Η μερική απώλεια μαλλιών είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά όσο μεγαλώνει κάποιος, και μπορεί να οφείλεται σε διατροφικές διαταραχές, άγχος, χαμηλά επίπεδα σιδήρου, διαταραχές στο θυρεοειδή ή ορμονικές ανισορροπίες.
Η τριχόπτωση που συνδέεται με τέτοια προβλήματα, μπορεί να είναι προσωρινή, λένε οι ειδικοί, καθώς ο θύλακας της τρίχας δεν είναι κατεστραμμένος και η τρίχα μεγαλώνει ξανά όταν το πρόβλημα λυθεί.
Φυσιολογικά, η κάθε τρίχα μεγαλώνει περίπου 1,2 εκατοστά το μήνα και ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της κάθε 6 χρόνια. Όταν φτάσει στο μάκρος που είναι γενετικά προγραμματισμένη να φτάσει, μένει σταθερή (τελογενής φάση) για κάποιο διάστημα και μετά πέφτει.
Το τριχοθυλάκιο όμως από όπου έπεσε, γρήγορα ξεκινά να βγάζει καινούργια τρίχα.
Διατροφή
Τα υγιή μαλλιά απαιτούν καλή διατροφή και καλή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.
Η απότομη απώλεια βάρους ή οι δίαιτες που αποκλείουν διάφορες ομάδες τροφίμων (π.χ. πρωτεΐνες) μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση, επειδή ο οργανισμός στερείται βασικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν και στην υγεία της τρίχας.
Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής, ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, πουλερικά, άπαχο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά που εξασφαλίζει στον οργανισμό:
-Βιταμίνες Α, C και Ε, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που προλαμβάνουν την τριχόπτωση και ευνοούν την παραγωγή νέων τριχών.
-Μέταλλα, όπως ο σίδηρος, του οποίου η χρόνια έλλειψη προκαλεί τριχόπτωση, ο χαλκός, που προλαμβάνει την τριχόπτωση, το θείο, που αποτελεί βασικό συστατικό της τρίχας, και τέλος ο ψευδάργυρος, η ανεπάρκεια του οποίου μπορεί να κάνει τα μαλλιά πολύ ξηρά ή πολύ λιπαρά και εύθραυστα και να οδηγήσει στην απώλειά τους.
onmed