Απόψε ο Δήμος Αβδελιώδης με τις ταινίες «ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ» & «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ» στο Δημοτικό Θέατρο

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
2 Min Read

Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας προσκαλούν στην προβολή των ταινιών «Το Δέντρο που πληγώναμε»(1987)  και «Αθέμιτος Συναγωνισμός»(1982) του αγαπημένου Έλληνα σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη, απόψε ώρα 21.15, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Είσοδος ελεύθερη. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

 

O Δήμος Αβδελιώδης θα βρίσκεται στην πολή μας για δύο μέρες προσκεκλημένος του Δήμου Λαμιέων, των Φίλων Κινηματογράφου Λαμίας και του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, για να παρουσιάσει πέραν των κινηματογραφικών του έργων και τη θεατροποιημένη παράσταση του έργου του Γεωργίου Βιζυηνού: «Το αμάρτημα της μητρός μου» και να διδάξει σε μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λαμίας «Θεατροποίηση λογοτεχνικού κειμένου» .

- Advertisement -

ATHEMITOS

«ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ»(1982) | «1ο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Δράμας του 1983»

Το ντεμπούτο του Δήμου Αβδελιώδη στον κινηματογράφο με μια εξαιρετική βωβή ταινία μεσαίου μήκους. Ο Αθέμιτος Συναγωνισμός είναι μια ιδιαίτερα αστεία ταινία με όλα τα λαογραφικά εκείνα στοιχεία που τόσο αγαπά ο σκηνοθέτης και φροντίζει να αναδεικνύει στα έργα του. Μια κωμωδία στο ύφος του Τσάπλιν, αγαπημένο πρότυπο του Αβδελιώδη που μας δίνει μια γεύση της τεχνοτροπίας που θα ακολουθήσει ο σκηνοθέτης στην μοναδική προσωπική του κινηματογραφική γραφή.

DENTRO P PLHG

«ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ»(1987)
Ειδική μνεία Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου | Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1987

Βραβείο ευρωπαϊκής επιτροπής ταινιών νεότητας| Φεστιβάλ Βερολίνου 1987
Χρυσός ελέφαντας καλύτερης ταινίας & Αργυρός ελέφαντας σκηνοθεσίας |φεστιβάλ Νέου Δελχί 1987
Επίσημη συμμετοχή στην εβδομάδα κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1987.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Χίο του 1960. Δύο μικρά αγόρια και πολύ καλοί φίλοι έρχονται σε σύγκρουση λίγο πριν το κλείσιμο του σχολείου για τις καλοκαιρινές διακοπές με αφορμή ένα άτυχο συμβάν. Αργότερα στα μέσα του καλοκαιριού ξαναβρίσκονται. Το υπέροχο καλοκαίρι που θα περάσουν διακόπτεται σύντομα από την έλευση του φθινοπώρου…

Ο τίτλος αναφέρεται στην επεξεργασία της μαστίχας, όπου για να ληφθεί το δάκρυ τα μαστιχόδεντρα κεντρίζονται (πληγώνονται).
Η υπέροχη μουσική είναι του Δ. Παπαδημητρίου από τον πρώτο του δίσκο (1981) με τίτλο «Τοπία».

Με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, Το Δέντρο Που Πληγώναμε, είναι μια από τις σπουδαιότερες και πλέον ποιητικές ταινίες του ελληνικού αλλά και παγκόσμιου κινηματογράφου!

 

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *