Το ελικοπτεροφόρο Izumo είναι το καμάρι του ιαπωνικού Στόλου όμως δεν έγινε γι’ αυτό πρωτοσέλιδο χθες. Η αποστολή συνοδείας αμερικανικού εφοδιαστικού πλοίου στο ραντεβού του με την Ομάδα Κρούσης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson ήταν αυτό που προκάλεσε αίσθηση καθώς σηματοδοτεί την πρώτη αποστολή των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας σε επιχειρήσεις που δεν έχουν σχέση με την αυτοάμυνα της Ιαπωνίας.
Και για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αυτό είναι καθ’ όλα νόμιμο -κυριολεκτικά. Αντίθετα με το μεταπολεμικό Σύνταγμα της χώρας που όριζε σαφώς τον αμυντικό χαρακτήρα των αποστολών που θα αναλάμβαναν οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας στο πλαίσιο της “αποκήρυξης του πολέμου ως μέσου επίλυσης διεθνών διαφορών” (Άρθρο 9) η συνταγματική τροποποίηση που πέρασε το 2015 η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σινζο Άμπε προβλέπει την εμπλοκή ιαπωνικών δυνάμεων για την βοήθεια “κάθε συμμάχου της Ιαπωνίας που δέχεται επίθεση”.
Υπό το πρίσμα της “συλλογικής αυτοάμυνας”, η παροχή προστασίας στο αμερικανικό εφοδιαστικό πλοίο από τυχόν βορειοκορεατική επίθεση όχι μόνο προβλέπεται συνταγματικώς αλλά συνοδεύεται και από εντολές για χρήση πυρός εάν απαιτηθεί. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο βήμα για την μεταπολεμική Ιαπωνία που όπως και η Γερμανία, ο άλλος μεγάλος ηττημένος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρούν την γεωπολιτική τους θέση να ενισχύεται όλο και περισσότερο.
Όχι πως η στροφή που μεθοδικά προετοίμαζε η ιαπωνική κυβέρνηση έγινε εύκολα αποδεκτή. Τα σχέδια τροποποίησης του Συντάγματος δίχασαν την Ιαπωνία, με το 49% των υπερμάχων της τροποποίησης του Άρθρου 9 για πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο να συγκρούονται με το 47% των φιλειρηνιστών που ανησυχούν για την αλλαγή πορείας από αυτό που αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της μεταπολεμικής Ιαπωνίας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση Άμπε απορρίπτει τις κατηγορίες ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε αναίτιους πολέμους στο εξωτερικό.
Πότε προβλέπεται ανάληψη στρατιωτικής δράσης
Για την προστασία οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού των συμμαχικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την Ιαπωνία.
Για την κατάρριψη βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου που έχει στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για την διεξαγωγή αντιναρκικών επιχειρήσεων με στόχο να διατηρηθούν ανοικτές οι ζωτικής σημασίας θαλάσσιες οδοί ακόμη και σε εμπόλεμη περιοχή εφόσον ο περιορισμός της ναυσιπλ9οϊας απειλεί την επιβίωση της Ιαπωνίας.
Επίσης, επιτρέπεται η παροχή λογιστικής υποστήριξης σε συμμάχους οι οποίοι εμπλέκονται σε καταστάσεις που επηρεάζουν σημαντικά την ασφάλεια της Ιαπωνίας. Σε περίπτωση εισβολής της Βορείου Κορέας στον γειτονικό Νότο, η Ιαπωνία θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά όχι με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων καθώς αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό. Προς το παρόν.
Το ελικοπτεροφόρο-αντιτορπιλλικό Izumo (DDH-183) είναι ένα σύγχρονο εντυπωσιακό πλοίο, σημειολογικά κατάλληλο για να υπογραμμίσει την αλλαγή πολιτικής του Τόκιο. Μικρότερο εν σχέσει με τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα κλάσης Nimitz, το Izumo άρχισε να ναυπηγείται στις 27 Ιανουαρίου 2012 στα ναυπηγεία της Γιοκοχάμα, καθελκύστηκε στις 6 Αυγούστου 2013 (ημέρα της επετείου ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας στην ιστορία στην Χιρόσιμα) και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Μάρτιο του 2015.
Δύναται να φέρει έως 27 εναέρια μέσα, ωστόσο ο αρχικός του εξοπλισμός προβλέπει επτά ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) Seahawk και δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης (SAR) ενώ για την διεξαγωγή άλλων επιχειρήσεων μπορεί να μεταφέρει 400 στρατιώτες και 50 φορτηγά των 3,5 τόννων ή παρεμφερές υλικό. Το κατάστρωμα πτήσεων έχει πέντε θέσεις για απο-προσνηώσεις ελικοπτέρων που παρέχουν την δυνατότητα επιχειρήσεων ταυτοχρόνως ενώ τον βασικό οπλισμό του αποτελούν δύο αντιπυραυλικά Phalanx CIWS συν δύο αντιαεροπορικά συστήματα SeaRAM για αυτοάμυνα.
Το κόστος κατασκευής του ανήλθε σε 113,9 δισεκατομμύρια γιεν (1,5 δισ. δολάρια) με το δεύτερο πλοίο της κλάσης, το Kaga (DDH-184), να καθελκύεται στις 27 Αυγούστου 2015 και να εντάσσεται σε υπηρεσία στις 22 Μαρτίου φέτος έχοντας ως βάση του τον Ναύσταθμο Κούρε. Για την ιστορία, το όνομα Izumo (από την ομώνυμη επαρχία) έφερε και το βρετανικής ναυπήγησης θωρακισμένο καταδρομικό του 1890 το οποίο ήταν η ναυαρχίδα του επικεφαλής του 3ου Στόλου, Ναυάρχου Χικονοτζο Κανιμούρα, στην περίφημη ναυμαχία των Στενών της Τσουσίμα, όπου το ιαπωνικό Ναυτικό καταναυμάχησε τον ρωσικό Στόλο.
Μετά την πρόσφατη καθέλκυση του δεύτερου κινεζικού αεροπλανοφόρου, του Shandong, η περιοχή αυτή του κόσμου βλέπει… όλο και περισσότερα αεροπλανοφόρα και δη αυτό που αντιπροσωπεύουν -την προβολή όχι μόνο ναυτικής αλλά και στρατηγικής ισχύος. Ήδη, στον Ναύσταθμο Σασεμπο, στην νοτιοδυτική Ιαπωνία, κατέπλευσε για ασκήσεις με ιαπωνικές, αμερικανικές και βρετανικές ναυτικές δυνάμεις και το γαλλικό πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων Mistral, το οποίο φέρει 35 ελικόπτερα και τέσσερα αποβατικά σκάφη.
πηγη-onalert.gr