ΑΠΘ: Στεγαστικό επίδομα για Μάρτιο-Απρίλιο ζητούν φοιτητές

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read
Να δοθεί άμεσα στις οικογένειες φοιτητών στεγαστικό επίδομα 800 ευρώ για κάθε φοιτητική στέγη που να καλύπτει τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και να διαγραφούν τα δίδακτρα και τέλη σε μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα για το διάστημα που θα ισχύσουν τα μέτρα διακοπής της λειτουργίας των Ιδρυμάτων ζητούν φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν αποφασισθεί για τον κορονοϊό.

Οι σύλλογοι φοιτητών γεωλογικού, κτηνιατρικής, ψυχολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΑΑ και Νομικής, ζητούν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δωρεάν και ασφαλή διαμονή των φοιτητών που βρίσκονται στις εστίες.

-Advertisement-

Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρεται:

”Άμεσο επίδομα σε όλες τις οικογένειες φοιτητών που πληρώνουν ενοίκιο για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη!

Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να λύσει άμεσα  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους και αφορούν το κόστος σπουδών  μετά το κλείσιμο των Πανεπιστημίων μπροστά στην εξάπλωση της πανδημίας. Η πλειοψηφία των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας τους αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτι αφού οι τελευταίες κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη χτυπούν το δικαίωμα στη φοιτητική στέγη. Ένας στους δέκα φοιτητές παίρνει δωμάτιο στις εστίες, οι οποίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών των Ιδρυμάτων και ρημάζουν υπό το βάρος της υποχρηματοδότησης, γίνονται πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε βάρος των φοιτητών. Αναδεικνύεται ξεκάθαρα μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ανάγκη ανέγερσης νέων φοιτητικών εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης όλων των φοιτητών, θα βρίσκονται  στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και θα λειτουργούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Παρά το γεγονός ότι η λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει διακοπεί εδώ και εβδομάδες και πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους, οι οικογένειες τους αναγκάζονται να καταβάλουν κανονικά τα ενοίκια των σπιτιών που νοικιάζουν οι φοιτητές για τις σπουδές τους. Το κόστος που επωμίζονται οι λαϊκές οικογένειες είναι ήδη δυσβάσταχτο  πόσο μάλλον τη στιγμή που οι εργαζόμενοι γονείς πλήττονται λόγω αναστολής της εργασίας τους ή του κλεισίματος των μικρών επιχειρήσεων που έχουν. Παράλληλα, το πενιχρό επίδομα στέγασης που έτσι και αλλιώς δίνεται σε ελάχιστους  φοιτητές όχι μόνο δεν έχει δοθεί ακόμα,  αλλά και σε καμία περίπτωση  δεν μπορεί να καλύψει αυτή τη συγκεκριμένη έκτακτη ανάγκη που πλέον αφορά την πλειοψηφία των φοιτητών για τους μήνες Μαρτίου και Απριλίου.

-Advertisement-
=Advertisement=

Τα περί «ατομικής ευθύνης» που η κυβέρνηση κλείνει σε όλους τους τόνους δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες δικές της ευθύνες που φέρνουν το λαό και τη νεολαία απροστάτευτους μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας αλλά και μπροστά στον κίνδυνο των μέτρων που παίρνει και  αφήνουν στην απ’ έξω την ουσιαστική προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των φοιτητών. Την ώρα που δίνει πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα προσθέτει νέα βάρη στις οικογένειες των φοιτητών και τους εργαζόμενους γονείς, αυξάνει το κόστος σπουδών.

Να δοθεί άμεσα στις οικογένειες φοιτητών στεγαστικό επίδομα 800 ευρώ για κάθε φοιτητική στέγη που να καλύπτει τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Να διαγραφούν τα δίδακτρα και τέλη σε μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα για το διάστημα που θα ισχύσουν τα μέτρα διακοπής της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.  Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δωρεάν και ασφαλή διαμονή των φοιτητών που βρίσκονται στις εστίες.

Δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας! Τώρα λογαριαζόμαστε με την κυβέρνηση για να μην πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους τα μέτρα μπροστά στην πανδημία! Δε μένουμε σιωπηλοί! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση! Ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον Σύλλογό μας!».

ethnos
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *