Προς το τέλος του α’ γύρου του νέου πρωταθλήματος είναι η (αισιόδοξη) εκτίμηση που κάνουν οι ειδικοί για την εφαρμογή του VAR στη Super League, όπως προκύπτει και από το σεμινάριο που έγινε στην ΕΠΟ.
Παρουσία του επικεφαλής των ποδοσφαιρικών υπηρεσιών της IFAB (Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου), Ντιρκ Σλέμερ, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΠΟ το 2ο επιμορφωτικό σεμινάριο για την εφαρμογή, τη λειτουργία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος VAR.
Στο πλαίσιο αυτό, από την πλευρά της ΕΠΟ και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων γνωστοποιήθηκαν στην IFAB και τη FIFA ότι:
-τον Ιούνιο του 2018 θα ψηφιστεί από τη Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας η τροποποίηση των κανονισμών διαιτησίας ενόψει χρήσης VAR.
-τον Σεπτέμβριο του 2018 θα υπογραφεί η σύμβαση συνεργασίας με τον τεχνικό σύμβουλο.
-τον Σεπτέμβριο του 2018 θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο στα γήπεδα της Super League το αποκλειστικό για το VAR δίκτυο fibernet.
Από εκεί και πέρα, τα επόμενα βήματα στην προετοιμασία της εφαρμογής του VAR είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των διαιτητών και η συνεργασία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που παράγουν το τηλεοπτικό σήμα των αγώνων της Super League.
Κυρίως το κομμάτι της εκπαίδευσης αναμένεται να είναι το πιο χρονοβόρο, αφού στην ΕΠΟ θέλουν να γίνει σωστή και όχι πρόχειρη δουλειά, κάτι που βεβαίως απαιτείται και από την IFAB και την FIFA που θα δώσουν στο τέλος την άδεια για την λειτουργία του VAR στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις αισιόδοξες αλλά και πρόχειρες εκτιμήσεις των ανθρώπων που χειρίζονται το πρότζεκτ, το VAR (και οι χειριστές του) αναμένεται να είναι καθ’ όλα έτοιμο προς χρήση προς το τέλος του α’ γύρου του νέου πρωταθλήματος.
Σε ό,τι αφορά το σεμινάριο που έγινε στην ΕΠΟ, ο Ντιρκ Σλέμερ που είναι ειδικός στη συνολική προετοιμασία, υλοποίηση και λειτουργία του συστήματος και διετέλεσε επί σειρά ετών υπεύθυνος του VAR στην Μπουντεσλίγκα, ανέλυσε θέματα αθλητικών υποδομών, τεχνολογίας, τηλεοπτικής κάλυψης αγώνων, εκπαίδευσης διαιτητών, κανονισμών, προγράμματος υλοποίησης, πολιτικής διαχείρισης κρίσεων και επικοινωνίας.
«Μετά από 2 χρόνια ενδελεχούς έρευνας των αποτελεσμάτων του, αποδείχθηκε ότι με τη χρήση του VAR υπάρχει 98,8% ακρίβεια και ορθότητα στις αποφάσεις. Εξασφαλίζεται η σταθερότητα και η ισότητα στην κρίση των διαιτητών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν ο VAR project manager της ΕΠΟ, Αλέξανδρος Χολέβας, o υπεύθυνος της ΚΕΔ για το VAR, Μιχάλης Κουκουλάκης, στελέχη της ΕΠΟ, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, που έχουν αναλάβει την τεχνολογική υποστήριξη της εφαρμογής.