«Παράθυρο» για μεταβατικότητα στις εισφορές από τον υπ. Εργασίας – Αλεξιάδης: Δεν έχουμε αλλαγές στο φορολογικό αυτή την περίοδο – Νέα επίθεση με ύβρεις από τον Κατρούγκαλο
Τις βασικές γραμμές του σχεδίου του που προβλέπει τη σφαγή των μικρομεσαίων, την προστασία μόνο των πολύ φτωχών και την ενθάρρυνση της φοροδιαφυγής επανέλαβε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον Ευάγγελο Αποστόλου βλέποντας την κοινωνική ένταση όλο να ανεβαίνει.
Ο υπουργός Εργασίας πολλάκις επανέλαβε στη συνέντευξή του ότι θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ «Οποιοσδήποτε έχει καθαρό εισόδημα 1.000 ευρώ κερδίζει από τη μεταρρύθμιση και από τις εισφορές και από τις προβλεπόμενες συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Ενδεικτικό του σκεπτικού του ήταν η δήλωσή του ότι «αντιστοιχούμε τη σύνταξη με το εισόδημα που δηλώνει. Όποιος δηλωνει 6.000 ευρώ θα πάρει ανάλογη σύνταξη, όποιος βγάζει 60.000 ευρώ θα πάρει μέχρι 3.000 ευρώ γιατί έτσι πρέπει».
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο το σχέδιό του εκπληρώνει το στόχο για συγκράτηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης προστατεύοντας τους αδύναμους. Ο υπ. Εργασίας παραδέχθηκε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ ως τον πιο σκληρό συνομιλητή.
Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί περαιτέρω στα ποσοτικοποιημένα στοιχεία γιατί, όπως είπε, η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μέσω διαρροών.
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά τις αυξήσεις των εισφορών τους «φτάνει να μην υποχωρούμε από τις βασικές αρχές: Να μην υπάρχουν πολίτες 2ης κατηγορίας, την αρχή της ισονομίας και την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Στο ρητορικό ερώτημα, ωστόσο, γιατί τότε να διαμαρτύρονται οι αγρότες απάντησε ότι «είναι λογικό να ανησυχούν μετά από 5 χρόνια Μνημόνια. Καλά κάνετε και ανησυχείτε, Δείτε τις προτάσεις μας».
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι το 2017 θα υπάρξουν και αγρότες που θα δουν κέρδη σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλουν τώρα.
Υποστήριξε, δε, ότι με το σχέδιό του τώρα θα δίνεται σύνταξη στους αγρότες ενώ μέχρι τώρα δίνονταν επιδόματα. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο ΟΓΑ δεν θα διατηρηθεί ως αυτόνομο ταμείο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος είπε ότι «στα θέματα φορολογίας αυτή την εποχή δεν έχουμε αλλαγές». «Καλώ όποιον θέλει να κάνει διάλογο να ξεκαθαρίσουμε οτι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα σχέδια και δεν περιλαμβάνονται από ό,τι φαίνεται στα προαπαιτούμενα της επόμενης περιόδου. Υπάρχει μια σύγχιση για το τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία. Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό και θα αλλάξουμε ό,τι πρέπει να αλλάξει. Θυμίζω ότι με τη συμφωνία του Αυγούστου οι δύο αλλαγές είναι η σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26% έως το 2017. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτή την περίοδο. Επεξεργαζόμαστε αλλαγές που θα γίνουν από το 2016-2017 που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγροτη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος».
«Καλώ τους ελληνες αγρότες να δούμε την επόμενη μέρα. Να ξεκαθαρίσω ότι βρέθηκα στην ύπαιθρο γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με πόρους πάνω από 6 δισ. και 14 δισ. επιπλέον ενισχύσεις για αγρότες. Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για αναδιάρθρωση και παραγωγική ανασυγκρότηση» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου χαρακτηρίζοντας το διάλογο ως «μονόδρομο».
«Δεν έχουμε σκοπό να εξοντώσουμε τους πιο πλούσιους αλλά ζητάμε πιο πολλά από όσους έχουν να δώσουν. Αυτός είναι ο σκοπός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση για μείωση δαπάνης αλλά προσπαθούμε να τη μοιράσουμε ωστε να επιβαρυνθούν αυτοί που έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε ερωτήσεις.
«Θέλουμε να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες με τους άλλους για τους αγρότες. Προτάσεις που δίνουν βάρος στην ιδιαιτερότητα των αγροτών θα τις συζητήσουμε αρκεί να μην είναι σε βάρος των αγροτών. Πάντα οι αγρότες θα έχουν μια χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση σε σχέση με τους άλλους μη μισθωτούς. Άρα πάντα θα ειναι στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη όσο θα υπάρχει η ανισότητα των εισοδημάτων τους» πρόσθεσε στη συνέχεια.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ από το Νταβός ο υπουργός Έργασίας έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι θέλουν να κάνουν στην κοινωνική ασφάλιση ίδια με την ιδιωτική.
Οι τέσσερις υπουργοί αποσαφήνισαν ότι:
– Διατηρείται το αφορολόγητο των επιδοτήσεων για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
– Ενισχύσεις και επιδοτήσεις δεν θα υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα ούτε για τον υπολογισμό της ασφαλιστικής εισφοράς
– Αν τα αγροτικά εισοδήματα μειωθούν πάνω από 25% υπάρχει η δυνατότητα μη προκαταβολής του φόρου
– Για να μην επιβάρυνθεί υπέρμετρα μια οικογένεια αγροτών που ασφαλίζει και άλλα μέλη της δίνεται η δυνατότητα καταβολής του χαμηλότερου ασφαλίστρου ή εναλλακτικά η ασφάλιση με εργόσημο
Νέες υβρείς αντί απαντήσεων από τον Κατρούγκαλο
Τον πανικό στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση υπό το βάρος των κινητοποιήσεων της κοινωνίας και τις αποκαλύψεις των δημοσιογράφων για τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο κ. Κατρούγκαλος προχώρησε σε επίθεση με ύβρεις κατά του ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑτος όταν δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο της εφημερίδας.
Αντί, λοιπόν, να απαντήσει στο ερώτημα για το πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που σχεδιάζει αλλά και για την τύχη του λεγόμενου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος – εξαγγελία της κυβέρνησης που φαίνεται να έχει παραπεμφθεί στις καλένδες – ο υπουργός Εργασίας κατέφυγε σε ύβρεις και επιθέσεις. Έκανε λόγο για ναυαρχίδα της παραπληροφόρησης μιλώντας για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και υποστήριξε ότι είναι ψευδή τα όσα γράφει όλος ο Τύπος σήμερα για τις απαιτήσεις που προέβαλαν τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου για μείωση και των καταβαλόμενων και των νέων συντάξεων που μπορεί να φτάσει έως και το 17%.
Θέλουν να μοιράσουν την ευθύνη
Παράλληλα οι υπουργοί που εμφανίζονται στην Βουλή για να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών επιχειρούν να μετριάσουν τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση και να επιμερίσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί το νέο ασφαλιστικό και στην αντιπολίτευση.
«Αυτοί που τώρα χτυπούν την πλάτη στα κινήματα της γραβάτας ετοιμάζουν πολύ χειρότερα μέτρα από αυτά που είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να πάρει» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς η συμφωνία έχει ορισμένες επιπτώσεις όπως το ασφαλιστικό» υπενθύμισε όμως ότι το νέο μνημόνιο δεν ψηφίστηκε μόνο από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τόνισε: «όποιες επιπτώσεις θα προσπαθήσουμε σε σύντομο διάστημα να τις απαλύνουμε».
Ο κ. Αποστόλου μάλιστα, απαντώντας μάλλον στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Νταβός είπε προς τον έλληνα πρωθυπουργό «είναι η εφαρμογή ανόητε», ανέφερε: «Κάνω σαφές ότι η εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους – που υπερψηφίστηκε και από εσάς και από τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου – δυστυχώς έχει επιπτώσεις σε μερικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό. Όμως και αυτές οι επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες».
Αναφορικά με τα αγροτικά μπλόκα αλλά και τα επεισόδια στην Κομοτηνή είπε «είμαι από τους πολιτικούς που έχω περπατήσει πολλά μπλόκα. Σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται και θα βρεθούν θερμόαιμοι που θα ανεβάσουν τους τόνους όπως στην Κομοτηνή».
Πάντως, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Δαβάκη για το πότε θα πληρωθούν οι εξισωτικές ενισχύσεις είπε πως θα δοθεί παράταση για υποβολή ενστάσεων – για όσους δεν έχουν πληρωθεί ακόμα – έως την 1η Φεβρουαρίου η οποία όμως θα προκαλέσει και παράταση του χρόνου πληρωμής.
Ο κ. Αποστόλου μάλιστα με συνέντευξή του στο News247 μοιράζει και υποσχέσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης του φορολογικού των αγροτών και δηλώνοντας: «Το Μάρτιο θα ξεκινήσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να μεγαλώσουμε την πίτα ώστε και οι αυξήσεις στους φόρους και τις εισφορές να είναι αμελητέες»!