Όταν σε έναν Νομό της χώρας, μειώθηκε κατά 17.000 ο πληθυσμός του σε μόλις είκοσι χρόνια τότε υπάρχει πρόβλημα. Ο πληθυσμός στο Νομό Άρτας το 2001 ανέρχονταν σε περίπου 79.000 κατοίκους και το 2021 σε περίπου 62.000.
Ο πληθυσμός του Νομού Άρτας μειώνεται δραματικά. Σε μόλις 20 χρόνια κατοικούν εκεί 17.000 άνθρωποι λιγότεροι. Και φυσικά ο Νομός αυτός δεν είναι το μόνο παράδειγμα της τάσης ερημοποίησης που παρατηρείται στην Ελληνική Περιφέρεια.
Σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει τον αριθμό των σχολείων που δεν λειτούργησαν φέτος λόγω έλλειψης μαθητών στην Ήπειρο και μόνο.
Θέση κατέθεσε σε ανάρτηση του για το θέμα αυτό και ο τ. Δήμαρχος Στάθης Γιαννούλης δηλώνοντας μεταξύ άλλων:
«Η περαιτέρω μείωση του πληθυσμού στο Νομό μας θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας.
Καλώ όλους τους Κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τους φορείς του Νομού, μαζί τους κατοίκους του Νομού μας, να ενεργοποιηθούν γιατί περαιτέρω μείωση του πληθυσμού θα είναι καταστροφική για τον Νομό μας.
Πέρα από την μείωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα θα έχουμε, μείωση των πόρων προς τον Νομό, μείωση χρηματοδότησης των Δήμων, μείωση των θέσεων εργασίας, κλείσιμο σχολείων, ερήμωση των χωριών μας.
Καλώ όλους τους συμπολίτες μας που μέχρι σήμερα δεν έχουν απογραφεί, να απογραφούν στο Νομό μας για να αποφύγουμε τα χειρότερα».
Τα είπε όλα ο κ. Γιαννούλης και όποιος μπορεί να αισθανθεί τι σημαίνει αυτό για την χώρα μας ας σκεφτεί τι πρέπει να κάνει για να αποτραπεί η ερημοποίηση της Ελληνικής Περιφέρειας.
Δεν θα αναλύσουμε τα αίτια του γεγονότος καθώς είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Είναι ώρα αποφάσεων. Η Ελληνική Περιφέρεια είναι ζωτικής σημασίας για μια ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και για μια υγιή διαβίωση. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Τα απλόχερα δώρα της φύσης προς τον λαό μας δεν θα τα αξιοποιήσουμε;
Η συγκέντρωση του μεγαλυτέρου ποσοστού Ελλήνων στα μεγάλα αστικά κέντρα που συνεχίζεται αδιάκοπα, που θα οδηγήσει; Αυτά που ζήσαμε στην πρόσφατη χιονόπτωση με αποκλεισμούς δρόμων από αυτοκίνητα ήταν δραματικά και για άλλους φυσικά λόγους εκτός της πληθώρας οχημάτων. Ένας τεράστιος πληθυσμός πλέον διαμένει στην Αττική για παράδειγμα, που σε λίγα χρόνια δεν θα είναι τόπος βιώσιμος. Κυκλοφοριακό, ρύπανση, απορρίμματα θα είναι λίγα μόνο από όσα θα μας απασχολήσουν στην Αττική και τα 2-3 ακόμη αστικά μεγάλα κέντρα της χώρας.
Ποτέ δεν είναι όμως αργά για αποφάσεις. Κίνητρα, υποδομές και εργασία είναι τα βασικά για να αναστραφεί η κατάσταση. Και σίγουρα πολλά ακόμη. Αλλά ας κάνουμε την αρχή πριν να είναι αργά για δάκρυα.
in.gr
Άρτα: Σε είκοσι χρόνια μειώθηκε κατά 17.000 άτομα ο πληθυσμός της
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment