Ασύρματη φόρτιση σε απλά ελληνικά

5 Min Read
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.
Μα ποιος ασχολείται με την ασύρματη φόρτιση;
Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας, ελάχιστοι. Στο εξωτερικό όμως δεν ισχύει το ίδιο. Μια έρευνα της IHS στα μέσα της περασμένης χρονιάς, αποκάλυψε πως το 76% των καταναλωτών στις H.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, έχουν ακουστά για την τεχνολογία της ασύρματης φόρτισης. Επιπλέον, στις ίδιες χώρες, το 16% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία για την φόρτιση των συσκευών τους. To 2015 μάλιστα διατέθηκαν διεθνώς πάνω από 144 εκατομμύρια δέκτες ασύρματης φόρτισης (χρησιμοποιούνται σε φορητές συσκευές, θήκες κλπ.). Συνεπώς ασχολούνται πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι νομίζεις.

Εντάξει, μας έπεισες. Πώς λειτουργεί;
Πρακτικά, η ασύρματη φόρτιση του σήμερα είναι επαγωγική φόρτιση. Χρησιμοποιεί, δηλαδή, ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για τη μεταφορά ενέργειας μεταξύ δύο αντικειμένων -το ένα είναι στην περίπτωσή μας ο φορτιστής και το άλλο, κάποιο gadget. Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμός φόρτισης ενσωματώνει ένα πηνίο. Συνδέοντας τον σταθμό στην πρίζα, το ρεύμα της παροχής μετατρέπεται σε εναλλασσόμενο ρεύμα, το οποίο διερχόμενο από το πηνίο-πομπό, δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο. Όταν αυτό το μαγνητικό πεδίο διέρχεται από το πηνίο-δέκτη της φορητής συσκευής που τοποθετούμε πάνω στον σταθμό φόρτισης, μετατρέπεται σε εναλλασσόμενο ρεύμα, το οποίο στη συνέχεια μέσω κυκλώματος μετατρέπεται σε συνεχές και φορτίζει τη μπαταρία. Έτσι, μπορείς να φορτίσεις μια συσκευή χωρίς να τη συνδέσεις σε κάποιο καλώδιο, απλά τοποθετώντας την πάνω σε έναν σταθμό φόρτισης. Αυτή τη στιγμή, το πιο διαδεδομένο πρότυπο ασύρματης φόρτισης είναι το Qi. Προφέρεται «τσι» και προέρχεται από την κινεζική λέξη που σημαίνει «φυσική ενέργεια».

Μπορούν όλες οι συσκευές μου να φορτίσουν ασύρματα;
Δυστυχώς, όχι -εκτός κι αν έχεις αγοράσει όλα τα gadgets που υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση. Για να μπορέσει μια συσκευή να φορτίσει ασύρματα, θα πρέπει όπως αναφέραμε νωρίτερα, να διαθέτει έναν ειδικό δέκτη ασύρματης φόρτισης. Πολλές εταιρείες, είτε ενσωματώνουν πλέον αυτούς τους δέκτες απευθείας στις συσκευές τους (όπως στο Galaxy S7), είτε προσφέρουν τη δυνατότητα αλλάζοντας, για παράδειγμα, το κάλυμμα της πίσω πλευράς ενός smartphone με κάποιο συμβατό, εφόσον η συσκευή διαθέτει εναλλάξιμα καλύμματα. Μπορείς να επιλέξεις και τη λύση μιας θήκης με ασύρματη φόρτιση, όμως συνήθως είναι αρκετά ογκώδεις. Κάπου εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης δεν τα πηγαίνει μέχρι τώρα καλά με τα μεταλλικά υλικά. Παρόλα αυτά, η Qualcomm ανακοίνωσε την περασμένη χρονιά την τεχνολογία «WiPower», που υπόσχεται ασύρματη φόρτιση για συσκευές με μεταλλικό σώμα -συνεπώς είναι πολύ πιθανό σύντομα να δούμε στην αγορά κάποια συσκευή που να ενσωματώνει αυτή την τεχνολογία.

Γίνεται όμως και ασύρματη και γρήγορη φόρτιση ταυτόχρονα;
Σε γενικές γραμμές, η ασύρματη φόρτιση είναι πιο αργή από την ενσύρματη. Η διαφορά γίνεται ακόμη πιο αισθητή όταν προσπαθήσεις να συγκρίνεις την ταχύτητα φόρτισης με μια συσκευή που διαθέτει τεχνολογία γρήγορης φόρτισης QuickCharge 3.0. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν λανσαριστεί στην αγορά ταχύτεροι ασύρματοι φορτιστές, που σε συνδυασμό με συμβατές συσκευές προσφέρουν ταχύτητες που πλησιάζουν την ενσύρματη φόρτιση.

Μήπως τελικά μπορούμε και χωρίς αυτή;
Αυτό είναι δεδομένο. Όπως μπορείς επίσης να ζήσεις και χωρίς smartphone. Στην πράξη όμως, στοιχηματίζουμε πως δε μπορείς στιγμή χωρίς αυτό. Προφανώς η ασύρματη φόρτιση είναι ένα χαρακτηριστικό που δε έχει καταφέρει ακόμη να μας γίνει απαραίτητο. Όσο όμως εξελίσσεται και όσο βλέπουμε προϊόντα να ενσωματώνουν την τεχνολογία -η IKEA κυκλοφορεί στην αγορά πλέον μέχρι και έπιπλα με ενσωματωμένους ασύρματους φορτιστές- τόσο πιο πιθανό είναι σταδιακά να ανακαλύπτουμε τα οφέλη της. Δεν θα ήταν τέλειο όλα τα wearables, που δεν φημίζονται για την αυτονομία τους, να φορτίζουν απλώς τοποθετώντας τα σε μια ειδική επιφάνεια;

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;
Προς το παρόν, η υποστήριξη της ασύρματης φόρτισης δεν είναι η μεγαλύτερη δυνατή. Τον τελευταίο καιρό είδαμε πολλά smartphones-ναυαρχίδες να μην ενσωματώνουν την τεχνολογία για διάφορους λόγους. Κάποιες εταιρείες την θεωρούν περιττή από τη στιγμή που υπάρχει το USB Type-C και για άλλες είναι αδύνατο, μιας και έχουν επιλέξει κάποιο μεταλλικό υλικό για το σώμα των συσκευών τους. Όσο όμως οι περιορισμοί εξαλείφονται, τόσο πιο πιθανό είναι να την δούμε να καθιερώνεται μέσα στα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν, βέβαια, και τα πιο φιλόδοξα project, όπως το uBeam, που υπόσχεται ασύρματη φόρτιση χωρίς καλώδια και χωρίς βάσεις φόρτισης που θέλουν τις συσκευές ακινητοποιημένες πάνω τους. Η υλοποίηση φαντάζει προς το παρόν ακατόρθωτη, όμως ο κόσμος της τεχνολογίας ποτέ δεν σταμάτησε να μας εκπλήσσει.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version