Διάφορα ευρήματα έφερε στο φως το 2016 η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αγορά της Νέας Πάφου στη Κύπρο. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν δύο δωμάτια με γυάλινα αγγεία και χειρουργικά εργαλεία, ενισχύοντας την υπόθεση ότι πρόκειται για τα κατάλοιπα αρχαίου χειρουργείου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Τμήματος Αρχαιοτήτων, η προκαταρκτική μελέτη του υλικού το χρονολογεί στα χρόνια του Αυτοκράτορα Αδριανού, περίοδος κατά την οποία οι γραπτές πηγές αναφέρουν ότι έγινε σεισμός και που οι σημερινοί ερευνητές την τοποθετούν στο 126 μ.Χ.
Τις ανασκαφές και έρευνες κατά το 2016 διεξήγαγε το Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας, από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian Κρακοβίας, κάτω από τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Ewdoksia Papuci-Wladyka, στο πλαίσιο του προγράμματος Pafos Agora Project.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά το 2016 διεξήχθησαν δύο είδη έρευνας. Την άνοιξη πραγματοποιήθηκε μελέτη των ευρημάτων προηγούμενων ανασκαφικών περιόδων, ενώ στα τέλη του καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου πραγματοποιήθηκε ανασκαφή.
Ερευνήθηκαν πέντε περιοχές εντός της Αγοράς και συγκεκριμένα, ένα πηγάδι, με το πιο αναπάντεχο εύρημα να αποτελεί ο ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε σε βάθος περίπου 3,5 μ. Τα σκελετικά κατάλοιπα θα τύχουν ανθρωπολογικής ανάλυσης κατά το επόμενο έτος.
Σε μια τομή, κατά μήκος του κρηπιδώματος της ανατολικής στοάς της Αγοράς, αποκαλύφθηκε εξάλλου αριθμός δωματίων, σε δύο εκ των οποίων βρέθηκαν δύο ακέραια γυάλινα αγγεία που δεν επηρεάστηκαν από καταστροφές. Τα αγγεία βρέθηκαν μέσα σε ένα είδος κουτιού που πιθανόν να έφερε σιδερένια λαβή. Επίσης, βρέθηκαν δύο ακέραιοι λύχνοι και κεραμικά όστρακα.
Στην ίδια περιοχή αποκαλύφθηκαν δύο σύνολα χάλκινων νομισμάτων, τα οποία πιθανόν να είχαν φυλαχθεί κατά την αρχαιότητα μέσα σε πορτοφόλι και χρονολογούνται στο πρώτο μισό της εποχής του Αυτοκράτορα Αδριανού.
Επίσης, βρέθηκε μικρό ακέραιο μυροδοχείο και εργαλειοθήκη αποτελούμενη από επτά χειρουργικά εργαλεία, με τις προκαταρκτικές έρευνες να δείχνουν ότι τα ευρήματα μοιάζουν με αυτά που βρέθηκαν στην «Οικία του Χειρουργού» στην Πομπηία και στο «γραφείο του οφθαλμίατρου» στην Λυών.
Σε άλλη τομή εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα πιθανού καμινιού, χωνευτήρια μεταλλουργίας και άλλα ίχνη μεταλλουργικής δραστηριότητας, ευρήματα που δείχνουν ότι, κατά την περίοδο πριν από την ανέγερση της ανατολικής στοάς, λειτουργούσε εργαστήρι μεταλλουργίας.