Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον πληθυσμό των λύκων, την παρουσία υβριδίων αλλά και τη συμπεριφορά του είδους προχώρησε η μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του Πάνου Στεφάνου στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του LAMIA POLIS 87.7 και την Άννα Μπαμπέτα.
Πιο ευνοϊκές συνθήκες αλλά όχι άρση προστασίας
Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια έχουν διαμορφωθεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για την άγρια πανίδα, αποτέλεσμα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου, αλλά και της λήψης μέτρων που σε βάθος χρόνου μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση πληθυσμών. Αναφέρθηκε μάλιστα στην εξάπλωση του πληθυσμού των αγριογούρουνων, η οποία αποτελεί μέρος της φυσικής τροφικής αλυσίδας του λύκου. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι μια πρόσκαιρη αύξηση πληθυσμού δεν σημαίνει πως έχουν δημιουργηθεί συνθήκες που επιτρέπουν την άρση της προστασίας του είδους, επισημαίνοντας ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την αρκούδα.
«Ο υβριδισμός είναι φυσικό φαινόμενο»
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των υβριδίων λύκου, τονίζοντας ότι ο υβριδισμός είναι ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο και δεν σχετίζεται με οργανωμένες ή σκόπιμες παρεμβάσεις.
Όπως εξήγησε, το φαινόμενο συνδέεται κυρίως με:
- την ύπαρξη πολλών αδέσποτων σκύλων στη φύση
- τη φυσική εξέλιξη των ειδών στο περιβάλλον
«Δεν συμβαίνει σε εργαστήρια και δεν έχει κάποιον σκοπό – συμβαίνει στη φύση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αλλαγή συμπεριφοράς λόγω αλλαγής συνθηκών
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αρκτούρου, δεν καταγράφεται αλλαγή συμπεριφοράς του λύκου εξαιτίας των υβριδίων. Αντίθετα, η συνολική συμπεριφορά του είδους έχει μεταβληθεί επειδή έχουν αλλάξει οι συνθήκες ζωής στα βουνά.
Όπως είπε, ο λύκος:
- έχει πλέον έρθει σε μεγαλύτερη επαφή με τον άνθρωπο
- έχει εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία
- για τον λόγο αυτό κατεβαίνει σε χωριά αναζητώντας τροφή
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στο παρελθόν η ανθρώπινη παρουσία στα δάση και τα βουνά ήταν πολύ περιορισμένη, γεγονός που διαφοροποιούσε πλήρως τη σχέση ανθρώπου – άγριας ζωής.
«Πρώτα καταγραφή, μετά μέτρα»
Ο κ. Στεφάνου τάχθηκε ξεκάθαρα κατά πολιτικών που οδηγούν στον περιορισμό του λύκου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για προστατευόμενο είδος.
Όπως δήλωσε, πριν ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο, θα πρέπει να προηγηθεί:
- επίσημη
- αναλυτική
- τεκμηριωμένη καταγραφή του πληθυσμού
και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο, να εξεταστούν παρεμβάσεις.
Αφήστε μια απάντηση
Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] για την άμεση αφαίρεσή του.

Καργα
Τώρα που ερημώνει η ύπαιθρος και εξαφανίζονται τα χωριά μαζί με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτα τώρα έχει εξοικειωθεί ο λύκος με τους ανθρωπους που τους βρίσκει
Εντάξει, φυσικό φαινόμενο είναι τότε και η καταπολέμησή τους…..🤔
Ωραία επιχειρήματα….🤡
για πες βρε Αρκτούρος πόσα χρήματα τσεπωνετε κάθε χρόνο;; να γίνω και εγώ έμμισθος φιλοζωος αλλά σιγά μην πεις