Μια μορφή της βιταμίνης Ε που ονομάζεται γάμμα τοκοφερόλη μπορεί να αποτρέψει τις συχνές κρίσεις άσθματος, διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές, προσφέροντας στους πάσχοντες τη δυνατότητα να προστατευτούν με τη βοήθεια ενός απλού και εντελώς φυσικού μέσου.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Allergy & Clinical Immunology, η γάμμα τοκοφερόλη μειώνει τις φλεγμονές στους αεραγωγούς του σώματος, προστατεύοντας έτσι από τη δύσπνοια, τον βήχα, τον αναπνευστικό συριγμό και τα άλλα συνήθη συμπτώματα του άσθματος.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν επίσης μείωση της πυκνότητας της βλέννας στους πνεύμονές τους.
Τα ευρήματά αυτά, επισημαίνουν οι ερευνητές, υποδεικνύουν όπως διαβάζουμε στο onmed.gr ότι είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο το άσθμα με τη βοήθεια αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες ή μέσω της λήψης ενός συμπληρώματος διατροφής.
Η γάμμα τοκοφερόλη βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στους ξηρούς καρπούς, συγκεκριμένα στα καρύδια και στα πεκάν, καθώς και στο αράπικο φιστίκι και σε λάδια όπως το καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο και το σησαμέλαιο.
Η γάμμα τοκοφερόλη είναι λιγότερο γνωστή από την άλφα τοκοφερόλη, τη μορφή βιταμίνης Ε που βρίσκουμε συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής. «Αρχίσαμε να μελετάμε τη βιταμίνη Ε επειδή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι στους ανθρώπους που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης από τη διατροφή τους εκδηλώνονται σπανιότερα το άσθμα και οι αλλεργίες» αναφέρει η Μισέλ Χερνάντεζ, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.
Οι ερευνητές εστίασαν συγκεκριμένα στη γάμμα τοκοφερόλη λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης της. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε συμπλήρωμα γάμμα τοκοφερόλης είτε ψευδοφάρμακο (placebo) για διάστημα δύο εβδομάδων και μετά από ένα διάλειμμα τριών εβδομάδων, οι δύο ομάδες αντιστράφηκαν. Στη συνέχεια αξιολογήθηκε από τους ερευνητές η αναπνευστική τους υγεία.
Χάρη στη λήψη της γάμμα τοκοφερόλης παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής αλλά και χαμηλότερα επίπεδα βλεννίνης, μιας κατηγορίας πρωτεϊνών που επηρεάζει τη σύσταση της βλέννας. Η βλεννίνη τυπικά παρατηρείται αυξημένη στον οργανισμό των ασθματικών. Όσο χαμηλότερη είναι η βλεννίνη, τόσο πιο αραιή και λιγότερο κολλώδης είναι η βλέννα, επομένως απομακρύνεται ευκολότερα από τους αεραγωγούς.
Αν και τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας, σε καμία περίπτωση δεν βλάπτει να βάλετε στη ζωή σας τους ξηρούς καρπούς, αφού ούτως ή άλλων έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.