Την πόρτα της Ευελπίδων αναμένεται να περάσει σήμερα Παρασκευή 22/11 ο Νίκος Ρωμανός ώστε να απολογηθεί σχετικά με εμπλοκή του στην έκρηξη στο διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους όπου αποτύπωμα του εντοπίστηκε σε σακούλα με όπλα.
Ο Νίκος Ρωμανός αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το διαμέρισμα όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη με τη δικηγόρο του να τονίζει «δεν υπάρχει το παραμικρό που να τον συνδέει με τα πρόσωπα και με τα ευρήματα».
Φωτογραφία από τη μεταφορά του Νίκου Ρωμανού στον εισαγγελέα
Τι απαντά για τις νέες κατηγορίες περί τρομοκρατίας μετά την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
«Αρνείται στο σύνολο τις κατηγορίες» που τον συνδέουν με τρομοκρατικές ενέργειες ο Νίκος Ρωμανός.
Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Νίκο Αλετρά, ο κατηγορούμενος δεν γνωρίζει κανένα από τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην έκρηξη. «Τα τελευταία 5 χρόνια μετά την αποφυλάκισή του το έτος 2019 ουδέποτε ενόχλησε τις Αρχές και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή με οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια.
Θεωρείται πιθανολογούμενα βέβαιο πως το συγκεκριμένο εύρημα ανάγεται σε χρόνο προγενέστερο της αρχικής σύλληψης του το έτος 2013», σημειώνει ο συνήγορος, αναφερόμενος στις πληροφορίες για αποτύπωμά του στο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων.
Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
«Αναφορικά με την εν λόγω σχηματισθείσα δικογραφία από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός αναφορικά με τον εντολέα που εκπροσωπώ, πως η συσχέτιση του με την εν λόγω υπόθεση χρονικά γίνεται αρκετά μεταγενέστερα από την αρχική ποινική δίωξη ενόψει της ανεύρεσης τμήματος ενός δακτυλικού αποτυπώματος επί εξωτερικής επιφάνειας μιας πλαστικής σακούλας σκουπιδιών, κατόπιν εκτεταμένων ερευνών της ΔΕΕ.
Ποιος είναι ο Νίκος Ρωμανός
Ο 31χρονος είναι γιος της συγγραφέως Παυλίνας Νάσιουτζικ, ήταν φίλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου και παρών στη δολοφονία του.
Το 2013 συνελήφθη μαζί με ακόμα τρία άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης. Ήταν Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου του 2013 όταν εισέβαλαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην Αγροτική Τράπεζα.
Τότε κατηγορήθηκε και για συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς», κατηγορία για την οποία αθωώθηκε στη συνέχεια.
Στις 8 Αυγούστου 2014 ο Νίκος Ρωμανός παντρεύτηκε την αγαπημένη του 18χρονη, Βιργινία. Τον γάμο τέλεσε ο δήμαρχος Αυλώνα, στο γραφείο της διεύθυνσης των φυλακών Αυλώνα.
Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου του 2014, ο Νίκος Ρωμανός από τις φυλακές του Κορυδαλλού προανήγγειλε μέσω επιστολής την απόφασή του να ξεκινήσει απεργία πείνας.
Ο λόγος της διαμαρτυρίας ήταν ότι δεν του ενέκριναν τις άδειες, προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα στην πανεπιστημιακή σχολή στην οποία είχε περάσει, δίνοντας μάλιστα πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τη φυλακή.
Η απεργία πείνας –που κατέληξε και σε απεργία δίψας– διήρκησε 31 ολόκληρες μέρες, κατά τις οποίες είχε στο πλευρό του χιλιάδες κόσμου, καθώς πραγματοποιούνταν πορείες και διαδηλώσεις ακόμα και στη Βαρκελώνη, στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που τον υποστήριζαν. Μάλιστα είχε χάσει 17 κιλά.
Η καλή διαγωγή που είχε δείξει μέσα στις φυλακές, αλλά και το γεγονός ότι αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, αναγνωρίστηκαν ως ελαφρυντικά από τον Άρειο Πάγο και συνέβαλαν στο να μειωθεί η ποινή στα έξι χρόνια.
Ο Νίκος Ρωμανός στις 11 Ιουλίου του 2019 αφέθηκε ελεύθερος, έχοντας εκτίσει την ποινή του και από τότε δεν είχε ποτέ απασχολήσει τις Αρχές.
Συλλογή υπογραφών για τη μη προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού
Κείμενο στήριξης διακινείται από τους φίλους του Νίκου Ρωμανού, με σκοπό να συγκεντρωθούν υπογραφές για τη μη προφυλάκισή του, «έως ότου γίνει το δικαστήριο, που θα τον κρίνει», όπως σημειώνουν.
«Ο αγώνας του δεν αφορά μόνο εκείνον. Αφορά όλους όσους πιστεύουν σε μια δίκαιη κοινωνία, όσους ονειρεύονται μια κοινωνία ισοτιμίας και δίκαιης μεταχείρισης προς όλους. Ένα νέο παιδί, ένας αθώος άνθρωπος κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή για κάτι που δεν έκανε. Ας γίνουμε η ασπίδα του. Ας γίνουμε η ασπίδα της δημοκρατίας και της ισοτιμίας» τονίζεται στο κείμενο.
Αναλυτικά το κείμενο στήριξης στον Νίκο Ρωμανό:
«Ο Νίκος Ρωμανός, που κράτησε στην αγκαλιά του τον νεκρό φίλο του την ημέρα της γιορτής του.
Ο Νίκος που σήκωσε το λευκό φέρετρο του καλύτερου του φίλου σε ηλικία 15 ετών.
Ο Νίκος που κατηγορήθηκε άδικα για την συμμετοχή του στους πυρήνες της φωτιάς και αθωώθηκε. Ο Νίκος που εξέτισε την ποινή του για όλα του τα λάθη. Ο Νίκος που κατάφερε και τέλειωσε το σχολείο στη φυλακή, έδωσε πανελλήνιες, πέρασε στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας. Ο Νίκος που χρειάστηκε να Κάνει απεργία πείνας και δίψας για 31 ημέρες για να του αναγνωριστεί το δικαίωμα του στην φοίτηση.
Ο Νίκος που μετά την αποφυλάκιση του δεν έδωσε κανένα δικαίωμα για έκνομη συμπεριφορά.
Ο Νίκος τώρα κινδυνεύει να προφυλακιστεί για ένα αποτύπωμα που βρέθηκε σε μια πλαστική σακούλα. Μια πλαστική σακούλα που βρέθηκε σε ένα διαμέρισμα που εξαϋλώθηκε από μια ισχυρότατη έκρηξη.
Ο Νίκος που τράβηξε τόσα πολλά για τα αυτονόητα. Ο Νίκος μας χρειάζεται».
newsbeast.gr