Παράθυρο για να ξεπεραστεί το πάγωμα των προσλήψεων στους Δήμους, που ισχύει μέχρι τα τέλη του χρόνου, βρήκαν κυβέρνηση και δήμαρχοι, στις περιοχές των οποίων υπάρχει hot spot. Επικαλούνται κενά στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, για να προσλάβουν προσωπικό, το οποίο -στην καλύτερη περίπτωση- αξιοποιούν σε άλλες θέσεις.
10 εκ. ευρώ κοστίζουν οι 2.500 έξτρα προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση, μέσω προγράμματος κοινωνικής εργασίας του ΟΑΕΔ, οκτάμηνης διάρκειας, αποκλειστικά για το προσφυγικό, με τους περισσότερους οκταμηνίτες όμως, να καλύπτουν άλλα κενά των δήμων, καθώς ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να αποσπούν τους μισούς.
«Φανταστείτε να πήγαιναν και οι 76 στο hot spot. Τότε πραγματικά, θα κάθονταν» υποστήριξε ο Μιχάλης Κόλιας, δήμαρχος Λέρου.
Στο Λαύριο, και οι 100 που προσλήφθηκαν για τα δυο hot spot, αξιοποιούνται σε άλλες υπηρεσίες, όπως τα κοινωνικά φροντιστήρια και τα κοινωνικά παντοπωλεία, καθώς τα προγράμματα για τους πρόσφυγες, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει.
«Αφού δεν έχουν ανάγκη λοιπόν, τους έχω αξιοποιήσει σε άλλες δομές του δήμου» δηλώνει ο Δήμος Λουκάς, δήμαρχος Λαυρεωτικής.
Στη Ριτσώνα, 94 προσλήψεις έγιναν μέσω της κοινωφελούς του ΟΑΕΔ για τον καταυλισμό. Όμως μόνο το 19% δίνουν καθημερινά το παρόν και αυτοί συνήθως… κάθονται, καθώς, όπως υποστηρίζουν μέλη των ΜΚΟ, που ουσιαστικά διοικούν το hot spot δεν τους χρησιμοποιούν.
«Κανείς δεν μας έχει πει τι θα κάνουμε και τι αντικείμενο έχουμε» τονίζει η Κλειώ Δημοπούλου, εργαζόμενη στον καταυλισμό της Ριτσώνας.
Η Κωνσταντίνα Φλώκου, νοσηλεύτρια στον ίδιο καταυλισμό δηλώνει ότι της προτάθηκε να αναλάβει τη λειτουργία στα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια!
Το 80% των προσληφθέντων οκταμηνιτών, απασχολείται σε άλλες υπηρεσίες του δήμου Χαλκίδας, με μια απίστευτη αιτιολογία.
«95 άνθρωποι να βρίσκονται σε μια δομή και να κάθονται και να μην εξυπηρετούν κανένα, δεν έχει νόημα. Επειδή οι πρόσφυγες κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλο το δήμο, έτσι και το προσωπικό πρέπει να είναι διάσπαρτο, για αν τους εξυπηρετεί» υποστήριξε ο Χρήστος Παγώνης, δήμαρχος Χαλκίδας.
Όπως τονίζει επίσης η νοσηλεύτρια Κατερίνα Αϊβαζίδη, «δεν μπορούμε να καθόμαστε όλη μέρα και να παρακαλάμε τις ΜΚΟ να κάνουμε κάτι».
Στη Λέσβο, έχουν γίνει 600 προσλήψεις, με το δήμαρχο Σπύρο Γαληνό να δηλώνει πως υλοποιεί τις προτάσεις των ΜΚΟ: «Προσλαμβάνουν οι ΜΚΟ, με βάση δικές μας συμβουλές».
Το θέμα αποκάλυψαν με ερώτησή τους στη Βουλή, 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή του Γιώργο Ακριώτη να επισημαίνει: «Λείπουν κάποιες ειδικότητες, οι οποίες θα εξυπηρετούσαν και βεβαίως δεν γνωρίζουμε σε ποιες υπηρεσίες τους αξιοποιεί ο δήμος»
«Υπάρχουν κοινωφελή προγράμματα του υπουργείου Εργασίας για τους δήμους και οι δήμοι δεν τους δίνουν στα hot spot . Αυτό γίνεται» τονίζει ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.
star.gr