Άρης Σπηλιωτόπουλος: Από τον Καραμανλή και τα γαλάζια υπουργεία, στο πλευρό του Κασσελάκη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
10 Min Read

Με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο σε κεντρικό ρόλο στο επικοινωνιακό του επιτελείο θα βαδίσει ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

-Advertisement-

Ο 58χρονος σήμερα, πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και επικοινωνιολόγος στο επάγγελμα, Άρης Σπηλιωτόπουλος, μέχρι χθες ήταν σύμβουλος του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, γιου της Κατερίνας Παπακώστα, με τον ρόλο του πλέον να αναβαθμίζεται περαιτέρω.

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και πάλαι ποτέ στενός του συνεργάτης, έχει ήδη ενταχθεί στο δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δίνει τις συμβουλές του ενόψει της μάχης της 9ης Ιουνίου.

Το όνομά του, μάλιστα, είχε ακουστεί και για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

- Advertisement -

O Άρης Σπηλιωτόπουλος, έχει διατελέσει υπουργός Τουρισμού, υπουργός Παιδείας και υπήρξε λάτρης της κοσμικής ζωής και των φλας.

Έχει φωτογραφηθεί πολλάκις στις καλοκαιρινές του αποδράσεις στα ελληνικά νησιά, Μύκονο, Πάτμο, Κουφονήσια κ.α., ενώ ο φακός τον έχει εντοπίσει σε πάρτι και βραδινές εξόδους αδιαφορώντας για τα αδιάκριτα βλέμματα, κάτι που δεν το έβλεπαν θετικά κάποιοι μέσα στη ΝΔ. 

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τον έχουμε δει με μουστάκι ή χωρίς, άλλοτε με αυστηρό λουκ και κοστούμια κι άλλοτε πιο casual ντυμένο με αθλητικά ρούχα ή μαγιό. 

Η πολιτική μεταστροφή είχε φανεί από το 2019 όταν είχε στηρίξει τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα αν τον αφορά το τότε προσκλητήριο της Κουμουνδούρου κατά της ακροδεξιάς.

«Προφανώς. Τον οιονδήποτε συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία τον αφορά αυτό το ζήτημα. Γιατί, όποιος συμμετέχει σε μια διαδικασία, συμμετέχει με ένα πρόσημο προσήλωσης στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο των δυνάμεων. Αν λοιπόν το πρόσωπό του είναι δημοκρατικό, ένα τέτοιο προσκλητήριο τον αφορά, γιατί αντιλαμβάνεται ότι η ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί με όρους μεσοπολέμου. Διότι αν επαναλάβουμε τα ίδια σφάλματα, τα οποία βλέπουμε μετά την πτώση της Βαϊμάρης -πολλά τέτοια φαινόμενα έχουμε ζήσει σε αυτή την Ευρώπη και με άλλες αφορμές- η ιστορία θα είναι φάρσα» είχε απαντήσει τότε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Η δήλωσή του για το «προσκλητήριο» του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ντόρο με τον ίδιο να διαψεύδει… το περίπου «φλερτ» και να προβαίνει σε διευκρινιστική δήλωση:

«Ερωτηθείς σε σημερινή μου συνέντευξη για τη συμμετοχή μου σε προσκλητήριο για τη συγκρότηση ευρέως προοδευτικού μετώπου απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς η απάντηση μου ήταν: “Τον οιονδήποτε συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία τον αφορά αυτό το ζήτημα. Γιατί, όποιος συμμετέχει σε μια διαδικασία, συμμετέχει με ένα πρόσημο προσήλωσης στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο των δυνάμεων”. Είπα το αυτονόητο και η στρέβλωση των όσων είπα αυταπόδεικτη».

Η Έλενα Ακρίτα που είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social μεdia, έκανε τότε μία αφιέρωση με «άρωμα» Άρη Βελουχιώτη στον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Η Έλενα Ακρίτα, έγραψε στο Facebook:

«Θέλει λέει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ

Βαριά στενάζουν τα βουνά κι ο ήλιος σκοτεινιάζει,

το δόλιο το Μικρό Χωριό και πάλι ανταριάζει.

Λαμποκοπούν χρυσά σπαθιά, πέφτουν ντουφέκια ανάρια,

ο Αρης κάνει πόλεμο μ’ αντάρτες παλληκάρια». (Τραγούδι του 1945 για τον Άρη Βελουχιώτη)». 

Ο υπερφιλόδοξος Άρης Σπηλιωτόπουλος

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 28 Οκτωβρίου του 1966. Τελείωσε το γυμνάσιο και το λύκειο στην Πρότυπο Σχολή και η πρώτη επαφή με τα πολιτικά δρώμενα ήταν όταν εντάχθηκε στη ΜΑΚΙ, τη μαθητική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια στην ΟΝΝΕΔ.

Ακολούθησαν οι σπουδές στην Αθήνα, το 1985, στο τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα διπλά μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου στην Πολιτική Επικοινωνία και στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Επιστρέφοντας από το Λονδίνο το 1992, ο Σπηλιωτόπουλος εντάχθηκε στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, Επικοινωνίας και Ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του επικοινωνιολόγου Γιάννη Λούλη, συνεργάτη του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Εκεί πρωτοσυνεργάστηκε με τον τότε υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συνδέθηκε πολιτικά τα επόμενα χρόνια.

Πριν από τις εκλογές του 1996 απομακρύνθηκε από τη διεύθυνση του τμήματος και εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο του Καραμανλή.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Πηγή φωτογραφίας Eurokinissi

Ύστερα από την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και την παραίτηση του Έβερτ, εκλέχθηκε στη θέση του ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος τον Απρίλιο του 1997 όρισε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο εκπρόσωπο τύπου του κόμματος.

Ήταν ο νεότερος μέχρι τότε εκπρόσωπος ελληνικού κόμματος, μόλις στα 31 του χρόνια! 

Την περίοδο εκείνη συμμετείχε στην ηγετική ομάδα του κόμματος και στήριξε την υπερψήφιση από τη Νέα Δημοκρατία της ανανέωσης της θητείας του Κωστή Στεφανόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας, αποφεύγοντας την κήρυξη πρόωρων εκλογών όπως επιθυμούσε μερίδα του κόμματος.

Μία από τις ιστορίες που συνοδεύουν το όνομα του Άρη Σπηλιωτόπουλου, είναι από εκείνο το καλοκαίρι του 1999 που πήγε με το ελικόπτερο γνωστού εκδότη στη Γαύδο και συγκεκριμένα στην παραλία του Σαρακίνικου προκαλώντας αντιδράσεις. 

Τον Αύγουστο του 2000, λίγους μήνες μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας και με τις αντιδράσεις ενάντια του, λόγω της έντονης κοσμικής ζωής και των φωτογραφίσεων στον Τύπο, να μεγαλώνουν ο Σπηλιωτόπουλος παραιτήθηκε από εκπρόσωπος Τύπου ύστερα από απαίτηση του Καραμανλή για να αντικατασταθεί από τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν συμμετείχε στα όργανα του κόμματος.

Η οριακή ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000 είχε δημιουργήσει εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο τότε βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του αποκάλεσε τον Σπηλιωτόπουλο «Σαλώμη της ΝΔ» υπονοώντας πως ζητούσε διαγραφές στελεχών που δεν ταίριαζαν με την στρατηγική προσέγγισης του μεσαίου χώρου.

Η επίθεση αυτή οδήγησε στην απομάκρυνση του ίδιου του Καρατζαφέρη ενώ ο χαρακτηρισμός «Σαλώμη» στάθηκε αφορμή για έντονη σάτιρα σε βάρος του Σπηλιωτόπουλου από δημοσιογράφους, στους οποίους άσκησε αγωγή. 

Το 2002 ανέλαβε την οργάνωση του εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για το Δήμο και τη Νομαρχία Λέσβου και βοήθησε ώστε το κόμμα του να κερδίσει για πρώτη φορά και τις δύο αναμετρήσεις σε μια περιφέρεια η οποία θεωρούνταν παραδοσιακά αριστερή.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Συμμετείχε και στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για τις εκλογές του 2004.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2004 στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών. Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε του ΠΑΣΟΚ και κατάφερε να εκλεγεί ως δεύτερος σε ψήφους βουλευτής στην περιφέρεια.

Αυτό όμως δεν στάθηκε αρκετό για να αναλάβει κάποια θέση στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά τις εκλογές.

Τρία χρόνια μετά, στις εκλογές του 2007 ο Σπηλιωτόπουλος επανεκλέχθηκε στην ίδια περιφέρεια και κατέλαβε τη θέση του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης.

Η θητεία του σημαδεύτηκε από σημαντική πτώση στον τουρισμό το 2009 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ακολούθησε ο ανασχηματισμός του 2009 που έφερε τον Σπηλιωτόπουλο στη θέση του υπουργού Παιδείας. Στις εκλογές του ίδιου έτους και παρά την ήττα της ΝΔ ο ίδιος εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής και πάλι στη Β΄ Αθηνών.

Ο χώρος της Παιδείας βρισκόταν σε αναταραχή ύστερα από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου και τις αντιδράσεις ενάντια στο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ της Μαριέτας Γιαννάκου και στο νόμο για τη νομιμοποίηση των πτυχίων των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονταν με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου μετά την παραίτηση Καραμανλή, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος στήριξε την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία είχε ηττηθεί από τον Αντώνη Σαμαρά. Στη νέα ηγετική ομάδα ο Σπηλιωτόπουλος ανέλαβε τομεάρχης για την Παιδεία.

Στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 ο Σπηλιωτόπουλος επανεκλέχθηκε στη Β’ Αθηνών παρά τη μείωση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας.

Παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 για να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας.

Κατά την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του και του συνδυασμού του, «Αθήνα, Μπορείς», ο Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη βουλευτική του έδρα.

Μια από τις προτάσεις του που συζητήθηκε έντονα ήταν η πρόθεση του να διεξάγει δημοψήφισμα για την κατασκευή ή όχι του χωροθετημένου μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό εφόσον εκλεγόταν.

Πολλοί αντίπαλοι του τον επέκριναν γιατί είχε ο ίδιος ψηφίσει το νόμο για την κατασκευή του τεμένους και δεν είχε εναντιωθεί στην εφαρμογή του όταν ήταν αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο Σπηλιωτόπουλος έχασε τις εκλογές, ερχόμενος τρίτος στον α’ γύρο με 16,9%. Ήταν η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία δεν θα είχε υποψήφιο της στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών του δήμου της πρωτεύουσας.

Απέδωσε την ήττα του στη διάσπαση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας εξαιτίας της υποψηφιότητας Κακλαμάνη.

Πέντε χρόνια μετά το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Ακροδεξιάς, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αναζητά τα επικοινωνιακά… φώτα του Άρη Σπηλιωτόπουλου στη κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών. 

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *