Τον Οκτώβριο θα γίνουν οι συναντήσεις σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών και ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης
Εκτίναξη 32,6% σημείωσαν οι φορολογικές εισπράξεις τον Αύγουστο, με τον προϋπολογισμό να εμφανίζει στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο διάστημα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 5,942 δισ. ευρώ. Στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος συνέβαλαν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 5,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο αλλά και η συγκράτηση των δαπανών.
Οι φόροι που εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία τον περασμένο μήνα ήταν αυξημένοι κατά 1,4 δισ. ευρώ λόγω της είσπραξης της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Δεκέμβριο αλλά κυρίως εξαιτίας της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από τον ΕΦΝΙΑ έχουν προεισπραχθεί περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σχολιάζοντας την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ειδικά την αύξηση των φορολογικών εσόδων ανέφερε ότι «η απόδοση αυτή είναι συμβατή με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η οικονομία το 2022, ενώ η προείσπραξη εσόδων επόμενων μηνών προσθέτει ασφάλεια στην υλοποιούμενη δημοσιονομική πολιτική σε μια κατεξοχήν αβέβαιη περίοδο σε σχέση με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις».
Ο φετινός στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ διατηρείται, ενώ για το ΑΕΠ προβλέπεται άνοδος πάνω από 5%. Το οικονομικό επιτελείο μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας έχει αρχίσει να ετοιμάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023. Το βάρος που καλείται να σηκώσει ο νέος προϋπολογισμός προκειμένου να καλύψει ένα μέρος του υψηλού ενεργειακού κόστους με τις επιδοτήσεις ρεύματος – φυσικού αερίου την επόμενη χρονιά δεν αφήνει ανεπηρέαστο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023.
Ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2023 θα «κλειδώσει» από το μέγεθος της επιβάρυνσης που θα έχει για τον προϋπολογισμό η συνέχιση της στρατηγικής ενίσχυσης των λογαριασμών, έστω και με βάση διαφορετικό μοντέλο. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.
Το πρώτο ραντεβού με τους θεσμούς
Το πρώτο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 10 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει η πρώτη αποτίμηση με βάση 22 προαπαιτούμενα, ενώ το πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο και για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. H χώρα έχει περιθώριο να ολοκληρώσει έως τον Οκτώβριο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Η πλήρης εκκαθάριση του «στοκ» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις εκκρεμείς συντάξεις, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει, αλλά και σειρά ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις δεσμεύσεις για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019, σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.
Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη, οι πιο σημαντικές εκκρεμότητες έχουν ήδη υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί.
Στο 10,1 ο πληθωρισμός στην ΕΕ
Στο 10,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για την πορεία των τιμών που δημοσίευσε η Εurostat. Για την Ελλάδα τα στοιχεία έχουν αναθεωρηθεί και καταγράφεται άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη τιμών κατά 11,4% τον Αύγουστο από 11,1% που έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Σε επίπεδο κρατών, ο χαμηλότερος πληθωρισμός για τον Αύγουστο καταγράφηκε στη Γαλλία (6,6%), στη Μάλτα (7%) και στη Φινλανδία (7,9%). Αντίθετα, ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στην Εσθονία (25,2%), στη Λετονία (21,4%) και στη Λιθουανία (21,1%).