Στην Βουλή κατατίθεται σήμερα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η θέσπιση ασφαλιστικών κλάσεων, αλλά και η πλήρης αποσύνδεση του εισοδήματος από τις εισφορές.
Παράλληλα στα κύρια χαρακτηριστικά στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι ότι περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες δίνονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία, ενώ όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 12 χρόνια που ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει μόνο αυξήσεις και δεν υπάρχει για κανέναν μείωση της σύνταξης. Οι αυξήσεις θα προέλθουν από την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης.
Το πλέον σημαντικό στοιχείο του νέου νομοσχεδίου, εκτός του ότι αλλάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης με αποτέλεσμα να έρχονται σημαντικές αυξήσεις σε έναν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, είναι ότι ο ασφαλισμένος που δεν είναι μισθωτός θα μπορεί να επιλέγει την σύνταξη που θα λαμβάνει μελλοντικά, πληρώνοντας ανάλογες εισφορές. Επίσης επιλογές θα υπάρχουν και τις επικουρικές και το εφάπαξ.
Μία ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι και μετά την συνταξιοδότηση θα μπορεί κάποιος να εργάζεται, αφού το πέναλτι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται μέχρι σήμερα.
Τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου είναι:
- Με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα προκύψουν αυξήσεις σε όλου εκείνους που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016, θα πάρουν την αύξηση αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 ενώ τα χρήματα θα τους καταβληθούν τον Ιούνιο μαζί με τα αναδρομικά. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Μάιο του 2016 θα πάρουν αύξηση μόνο αν έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Και σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση θα δοθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Για όσους έχουν θετική προσωπική διαφορά, η αναπροσαρμογή της σύνταξης θα έρθει ακριβώς να μειώσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς. Συνταξιούχος με 35 έτη ασφάλισης που βγήκε στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και είχε συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ, θα πάρει αύξηση 70 ευρώ στη σύνταξή του 1130 ευρώ αντί για 1060 ευρώ και αναδρομικά 630 ευρώ. Συνταξιούχος με 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2500 ευρώ θα πάρει αύξηση 180 ευρώ (1634 ευρώ αντί για 1454 ευρώ) και αναδρομικά 1622 ευρώ.
- Καταργούνται οι διπλές εισφορές. Έτσι όποιος μισθωτός έχει αμοιβή που καλύπτει τις ελάχιστες εισφορές των 252 ευρώ και παράλληλα έχει δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν θα πληρώνει διπλή εισφορά. Αν όχι θα καλύπτει την διαφορά.
- Αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου.
Βρούτσης: Το νέο ασφαλιστικό και οι 19 θετικές διατάξεις
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βρούτσης επικεντρώνεται σε 19 διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τις οποίες χαρακτηρίζει θετικές με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.
Πρόκειται για τις εξής:
«1. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία της χώρας που θα συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070. Ταυτόχρονα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εκπονήσει για πρώτη φορά επίσης ολοκληρωμένη μελέτη επάρκειας συντάξεων, που θα συνοδεύει το νομοσχέδιο.
2. Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα έχει αυξήσεις. Ιδιαίτερα ωφελημένοι, όμως, θα είναι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω, οι οποίοι, με το νέο νόμο, θα δουν υψηλότερες παροχές, όταν συνταξιοδοτηθούν.
3. Στα θέματα της παράλληλης ασφάλισης, έχουμε διευκρινίσει ότι οποιοσδήποτε μισθωτός -που παράλληλα έχει επιχειρηματική δραστηριότητα – με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.
4. Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών, όπως ψευδώς και ανυπόστατα ισχυρίστηκαν κάποιοι, προκαλώντας σύγχυση.
5. Λύνεται το πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων, εξαλείφοντας τις αδικίες του παρελθόντος, κυρίως, όμως, την ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία, που υφίστανται.
6. Οι υπηρετούντες στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφάλειας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί, κ.ά.), αλλά και οι πιλότοι μας, δεν θα θιγούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα, προστατεύονται.
7. Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου. Στη νέα πλατφόρμα θα διακρίνονται δύο τίτλοι: “ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ”, καθώς όλη η δομή της νέας ασφαλιστικής αλλαγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία για πολύ υψηλότερη σύνταξη.
8. Για πρώτη φορά, ανοίγει ο δρόμος επιτάχυνσης απονομής συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μειώνουμε τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000, οι οποίες πραγματοποιούνται στο φορέα της τελευταίας δραστηριότητας ή απασχόλησης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου, που οφείλονται στη διαφοροποίηση των εντασσόμενων στον e-EΦΚΑ φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
9. Λύνεται μία αδικία πολλών ετών, καθώς δίνουμε τη δυνατότητα να λάβει σύνταξη, εφόσον πληροί τις εξ ιδίου δικαιώματος προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ο γονέας ή σύζυγος ή αδελφός του ανάπηρου μέλους της οικογένειας, του οποίου η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί, λόγω της εργασίας του ανάπηρου μέλους.
10. Για πρώτη φορά, δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους. Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία απονομής της εν λόγω παροχής.
11. Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μειώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας από 75 ημέρες για το μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης.
12. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ενθαρρύνει τους νέους και την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία. Παρέχουμε ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και, μάλιστα, με το νέο ασφαλιστικό νόμο, διευρύνεται όχι μόνο στους νέους επιστήμονες, (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα), αλλά και σε κάθε έναν νέο που αποφασίζει να δημιουργήσει την επιχείρησή του. Η ειδική μέριμνα έχει να κάνει με μειωμένες εισφορές που θα έχει ο νέος για τα πέντε πρώτα έτη. Μάλιστα, ο νέος νόμος δεν θα υποχρεώνει κανέναν ελεύθερο επαγγελματία, μετά την πενταετία, να δίνει πίσω τη διαφορά των μειωμένων εισφορών και της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως τον υποχρέωνε ο νόμος Κατρούγκαλου.
13. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους συνταξιούχους που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απολύτου αναπηρίας ή επίδομα τυφλότητας, οι οποίοι πλέον θα εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των επιδομάτων τους.
14. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση καταργεί ακόμη μία αδικία στο χώρο των συντάξεων χηρείας. Καταργούμε το ηλιακό όριο των 52 ετών για τους χήρους ή χήρες κατά το χρόνο του θανάτου των πρώην μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), προκειμένου για την επιχορήγησή του κατά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.
15. Με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διευρύνουμε για πρώτη φορά το πεδίο εφαρμογής – σε προαιρετική βάση – της υπαγωγής στην επικουρική σύνταξη και της εφάπαξ παροχής σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα πριν να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών. Το δικαίωμα της προαιρετικής τους υπαγωγής θα συνδυάζεται με την πλήρη εναρμόνιση, όσων είχαν υποχρέωση να υπαχθούν.
16. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει με ευαισθησία και σεβασμό τα άτομα με αναπηρία. Συστήνεται στον e-ΕΦΚΑ, η Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών για θέματα Α.Μ.Ε.Α., με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης, την εμπέδωση μίας νέας ανθρωποκεντρικής λειτουργίας αυτής, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.
17. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίζει τις εργαζόμενες μητέρες. Με διάταξη νόμου – και όχι με εγκύκλιο – λύνεται οριστικά το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί και τις μειωμένες εισφορές τους. Η διάταξη αφορά εργαζόμενες μητέρες με έμμισθη σχέση εργασίας είτε αυτοαπασχολούμενες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε απασχολούμενες στον αγροτικό τομέα.
πηγή: newsit.gr