Θέμα ενός μηνός (ίσως και λιγότερο) είναι πλέον ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που τοποθετείται μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή είναι η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έτσι κι αλλιώς μέσω του ανασχηματισμού θα επιχειρήσει μια επανεκκίνηση της (βαλτωμένης) κυβέρνησης αλλά και την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, αν κι έχει δεχτεί εισηγήσεις να κάνει τις αλλαγές μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης.
Έτσι κι αλλιώς πάντως οι σχετικές ζυμώσεις για τον ανασχηματισμό έχουν αρχίσει, στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού.
Μέσω των αλλαγών στην κυβέρνηση επίσης ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει και το περιβόητο «άνοιγμα» προς όμορους πολιτικούς χώρους, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο (ή και να διεμβολίσει) το χώρο της κεντροαριστεράς.
Επειδή –όπως προαναφέραμε- οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει, το Newsbomb.gr θα σας μεταφέρει τα όσα μέχρι στιγμής συζητούνται στα κλειστά δώματα του Μαξίμου.
Κατ’ αρχάς, το άνοιγμα στη λεγόμενη Κεντροαριστερά μέχρι στιγμής έχει ως αναφορές τον Φώτη Κουβέλη, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τη Λούκα Κατσέλη.
Ωστόσο οι πληροφορίες μας αναφέρουν, πως η τελευταία που στο επόμενο διάστημα θα αποχωρήσει απ’ τη θέση τους προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, δεν επιθυμεί την είσοδό της στην κυβέρνηση και μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει γνώμη.
Πάντως, αν έμπαινε στην κυβέρνηση θα προορίζονταν για τη θέση της υπουργού Ανάπτυξης, απ’ όπου μάλλον θα αποχωρήσει ο Γ. Σταθάκης, ο οποίος δεν θεωρείται πετυχημένος, αφού η περιβόητη ανάπτυξη ακόμα… δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αν και (σύμφωνα με τον αντίλογο) είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων που δεν έχουν επιτευχθεί.
Απ’ τις κυβερνητικές θέσεις που κατέχουν σήμερα είναι πιθανό ότι θα μετακινηθούν η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη (κατηγορείται για έλλειψη αντανακλαστικών…) κι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, λόγω των γνωστών (και πολύ μεγάλων) προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στις σχέσεις με την εκκλησία.
Ως πιθανοί αντικαταστάτες τους συζητούνται ο Σωκρ. Φάμελος για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου (θεωρείται «αποκάλυψη» των τελευταίων μηνών και για τις παρουσίες του στα ΜΜΕ και για την προεδρία της Εξεταστικής που ερευνά τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ) και ο μετριοπαθής Ν. Ξυδάκης για τη θέση του υπουργού Παιδείας.
Πάντως, Γεροβασίλη και Φίλης δεν θα αποχωρήσουν απ’ την κυβέρνηση, θα μετακινηθούν σε άλλη θέση. Υπό μετακίνηση φέρεται επίσης ο Π. Σκουρλέτης, για τον οποίο υπάρχουν και σκέψεις για «μετάθεση» στο κόμμα.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται κι ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, ενώ -αντίθετα- τουλάχιστον μέχρι τώρα ο Αλ. Τσίπρας δεν σχεδιάζει να αδειάσει τον Π. Πολάκη, αν κι έχει δεχτεί σχετικές εισηγήσεις…
Αμετακίνητοι θεωρούνται οι Ν. Παππάς, Δημ. Παπαγγελόπουλος, Χρ. Σπίρτζης, Παν. Κουρουμπλής, αν και ειδικά οι τρεις πρώτοι συγκεντρώνουν τα πυρά και της αντιπολίτευσης και συστημικών ΜΜΕ. Ίσως όμως αυτό είναι που τους καθιστά αμετακίνητους.
Επίσης στη θέση τους αναμένεται να παραμείνουν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς κι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.
Επαναλαμβάνουμε, είναι οι πρώτες ζυμώσεις για τον ανασχηματισμό. Μέχρι να πραγματοποιηθεί θα κυλήσει νερό στ’ αυλάκι.
Πάντως, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει, ότι εννοούσε αυτό που είπε στη Θεσσαλονίκη, ότι, δηλαδή, θα είναι… μόνο αυτός που θα αποφασίσει τις αλλαγές στην κυβέρνησή του…
newsbomb