Aργεντινή: Το πλήρωμα του χαμένου υποβρυχίου «μπορεί ακόμη να είναι ζωντανό», λέει το ΠΝ της χώρας

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Οι συγγενείς των 44 μελών του πληρώματος του υποβρυχίου της Αργεντινής, που χάθηκε από τις 15 Νοεμβρίου, δεν λένε να εγκαταλείψουν την ελπίδα να έχουν καταφέρει τα αγαπημένα τους πρόσωπα με κάποιο τρόπο και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να κρατηθούν στη ζωή, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στο νότιο Ατλαντικό εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής και ανέμων που πνέουν με ταχύτητα έως και 90 χλμ/ώρα. 

-Advertisement-

Το ARA San Juan είχε αποθέματα οξυγόνου που αρκούσαν για μόλις επτά ημέρες στην τελευταία επικοινωνία με τη βάση του, αλλά κάποιοι συγγενείς των μελών του πληρώματος ελπίζουν ότι το υποβρύχιο ίσως κατάφερε να πλησιάσει κάποια στιγμή αρκετά στην επιφάνεια του ωκεανού και να ξαναγέμισε τις δεξαμενές του με οξυγόνο.

Ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, Ενρίκε Μπάλμπι, άφησε ανοικτό ένα παραθυράκι ελπίδας όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν πιθανότητες να είναι ακόμη ζωντανά τα μέλη του πληρώματος. «Ψάχνουμε εδώ και 11 μέρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ένα σενάριο ακραίας επιβίωσης», είπε.

Ο Όσκαρ Βαλέχος, βετεράνος ναυτικός και πατέρας μέλους του υποβρυχίου δήλωσε σε τοπικά δίκτυα ότι αρνείται να πιστέψει πως ο γιος του έχει χαθεί οριστικά. «Είμαι πάντα αισιόδοξος», είπε.

- Advertisement -

Άλλοι συγγενείς αγνοουμένων, όμως, δεν είναι τόσο σίγουροι. «Είμαστε σε μια κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας», είπε με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο η Μαρία Βικτόρια Μοράλες, μητέρα του ηλεκτρολόγου Λουϊς Γκαρθία.

Η Διοίκηση Υποβρύχιας Διάσωσης του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έστειλε χθες από το λιμάνι Κομοντόρο Ριβαντάβια της νότιας Αργεντινής ένα πλοίο εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος που θα χρησιμοποιεί για τη διάσωση των μελών του πληρώματος σε περίπτωση που βρεθεί το ARA San Juan.

Συνολικά 30 σκάφη και αεροπλάνα από 13 χώρες συνεχίζουν να χτενίζουν την περιοχή, όπου πιστεύεται ότι χάθηκε το υποβρύχιο. Χάρτης του Κόλπου Σαν Χόρχε της Αργεντινής, όπου βρισκόταν το υποβρύχιο όταν επικοινώνησε για τελευταία φορά με τη βάση του

-Advertisement-
=Advertisement=

Θεωρίες συνωμοσίας στα τοπικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα οι διαβεβαιώσεις του προέδρου της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι ότι το υποβρύχιο ήταν σε άριστη κατάσταση και με δεδομένο ότι ο καπετάνιος του είχε αναφέρει βραχυκύκλωμα στις μπαταρίες στην τελευταία επικοινωνία και ότι στις 15 Νοεμβρίου σημειώθηκε -όπως φαίνεται- έκρηξη στο ARA San Juan, αρκετοί αμφισβητούν έντονα την εκδοχή του ατυχήματος.

Ορισμένοι, όπως αναφέρει η εφημερίδα Clarin της Αργεντινής, υποθέτουν ότι κατά την τελευταία επισκευή προ τριετίας χρησιμοποιήθηκαν υλικά κατώτερης ποιότητας. Άλλοι πάλι, όπως ο δημοσιογράφος Σαντιάγο Κουνέο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το υποβρύχιο να δέχθηκε κάποια επίθεση. Βασικοί ύποπτοι: η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Όπως είπε στην τοπική τηλεόραση ο Κουνέο, η εμφάνιση τόσο γρήγορα του περιπολικού σκάφους “HMS Protector” της Βρετανίας, με την οποία η Αργεντινή πολέμησε το 1982 για τα νησιά Φώκλαντ, κινεί υποψίες.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, οι συνωμοσιολόγοι επισημαίνουν ότι οι Αμερικανοί έχουν μια στρατιωτική βάση στην Ουσουάια, τη νοτιότερη πόλη της Αργεντινής, απ’ όπου απογειώθηκε το ειδικό στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο αεροσκάφος P-3 Orion για να μετάσχει στις έρευνες… Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν κι άλλες τέτοιες θεωρίες, που επιρρίπτουν την ευθύνη και στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα για την εξαφάνιση του ARA San Juan.

Πηγή: iefimerida.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *