας που ήταν αρμόδιος για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών όταν δήλωσε ότι ο κόσμος δεν είναι τέλειος και ότι «λάθη συμβαίνουν» όταν ρωτήθηκε για τον φόνο ενός τρίχρονου κοριτσιού στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.
Δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά ο Ρόναλντ ντε λα Ρόσα, γερουσιαστής που έχει διατελέσει επικεφαλής της αστυνομίας αρμόδιος για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες χρήστες και φερόμενοι έμποροι, δήλωσε ότι «οι παράπλευρες απώλειες» είναι αναπόφευκτες στις αστυνομικές επιχειρήσεις, μιλώντας για τον φόνο την προηγούμενη Κυριακή της 3χρονης Μίκα Ουλπίνα σε μια επαρχία κοντά στη Μανίλα.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η αστυνομία, ότι ο πατέρας του κοριτσιού, ένας φερόμενος έμπορος ναρκωτικών που άνοιξε πυρ εναντίον τους όταν προσπάθησαν να τον συλλάβουν, το χρησιμοποίησε σαν ανθρώπινη ασπίδα. Η μητέρα του κοριτσιού απορρίπτει αυτή την εκδοχή των γεγονότων.
«Δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο», σχολίασε ο ντε λα Ρόσα. «Θέλει κάποιος αστυνομικός να σκοτώσει ένα παιδί; Ποτέ, διότι έχουν και οι ίδιοι παιδιά, αλλά λάθη συμβαίνουν στη διάρκεια επιχειρήσεων».
Ο θάνατος του νηπίου θα πρέπει να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία στις Φιλιππίνες ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα 11 εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες εξαιτίας «του συγκλονιστικά μεγάλου αριθμού παράνομων φόνων από την αστυνομία», τους οποίους η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να ερευνήσει.
Οι επικριτές του προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε καταγγέλλουν ότι η εκστρατεία του κατά των ναρκωτικών, που διαρκεί ήδη τρία χρόνια, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένη και στοχεύει στο να προκαλέσει σοκ και φόβο αλλά και να ενισχύσει την εικόνα του ως σκληρού ηγέτη χωρίς ωστόσο να βλάπτει τις παράνομες οργανώσεις διακίνησης.
Πάνω από 20.000 νεκροί στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών
Δεν έχουν πάντως τέλος οι καταγγελίες για εκτελέσεις από την αστυνομία υπόπτων με συνοπτικές διαδικασίες, συγκαλύψεις και τοποθέτηση όπλων και ναρκωτικών προκειμένου να ενοχοποιήσει ανθρώπους. Η αστυνομία απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και τονίζει ότι όλοι οι περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι που έχει σκοτώσει ήταν οπλισμένοι και αντιστάθηκαν στη σύλληψη.
Ακτιβιστές εκτιμούν σε περισσότερους από 20.000 τους νεκρούς στη διάρκεια του πολέμου κατά των ναρκωτικών.
Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στον φόνο του κοριτσιού έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα εν αναμονή της διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας «προκειμένου να καθοριστεί ποιο όπλο προκάλεσε τον θάνατο του μικρού κοριτσιού», δήλωσε ο Μπέρναρντ Μπανάκ, εκπρόσωπος της αστυνομίας. Επανέλαβε, μάλιστα, την εκδοχή της αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία ο πατέρας του κοριτσιού ήταν αυτός που τράβηξε πρώτος όπλο.
«Σε αυτή την κατάσταση ενδέχεται να υπάρξει κάποιο ατύχημα (…) αν χρησιμοποίησε την κόρη του σαν ανθρώπινη ασπίδα», πρόσθεσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ANC.
Ο δικηγόρος που έχει προσφύγει κατά του πολέμου κατά των ναρκωτικών, δήλωσε ότι θα έρθει η ημέρα της κρίσης για τους αστυνομικούς που χρησιμοποιούν υπερβολική βία.
«Αυτά “δεν συμβαίνουν”. Αυτά συμβαίνουν όταν η κυβέρνηση απονέμει δικαιοσύνη μέσω των όπλων και όχι μέσω των δικαστηρίων», τόνισε.