Ασφαλιστικό: Αυτές είναι οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Αρχίζει να διαμορφώνεται σιγά σιγά ο νέος ασφαλιστικός χάρτης, έτσι όπως αυτός θα σχηματιστεί από την 1η Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός χθες ήταν σαφής κάνοντας λόγο για ένα ασφαλιστικό με θετικό πρόσημο που θα είναι απλό και δίκαιο. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το νέο σύστημα θα αποσυνδέσει τις εισφορές με το εισόδημα, και θα επαναφέρει τις ασφαλιστικές κλάσεις, οι οποίες πιθανότατα θα είναι τρεις για τους μη μισθωτούς.

Η κυβέρνηση θέλει να ετοιμάσει το ταχύτερο δυνατό το νέο ασφαλιστικό και να έχει καταθέσει το νέο σχέδιο νόμου, προκειμένου αφενός να μην υπάρξει κενό, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφετέρου να πάψει η «αιμορραγία» δεδομένου ότι οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών είναι ουσιαστικά στο αέρα και πολλοί φοβούνται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κίνημα … «δεν πληρώνω».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως η κυβέρνηση θα προσαρμοστεί στις αποφάσεις του ΣτΕ για το ασφαλιστικό και υπογράμμισε πως το σύνολο, που θα υπάρχει από τις ασφαλιστικές εισφορές με το νέο ασφαλιστικό και την φορολογική μεταρρύθμιση, θα είναι σημαντικά θετικό. Είπε ακόμη ότι το νέο ασφαλιστικό θα είναι απλό και δίκαιο.

Ειδικότερα για τον νόμο Κατρούγκαλου ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η απόφαση του ΣτΕ μας δικαίωσε. Εμείς θα προσαρμοστούμε σε αυτές τις αποφάσεις. Δεν είναι μία αναγκαστική προσαρμογή. Από τη στιγμή που υπήρξε σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών αυτό το σύστημα κατέρρευσε. Πάμε σε ένα νέο σύστημα που στο σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης όλοι θα είναι κερδισμένοι και σημαντικά.  Το συνολικό όφελος θα είναι σημαντικό. Πρέπει να αποκαταστήσουμε σημαντικά την ασφαλιστική συνείδηση. Ένα απλό σύστημα θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Δεν έχω αμφιβολία ότι από τη στιγμή που θα γίνει αυτή η αποσύνδεση θα δούμε αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το 2020 θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για το 1,4 εκατ. μη μισθωτών, οι οποίοι καλούνται εντός του 2019 να εξυπηρετούν κανονικά τις εισφορές του ΕΦΚΑ όπως αναρτώνται κάθε μήνα, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η βασική φιλοσοφία του νέου συστήματος, η οποία και έχει περιγραφεί από αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα οδηγήσουν αφενός στην αποσύνδεση του ασφαλιστικού από το φορολογικό, αφετέρου θα επαναφέρουν ένα δικαιότερο σύστημα, πιθανότατα μέσω ασφαλιστικών κλάσεων, τριών όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Η κατώτερη ασφαλιστική κλάση, πιθανώς, βάσει των εισηγήσεων που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται, μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας).

Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Με βάση το νέο σύστημα εισφορών που θα προκύψει από το νέο έτος για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα αποσυνδέεται το εισόδημα με τις εισφορές και ουσιαστικά επανέρχεται το παλαιό σύστημα με τις ασφαλιστικές κλάσεις, από τις οποίες ο κάθε επαγγελματίας θα επιλέγει αυτή που του ταιριάζει καλύτερα και βέβαια αυτή στην οποία μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά με επιτυχία. Κάθε ποσό εισφορών θα αντιιστοιχίζεται µε συγκεκριμένη προσδοκώμενη μελλοντική σύνταξη.

Πέρυσι, τους πρώτους οκτώ µήνες είχαν αντίστοιχα εισπραχθεί 978 εκατ. ευρώ. Με το νέο σύστηµα των σταθερών ποσών, στο υπουργείο Εργασίας προσδοκούν σε αύξηση της εισπραξιµότητας.

newsit

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *