Η τριχόπτωση αφορά άνδρες και γυναίκες και εκδηλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί….
Η απώλεια μέχρι 100 τριχών την ημέρα θεωρείται
φυσιολογική, καθώς τα μαλλιά ανανεώνονται καθημερινά και η απώλεια αναπληρώνεται.
Όταν όμως πάρει μεγαλύτερη έκταση, μπορεί να είναι παθολογική και είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν ειδικό που θα εντοπίσει τα αίτια και θα σας συστήσει την καλύτερη θεραπεία.
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τριχόπτωσης, μέχρι την ηλικία των 50 ετών περίπου το 85% των ανδρών θα έχουν σημαντική αραίωση του τριχωτού της κεφαλής. Και οι γυναίκες όμως αντιμετωπίζουν με το πέρασμα του χρόνου αραίωση των μαλλιών σε ποσοστό 40%.
Οι επιστήμονες αναφέρουν τώρα πως η κηρήθρα των μελισσών μπορεί να κρύβει μια πιθανή νέα θεραπεία για την τριχόπτωση.
Σε δοκιμές σε ποντίκια, βρέθηκε πως η πρόπολη, το συστατικό που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να στεγανοποιήσουν την κυψέλη τους, προκάλεσε την ανάπτυξη του τριχώματός τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Ken Kobayashi, η πρόπολη προωθεί την ανάπτυξη των κυττάρων που σχετίζονται με την ανάπτυξη των μαλλιών.
Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν την πρόπολη σε ποντίκια που τους είχαν ξυρίσει ή αφαιρέσει με κερί το τρίχωμα, τα ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία με την πρόπολη έβγαλαν πιο γρήγορα το τρίχωμά τους συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης πως μετά την τοπική χρήση αυξήθηκε η ποσότητα των κυττάρων που συμμετέχουν στην ανάπτυξη των μαλλιών.
Η τριχόπτωση προκαλείται συχνά από αφύσικη φλεγμονή. Η πρόπολη, που περιέχει αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, θεωρείται πως μπορεί να βοηθά και με αυτό τον τρόπο στον περιορισμό της απώλειας μαλλιών.
Ο Ken Kobayashi και οι συνεργάτες του επισήμαναν πως η πρόπολη δρα ως φυσικό φράγμα ενώ περιέχει συστατικά που αποτρέπουν τις επιθέσεις από μύκητες και βακτήρια στα μαλλιά, ωστόσο επισημαίνουν πως χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί εάν η πρόπολη μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στην τριχόπτωση.
Η πρόπολη των μελισσών θεωρείται από την αρχαιότητα φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία όγκων, φλεγμονών και πληγών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry