Μετά το κύμα φυγής στο εξωτερικό των γιατρών που βίωσε και βιώνει η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης φαίνεται πως ήρθε η ώρα και για τους νοσηλευτές να εγκαταλείψουν τη χώρα σε αναζήτηση του δικού τους εργασιακού Ελ Ντοράντο.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν σήμερα τα ΝΕΑ πάνω από 1700 νοσηλευτές έβγαλαν εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το εξωτερικό τη διετία 2014 – 2016. Από αυτούς οι 920 είναι πτυχιούχοι σχολών ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι υπόλοιποι είναι βοηθοί νοσηλευτών.
Από αυτούς το 80% μετανάστευσε στη Βρετανία, το 7% στη Γερμανία, το 4% στην Κύπρο, το 3% στη Σουηδία και το υπόλοιπο σε άλλους προορισμούς.
Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν παρότι οι νοσηλευτικές σχολές συνεχίζουν να παράγουν νέους νοσηλευτές με ρυθμούς ίδιους ή και μεγαλύτερους σε σχέση με το παρελθόν, η ανεργία μαστίζει τον κλάδο αφού αγγίζει το 30%.
Όσο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη. Η ανισότητα στις αμοιβές, σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και η αναλογία ασθενών-νοσηλευτών αναγκάζει τους Έλληνες νοσηλευτές να δουλεύουν σ συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ οι πιο κακοπληρωμένοι νοσηλευτές στην Ευρώπη, που είναι οι Έλληνες, είναι εκείνοι που σηκώνουν το μεγαλύτερο εργασιακό φορτίο αφού στη χώρα μας αναλογούν 3,6 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι διπλάσιος.
Πηγή: www.thetoc.gr