Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας New York Times και του περιοδικού New Yorker έλαβαν το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία δημοσιογραφικού έργου που υπηρέτησε τον πολίτη για την κάλυψη των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος του παραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν.
Οι Times και η Washington Post έλαβαν από κοινού το βραβείο ρεπορτάζ εθνικής σημασίας για την κάλυψη της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία του διεθνούς ρεπορτάζ για την αποκάλυψη των συνδέσεων του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε και των μονάδων της αστυνομίας της χώρας που προβαίνουν σε εξωδικαστικές δολοφονίες.
Στο πρακτορείο επίσης απονεμήθηκε διάκριση στην κατηγορία φωτογραφικού αφιερώματος για την μεταναστευτική κρίση των Ροχίνγκια.
Βραβεία Πούλιτζερ, η ύψιστη διάκριση των δημοσιογράφων στις ΗΠΑ
Τα βραβεία Πούλιτζερ αναζητούν τις καλύτερες δημοσιογραφικές δουλειές του 2017 σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες. Υπάρχουν 14 κατηγορίες για ρεπορτάζ, φωτογραφία, κριτική και αρθρογραφία.
Στον τομέα των τεχνών, βραβεία απονέμονται σε επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της επιστημονικής φαντασίας, του δράματος και της μουσικής.
Τα πρώτα δημοσιογραφικά βραβεία δόθηκαν τον Ιούνιο του 1917, ενώ μεταγενέστερα καθιερώθηκε να απονέμονται κάθε χρόνο τον μήνα Απρίλιο. Το βραβείο θεσπίστηκε σύμφωνα με τη διαθήκη του Τζόζεφ Πούλιτζερ, ενός Ουγγρο-Αμερικανού δημοσιογράφου και εκδότη εφημερίδας των τελών του 19ου αιώνα. Πάντως, η προφορά του όρου Πούλιτζερ ενδέχεται να είναι λανθασμένη, καθώς, σύμφωνα με τους διαχειριστές του βραβείου, θα έπρεπε να προφέρεται όπως η φράση, “Pull it, sir”.
Ένα από τα πρώτα βραβεία απονεμήθηκε στην εφημερίδα New York Tribune για άρθρο της σε σχέση με την πρώτη επέτειο από τη βύθιση του Λουζιτάνια.
Την ίδια χρονιά, οι δύο κόρες της υπέρμαχου της κατάργησης της θανατικής ποινής Τζούλια Γουόρντ Χόου, τιμήθηκαν με βραβείο για τη συγγραφή της βιογραφίας της μητέρας τους. Οι δύο γυναίκες έδωσαν μάχη σε μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και ο λογοτεχνικός κόσμος ανδροκρατούνταν.
Πηγή: news247.gr