Αυτά είναι τα τεθωρακισμένα BMP-1 που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία – Θα αντικατασταθούν από τη Γερμανία

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Eπιπλέον στρατιωτικό υλικό στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία στο πλαίσιο της υποστήριξης του Κιέβου ενάντια στον συνεχιζόμενο πόλεμο που δέχεται από τη Ρωσία. Οπως έγινε γνωστό στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Ολαφ Σολτς ότι τα τεθωρακισμένα που θα στείλει η Αθήνα στο Κίεβο δεν θα μείνει… αναπάντητη, καθώς το Βερολίνο θα φροντίσει για να αναπληρωθούν στον Ελληνικό Στρατό.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα Σοβιετικής κατασκευής αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (ΤΟΜΑ) BMP-1. Το BMP σημαίνει Boyevaya Mashina Pyekhoty 1 (ρωσικά: Боевая Машина Пехоты 1; БМП-1), που σημαίνει «όχημα μάχης πεζικού, 1ο σειριακό μοντέλο». Το BMP-1 ήταν το πρώτο όχημα μάχης πεζικού μαζικής παραγωγής (IFV) της Σοβιετικής Ένωσης. Ονομάστηκε M-1967, BMP και BMP-76PB από το ΝΑΤΟ πριν γίνει γνωστός ο σωστός χαρακτηρισμός του.

Ένας νέος σχεδιασμός, όπως το BMP, που συνδυάζει τις ιδιότητες ενός τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (APC) και ενός ελαφρού άρματος μάχης, θα επέτρεπε στο πεζικό να λειτουργεί από τη σχετική ασφάλεια του θωρακισμένου, από την ακτινοβολία εσωτερικού του σε μολυσμένες περιοχές και να πολεμά μαζί του σε μη μολυσμένες περιοχές. Εξάλλου, η σοβιετική στρατιωτική ηγεσία είχε… προβλέψει τους μελλοντικούς πολέμους να διεξάγονται με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα. Ετσι, το BMP-1 θα αύξανε την κινητικότητα της ομάδας πεζικού, θα παρείχε πυροσβεστική υποστήριξη και θα μπορούσε επίσης να πολεμήσει δίπλα στα κύρια άρματα μάχης. Το BMP-1 δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε μάχη στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, όπου χρησιμοποιήθηκε από αιγυπτιακές και συριακές δυνάμεις. Με βάση τα διδάγματα από αυτή τη σύγκρουση και τις πρώιμες εμπειρίες του Σοβιετικού-Αφγανικού πολέμου, αναπτύχθηκε μια έκδοση με βελτιωμένες ιδιότητες μάχης, η BMP-2 που δόθηκε στην παραγωγή τον Αύγουστο του 1980. Παράλληλα, το 1987, το BMP-3, ένα ριζικά επανασχεδιασμένο όχημα με ένα εντελώς νέο οπλικό σύστημα, τέθηκε σε υπηρεσία σε περιορισμένο αριθμό στον Σοβιετικό Στρατό.

Τι είναι τα ΤΟΜΑ και πού χρησιμεύουν

Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) ονομάζεται ένα είδος στρατιωτικού οχήματος που μεταφέρει προσωπικό στο πεδίο της μάχης και προσφέρει υποστηρικτικό πυρ για το προσωπικό. Τα ΤΟΜΑ είναι παρόμοια με τα ΤΟΜΠ, μεταφέρουν και αυτά 6-10 άντρες. Διαφέρουν από τα ΤΟΜΠ επειδή έχουν συχνά πιο ισχυρή θωράκιση που τους επιτρέπει να υποστηρίζουν το πεζικό σε επιθέσεις. Επίσης ορισμένα (όπως τα Ρωσικής σχεδίασης BMP) διαθέτουν θυρίδες που επιτρέπουν στους μεταφερόμενους στρατιώτες να βάλλουν με τον ατομικό τους οπλισμό.

- Advertisement -

Τα ΤΟΜΑ είναι συχνά εξοπλισμένα με ένα πυροβόλο διαμετρήματος 20-30χιλ., ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φέρουν αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους όπως τον Νατοϊκό πύραυλο TOW και τον ρωσικό Spigot. Κατά κύριο λόγο κινούνται με ερπύστριες, άλλα μερικά είναι τροχοφόρα. Τα ΤΟΜΑ φέρουν ελαφρύτερη θωράκιση σε σχέση με τα κύρια άρματα μάχης, αλλά μερικά αποτελούν άμεση απειλή για τις δυνάμεις τεθωρακισμένων λόγω των αντιαρματικών πυραύλων που φέρουν. Πρώτη η Σοβιετική Αμυντική Βιομηχανία το 1967 σχεδίασε ΤΟΜΑ, το BMP-1 και από τότε η πλειοψηφία των στρατιωτικών δυνάμεων σχεδίασε το δικό της ΤΟΜΑ.

Αποστολή των BMP-1 με το… βλέμμα στον Εβρο

Από τις αρχές του Μαρτίου όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ η μία μετά την άλλη ανακοίνωναν τον στρατιωτικό εξοπλισμό με τον οποίο θα βοηθούσαν την Ουκρανία να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή, η Αθήνα είχε θέση ως έντονο προβληματισμό της τ δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης των οπλικών συστημάτων που εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες της άμυνας της χώρας. Αυτή ήταν μια βασική παράμετρος για να παραχωρήσει στην Ουκρανία τα BMP-1. Η Ελλάδα ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει τα τεθωρακισμένα, μόνο εφόσον μπορούσε να εγγυηθεί κάποιο άλλο κράτος – μέλος, ότι θα τα αντικαταστήσει στον Ελληνικό Στρατό. Τελικά, έστω και με κάποιους μήνες καθυστέρησης, αποφασίστηκε πως ο γερμανικός στρατός θα είναι αυτός που θα διαθέσει στην Ελλάδα την αντικατάσταση των οπλικών συστημάτων για την παραχώρηση των BMP-1 στο Κίεβο. Πλέον, η Aθήνα θα τα στείλει στην Ουκρανία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τις Ενοπλες Δυνάμεις γενικότερα να βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό της επιχείρησης.

Το χρονικό σημείο της όλης «συναλλαγής» μόνο τυχαίο δεν είναι βέβαια, καθώς η Ελλάδα από την πλευρά της οφείλει να είναι… ετοιμοπόλεμη ενόψει και των τουρκικών προκλήσεων από αέρα, στεριά και θάλασσα με το καλοκαίρι να προβλέπεται… θερμό από πολλούς αναλυτές. Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι γείτονες εντείνουν τις εχθρικές τους ενέργειες κατά της χώρας μας τόσο στο Ανατολικό Αιγαίο, όσο και στα χερσαία σύνορα, αναγκάζει την Αθήνα να βρίσκεται στο 100% της δικής της ετοιμότητας. Πρόσφατα, άλλωστε η Ελλάδα οχύρωσε τον Εβρο με τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης M1117 που εντάχθηκαν στις Μονάδες του Στρατού Ξήρας στον Έβρο και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αμυντική θωράκιση της χώρας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ η άμεση ένταξη των συγκεκριμένων οχημάτων αναγνώρισης στις Μονάδες του Στρατού Ξήρας στον Έβρο ενισχύει ακόμη περισσότερο την αμυντική θωράκιση της χώρας.

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *