Άσθμα και άσκηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γυμναστική, τους κινδύνους που κρύβει αλλά και πώς να την κάνετε σωστά αν υποφέρετε από άσθμα.

Το άσθμα και τα προβλήματα αναπνοής που προκαλεί μπορεί να δυσκολέψει αρκετά τη ζωή των ασθενών, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στο να παρατήσουν εντελώς τη γυμναστική. Η τραγική ειρωνεία; Η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε καλύτερα τα συμπτώματα του άσθματος.

-Advertisement-

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2015, για το περιοδικό BJM Open Respiratory Research, στην οποία συμμετείχαν 643 ενήλικες, όσοι γυμνάζονταν περισσότερο είχαν σχεδόν δυόμισι φορές καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων τους. Και, όπως όλοι ξέρουμε, τα οφέλη της γυμναστικής γίνονται ορατά σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, από την πρόληψη ασθενειών, το σώμα και την υγεία μας, μέχρι και τη διάθεσή μας.

Σίγουρα, αν πάσχετε από άσθμα – και ειδικά αν κατά βάση κάνατε καθιστική ζωή ως τώρα – δεν πρέπει να βουτήξετε με ορμή σε ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής. Ξεκινήστε αργά και σταθερά, με ασκήσεις και επίπεδα έντασης που δεν θα επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Υπολογίζεται πως περίπου 70-90% από τους ασθενείς με άσθμα παθαίνουν ελαφριά κρίση όταν γυμνάζονται, νιώθοντας να κόβεται η αναπνοή τους περισσότερο από όσο θα συνέβαινε κανονικά. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι ζαλάδα, πόνος και σφίξιμο στο στήθος ή επίμονος βήχας. Αυτό συμβαίνει επειδή η γυμναστική, μας αναγκάζει να παίρνουμε πιο βαθιές ανάσες, συνήθως από το στόμα, γεμίζοντας τους πνεύμονές μας με περισσότερο κρύο, ξηρό αέρα—δηλαδή εντελώς διαφορετικό από το να αναπνέαμε από τη μύτη, η οποία φιλτράρει τον αέρα που εισπνέουμε, τον καθαρίζει και αυξάνει την υγρασία του.

- Advertisement -

Πώς μπορεί ένας ασθενής να γυμναστεί με ασφάλεια;

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα συμπτώματα του άσθματος κατά τη γυμναστική, αλλά και μετά:

Μιλήστε με τον γιατρό σας: Αν το άσθμα σας βρίσκεται γενικότερα υπό έλεγχο, τότε πιθανότατα θα μπορείτε να γυμναστείτε χωρίς πρόβλημα. Μιλήστε, συνεπώς, με τον γιατρό σας για τρόπους αντιμετώπισης και ποιες μέθοδοι γυμναστικής είναι πιο ασφαλείς για εσάς.

Ελέγξτε τον εαυτό σας: Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε την κρίση άσθματος από τη φυσιολογική δυσκολία στην αναπνοή λόγω της κούρασης, συνεπώς πρέπει να γνωρίζετε καλά τις αντιδράσεις σας, για να καταλάβετε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι.

Αποφύγετε τα περιβάλλοντα που σας προκαλούν κρίσεις: Ανάλογα με το τι σας πυροδοτεί μια κρίση άσθματος, φροντίστε να το αποφεύγετε ενώ γυμνάζεστε. Συνεπώς, αν η γύρη είναι πρόβλημα, μην βγαίνετε για τρέξιμο στο πάρκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το να γυμνάζεστε σε εσωτερικό χώρο είναι η καλύτερη επιλογή.

Ξεκινήστε χαλαρά: Χαμηλή ένταση, μικρή διάρκεια. Αυτά είναι τα δύο κλειδιά για κάθε ασθενή με άσθμα που θέλει να ξεκινήσει να γυμνάζεται. Αρχίστε με περπάτημα αντί για jogging, και σταδιακά αυξήστε την ταχύτητα και το χρόνο που θα ασκείστε. Η κολύμβηση επίσης είναι μια άσκηση που προτείνεται σε πολλούς ασθενείς, καθώς η επαφή με τον ζεστό και υγρό αέρα της πισίνας δεν επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Προσέξτε τα σημάδια: Τα συμπτώματα του άσθματος μπορούν να επιδεινωθούν πολύ γρήγορα, οπότε αν μάθετε να αναγνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια, σταματήστε ό,τι κάνετε και αφήστε τον οργανισμό σας να ηρεμήσει. Πάρτε αργές αναπνοές και πηγαίνετε σε κάποιον θερμό χώρο. Μη συνεχίσετε την γυμναστική και μην προσπαθείτε να “ξεπεράσετε” τα συμπτώματά σας.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *