Αποκρατικοποιήσεις: Επανέρχονται τα παλαιά πωλητήρια

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Η κυβερνητική προσπάθεια ακύρωσης επί της ουσίας προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων, όπως είχαν συμφωνηθεί στο τρίτο μνημόνιο, μέσω της μεταβίβασης κρατικών συμμετοχών στο Υπερταμείο φαίνεται πως πέφτει στο κενό.

-Advertisement-

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr οι θεσμοί κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται όχι μόνο αρνήθηκαν να συναινέσουν στην τροποποίηση του προγράμματος μέσω της μεταβίβασης συμμετοχών στο Υπερταμείο αλλά φέρονται να επέμειναν στην κατά λέξη τήρηση των συμφωνηθέντων από τον Αύγουστο του 2015.

Μάλιστα με φόντο τις μεγάλες καθυστερήσεις κυρίως στο χώρο της ενέργειας και το αίτημα Σταθάκη να μεταβιβαστεί το 17% της ΔΕΗ στην υπό ίδρυση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, οι θεσμοί ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 5,8 δισ ευρώ την περίοδο 2016 – 2018. Σημειώνεται ότι για φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις άνω των 2 δισ ευρώ!

Εξάλλου οι προειδοποιήσεις των δανειστών είναι σαφείς: «αν δεν γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί είναι στο πρόγραμμα, τα έσοδα τους έχουν ποσοτικοποιηθεί, άρα αν δεν επιτευχθούν, τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να εξοικονομηθούν από άλλα μέτρα», δήλωνε στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ. Επίσης μόλις χθες ο Επίτροπος Μοσκοβισί απαντούσε στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μ. Σπυράκη πως πρέπει να γίνει άμεσα η επανέναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, αφού «είναι και θα παραμείνει βασικό στοιχείο του ελληνικού προγράμματος».

- Advertisement -

ΤΟ ΚΥΣΟΙΠ και το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ

Ως εκ τούτου έχει ενδιαφέρον η στάση της κυβέρνησης, όπως θα καταγραφεί μέσα απ’ το ΚΥΣΟΙΠ, στο οποίο πληροφορίες του newmoney.gr αναφέρουν πως έχει σταλεί ήδη το επικαιροποιημένο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ με τους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα έχει ανανεωθεί ως προς τα χρονοδιαγράμματα, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που συνεχίζουν να καταγράφονται, όχι όμως και ως προς το πλάνο των σχεδιαζόμενων αποκρατικοποιήσεων. Τούτο καθώς η λίστα προβλέπει τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές ήδη από τον Ιούλιο του 2015 και έχουν καταγραφεί στο τρίτο μνημόνιο.

Έτσι πληροφορίες του newmoney.gr αναφέρουν πως στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ άλλων προς πώληση το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 6% του ΟΤΕ, το 11% της ΕΥΔΑΠ, το 23% της ΕΥΑΘ, καθώς επίσης το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Με βάση τον προγραμματισμό της λίστας για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν διαγωνισμοί πρόσληψης συμβούλων.

Οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις

* 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Εντός Μαρτίου αναμένεται η παράδοση στη Fraport)
* ΔΕΣΦΑ (Προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την πώληση του 66% εντός Μαρτίου)
* Εγνατία Οδός (παραχώρηση για 35 έτη)
* ΟΛΠ (Ως το 2021 η ολοκλήρωση της μεταβίβασης)
* ΟΛΘ (24 Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 67% αν και δεν αποκλείεται μικρή παράταση)
* Ελληνικό
* Αφάντου Ρόδου
* Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
* ΕΕΣΤΥ (Ως 30 Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές)
* Μαρίνα Πύλου (Ως 13 Μαρτίου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για μακροχρόνια μίσθωση)
* Μαρίνες Αλίμου, Χίου, Αρετσού, Θεσσαλονίκης (Εντός Μαρτίου πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος)
* Ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων

Ακολουθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως είχε συνταχθεί πέρυσι από το ΤΑΙΠΕΔ και εγκριθεί απ’ το ΚΥΣΟΙΠ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Το κείμενο συμπεριελήφθη στην ανανέωση του τρίτου μνημονίου κατά την πρώτη αξιολόγηση.

Πηγή: Newmoney.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *