Αποκαλυπτήρια των δίδυμων τοπόσημων μνημείων στην πλατεία Ελευθερίας Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών

6 Min Read

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 τα αποκαλυπτήρια των δίδυμων τοπόσημων μνημείων για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και των εγκαινίων της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών.

Στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση ο Δήμος Λοκρών συνέταξε και υπέβαλε καλλιτεχνική πρόταση και αίτημα χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την ανέγερση μνημείων αναπαράστασης ηρώων και τόπων που διαδραμάτισαν ρόλο στην απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, παρουσία ιερέων της περιοχής και της ηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας.

Ακολούθησαν  τα αποκαλυπτήρια στο πρώτο μνημείο προς τιμήν:

- Advertisement -

Του Μαλεσιναίου οπλαρχηγού Γιάννη Ριτσογιάννη και της Βυζαντινής Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας, η οποία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμβολής της εκκλησίας και ειδικά των Μοναστηριών κατά τη διάρκεια της σκλαβιάς, καθώς με την πλούσια βιβλιοθήκη της και τους φωτισμένους πατέρες της υπήρξε πνευματικό κέντρο των Ελλήνων στην Ανατολική Λοκρίδα.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τους Βουλευτές Φθιώτιδας κ. Γεώργιο Κοτρωνιά, Ελένη Μακρή Θεοδώρου, κ. Ιωάννη Σαρακιώτη και το Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές μεταξύ άλλων επισήμανε: «Το σημερινό αποτέλεσμα είναι προϊόν συνεργασίας πολλών ανθρώπων και της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μέσα από τα επιχειρήματα και την πληρότητα της πρότασης μας. Η προσωπική μου αυτοπρόσωπη παρουσία σε διακριτές συναντήσεις τόσο στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» είχε ως στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας του Δήμου μας να πείσει και εν τέλει πείσαμε να μας εμπιστευτούν να αναλάβουμε ως Δήμος την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού για την ιστορία της πατρίδας μας μνημειακού έργου.

Σήμερα, τιμούμε ηρωικές μορφές του ελληνισμού και εορτάζουμε την εθνική μας αναγέννηση. Οφείλουμε με περηφάνια να ενθυμούμαστε τους ήρωες που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την τότε παντοδύναμη Οθωμανική Αυτοκρατορία και να εμπνευστούμε από τον αγώνα τους.

Η Στερεά Ελλάδα, μέσα από την ηγεσία των προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν στον απελευθερωτικό αγώνα στην περιοχή και τις αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα σε αυτή, σήκωσε βαρύ τίμημα για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ως συνεχιστές των άξιων προγόνων μας, οφείλουμε να σταθούμε με ελπίδα και αισιοδοξία μπροστά στο μέλλον αλλά και να τιμήσουμε εμπράκτως τους ήρωες του ιστορικού παρελθόντος.»

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους παριστάμενους Βουλευτές Φθιώτιδας και τα αποκαλυπτήρια του δεύτερου τοπόσημου μνημείου στο οποίο τιμήθηκαν:  

Ο πρωτοστάτης του ξεσηκωμού στην Στερεά Ελλάδα Αθανάσιος Διάκος, ο οποίος μαρτύρησε με φρικτό τρόπο με ανασκολοπισμό στις 24 Απριλίου 1821, την επομένη της μάχης της Αλαμάνας, όπου πολέμησε ηρωικά απέναντι σε πολλαπλάσιες Οθωμανικές δυνάμεις.  

Ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, καθώς ο νεοελληνικός διαφωτισμός μέσα από την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης συνέβαλε καθοριστικά προκειμένου οι υπόδουλοι Έλληνες να ανακτήσουν την περηφάνια και την τόλμη, να δοκιμάσουν για μια ακόμη φορά λίγοι απέναντι σε πολλούς, να διεκδικήσουν την πολυπόθητη ελευθερία τους.

Ο  Οδυσσέας Ανδρούτσος με καταγωγή από τις Λιβανάτες, ο οποίος στις 8 Μαΐου του 1821 κλείνεται με άλλους 117 πολεμιστές στο Χάνι της Γραβιάς και χαρίζει στον αγώνα μία από τις πιο δοξασμένες μάχες, που τον επέβαλε ως τον στρατιωτικό αρχηγό της Ρούμελης.

Ο Γεωργιος Καραϊσκάκης, ο οποίος τον Ιούλιο του 1826 διορίστηκε αρχιστράτηγος της Ρούμελης και επέτυχε μια σειρά από νίκες που αναπτερώνουν το ηθικό των Ελλήνων, αλλά, δυστυχώς, στις 27 Απριλίου 1827 θα υποκύψει ύστερα από σοβαρό τραυματισμό του σε μάχη με τους Οθωμανούς στην περιοχή του Κερατσινίου.

Ο Μάρκος Μπότσαρης ως επικεφαλής των εκδιωγμένων από τον Αλή Πασά Σουλιωτών, οι οποίοι έδωσαν σειρά νικηφόρων μαχών στην Ήπειρο και στη Στερεά Ελλάδα και διακρίθηκαν για την ανδρεία και τις στρατιωτικές αρετές.

Η πιο εμβληματική προσωπικότητα φιλέλληνα ο Λόρδος Βύρωνας, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για να στηρίξει την Επανάσταση, οικονομικά και ηθικά και απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι, ύστερα από πυρετό.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου και του Θούριου του Ρήγα από την Δημοτική Φιλαρμονική Αταλάντης.

Στην εκδήλωση κατέθεσαν στεφάνι οι: ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, η Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Αντιδήμαρχος Μαλεσίνας κ. Χρήστος Καλλής, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Μπονόβας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλεσίνας κ. Κωνσταντίνος Μάρκου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών κ. Φώτιος Τσιριγκούλης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λοκρών κ. Νικόλαος Σωτήρχου, η Πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης κ. Βασιλική Λάζου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλεσίνας.

Από το Δήμο Λοκρών παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αταλάντης κ. Κωνσταντίνος Μπακανδρίτσος, η Αντιδήμαρχος Δαφνουσίων κ. Μαρία Τζανακάκη, η Αντιδήμαρχος Οπουντίων κ. Παγώνα Δάρα, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Ωδείου κ. Μιχάλης Παπανικολάου, ο Πρώην Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Λιόλιος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαποδίου κ. Χρήστος Βαποράκης, τοπικοί σύμβουλοι, μαθητές και πλήθος κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου Λοκρών.

Δείτε φωτογραφίες:

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *