Ασφαλιστικό: Τα plan Β «μετρά» η κυβέρνηση

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
7 Min Read
Κόστος και οφέλη διορθωτικών κινήσεων καταμετρά το υπ. Εργασίας. Ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές για επικουρικές και κύριες συντάξεις. Ο γρίφος της «Εθνικής Σύνταξης», τα ποσοστά αναπλήρωσης και η νέα πρόταση στους επιστημονικούς φορείς.

Διέξοδο στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί τόσο στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, οι οποίοι έφυγαν χωρίς να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία επιστροφής τους, όσο και σε αυτές με τους επιστημονικούς φορείς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν αλλά και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αναζητούν στο υπουργείο Εργασίας.

-Advertisement-

Το βάρος της προσπάθειας έχει πέσει στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς πρέπει να επιδοθεί σε… μαραθώνιο τεχνικών επεξεργασιών και μετρήσεων επί σεναρίων που είτε πρέπει να κατατεθούν στους θεσμούς, είτε πρέπει να επιδοθούν στους φορείς των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να τους πείσουν να επιστρέψουν στη διαδικασία διαλόγου που είχε ξεκινήσει.

Τεχνικά κλιμάκια με τους δανειστές

Μέχρι την επιστροφή των επικεφαλής των πιστωτών στην Αθήνα και με στόχο να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και σίγουρα εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει, το υπουργείο Εργασίας οφείλει να απαντήσει σε όλα τα «μικρά» και κυρίως τεχνικά θέματα για τα οποία όπως ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε οι θεσμοί εγγράφως εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους.

Παράλληλα βέβαια, θα πρέπει να προχωρήσει στην αναλογιστική προβολή των συνεπειών που θα έχει στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις μια πιθανή μικρότερη από την αρχικώς προβλεπόμενη αύξηση των εισφορών, αλλά και η επαναφορά των εισφορών στο σημερινό επίπεδο, τρία χρόνια μετά.

Οι θεσμοί, έφυγαν από την Αθήνα έχοντας εκφράσει ξεκάθαρα τις ενστάσεις τους για την αύξηση των εισφορών. Παράλληλα όμως, αμφισβήτησανκαι τα έσοδα που η ελληνική πλευρά εκτιμούσε πως θα επέφερε στο σύστημα, μια πιθανή αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Για το λόγο αυτό ζήτησαν να καταγραφεί κατ’ έτος η πιθανή αύξηση των εσόδων έως το 2018, αλλά και το τι θα συμβεί όταν οι εισφορές επανέλθουν στο σημερινό επίπεδο. Άλλωστε, οι επικουρικές συντάξεις αναμένεται να είναι το πρώτο μεγάλο «θύμα» στην επικείμενη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, με το υπουργείο Εργασίας να επαναφέρει από το συρτάρι τα σενάρια κλιμακωτής μείωσης των επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ή στην καλύτερη περίπτωση των 170 ευρώ.

Ήδη, κατά την τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών στο Χίλτον, σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά περιέγραψε τα πιθανά πεδία στα οποία θα μπορούσε να υπαναχωρήσει αλλά και τιςεναλλακτικές τις προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν κατά την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόταση για μικρότερη Εθνική Σύνταξη στην περίπτωση λιγότερων από 20 ετών ασφάλισης. Με στόχο να «σώσει» τη 15ετία και να μην προχωρήσει στην αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να δίνεται ένα μικρότερο ποσό Εθνικής Σύνταξης για όσους φεύγουν με 15 – 20 χρόνια ασφάλισης.

Ένα τέτοιο ποσό θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 370 ευρώ, αντί των 384 που προβλέπει το προσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και τα οποία θα δίνονται στην 20ετία.

Η υπαναχώρηση αυτή θεωρείται δεδομένη, με την κυβέρνηση να επιμένει στην «κόκκινη γραμμή» της να εφαρμόσει την Εθνική Σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Οι υφιστάμενες κύριες συντάξεις

Όσο για την άλλη, κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης στην οποία επιμένει ακόμη ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, τη διατήρηση των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων στο σημερινό τους ύψος, χωρίς νέες μειώσεις, στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται πως πληθαίνουν οι φωνές για μικρές παρεμβάσεις με μεγαλύτερο επικοινωνιακό χαρακτήρα και πολύ μικρότερο δημοσιονομικό.

Σε αυτό το επίπεδο, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν νέα αυστηροποίηση του πλαφόν.

Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο Κατρούγκαλου οριοθετεί το νέο ανώτατο πλαφόν στα 2.300 ευρώ για μια κύρια σύνταξη και 3.000 για άθροισμα συντάξεων. Πλέον, δεν αποκλείεται το πλαφόν να πέσει κοντά στα 2.500 ευρώ για το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου και στα 2.000 ευρώ για την μια κύρια σύνταξη.

Σήμερα το πλαφόν για την μια σύνταξη ανέρχεται στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα) και στα 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό) για το άθροισμα των συντάξεων.

Όσο για τις νέες κύριες συντάξεις, οι δανειστές ζητούν επιπλέον μειώσεις, μέσω αλλαγών στα προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικά εάν η Εθνική Σύνταξη παραμείνει για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων στα 384 ευρώ, το μεγάλο παζάρι θα γίνει στα ποσοστά αναπλήρωσης. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να εξεταστούν ποσοστά στο 0,7% για την πρώτη 15ετία, που θα κλιμακώνονται στο 1% για 21-24 χρόνια και θα κορυφώνονται πέριξ του 1,8% για 40 έτη.

Μάχη με τους αριθμούς και στο εσωτερικό

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους επιστήμονες και τους ελευθεροεπαγγελματίες, που αντιδρούν στο νέο σύστημα αυξημένων εισφορών, την ώρα που η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει και τις ενστάσεις των δανειστών. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων (δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών, συμβολαιογράφων κ.λπ.) και των ελευθέρων επαγγελματιών δεν ανταποκρίθηκαν την Παρασκευή στην πρόσκληση για νέα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Φράγκο, ζητώντας ποσοτικοποιημένα στοιχεία και αναλογιστική μελέτη.

Να σημειωθεί ότι η νέα πρόταση αφορά σε σημαντικές εκπτώσεις, που ξεκινούν από 50% στα χαμηλά εισοδήματα και φθάνουν έως 5% στα εισοδήματα των 55.000 ευρώ. Οι επαγγελματικοί φορείς τονίζουν ότι στη νέα πρόταση δεν παρέχεται καμία διευκρίνιση για το χρόνο ισχύος της νέας έκπτωσης 5% – 50% όπως και καμία διευκρίνιση για τη βάση υπολογισμού τους.

Ζητούμενο επίσης είναι τι θα γίνει με όσους έχουν εισοδήματα κάτω των 7.000 ευρώ καθώς βάσει της πρότασης δεν δικαιούνται έκπτωση, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τελικά περισσότερο από όσους δηλώνουν 12.000 ευρώ.

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *