Μια ξενάγηση στα άδυτα της Ιντερπόλ είναι κάτι σπάνιο αν όχι μοναδικό. Την ευκαιρία μίας επίσκεψης στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών έδωσε η Deutsche Welle.
Εκτός από τον εξονυχιστικό έλεγχο στην είσοδο του κτηρίου της στη Λυόν, η καθημερινότητα των υπαλλήλων δεν ανταποκρίνεται στο μύθο του πράκτορα τύπου Τζέιμς Μποντ, γιατί η Ιντερπόλ δεν διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες.
Ιντερπόλ, μόνο και μόνο στο άκουσμα του ονόματος η ανθρώπινη φαντασία καλπάζει σε εικόνες πρακτόρων σε ελικόπτερα που κρεμασμένοι από ένα σχοινί και με το όπλο στο χέρι, καταδιώκουν τρομοκράτες και εγκληματίες. Η πραγματικότητα βέβαια είναι πιο πεζή.
Ο μύθος του παγκόσμιου αστυνομικού δεν υπάρχει, γιατί η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, όπως είναι η πλήρης ονομασία, δεν διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες.
Με άλλα λόγια η Ιντερπόλ δεν μπορεί να κάνει ανακρίσεις, ούτε να συλλαμβάνει. Είναι κάτι σαν το μακρύ χέρι των περίπου 200 κρατών – μελών της.
Ιντερπόλ: 17 τράπεζες δεδομένων
“Βοηθούμε τα κράτη – μέλη μας να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κρυψώνα για εγκληματίες και τρομοκράτες” λέει ο Γίργκεν Στοκ, Γενικός Γραμματέας του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού.
“Κάθε χρόνο συμβάλλουμε ώστε 10.000 παραβάτες του νόμου, που καταζητούνται με διεθνές ένταλμα σύλληψης, να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται”.
Ιδιαίτερα υπερήφανος είναι ο Στοκ για την τράπεζα δεδομένων, από την οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει το προφίλ περίπου 50.000 τρομοκρατών με παγκόσμια δράση.
“Διαθέτουμε συνολικά 17 τράπεζες δεδομένων” σημειώνει. “Σε αυτές υπάρχουν ονόματα καταζητούμενων, αλλά και χαρακτηριστικά, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες ή γενετικό υλικό, στα οποία οι χώρες – μέλη μας βασίζονται για να παρακολουθήσουν κινήσεις τρομοκρατών ή να τους αναγνωρίζουν κατά την είσοδο στις χώρες τους”.
Ένα θέμα που αποτελεί κάθε φορά πρόκληση για την Ιντερπόλ είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις κυρίως από χώρες με απολυταρχικές κυβερνήσεις, που εκδίδουν εντάλματα σύλληψης αντικαθεστωτικών.
Ιντερπόλ: Λάθη και το κορυφαίο αυτογκόλ
Μια τέτοια περίπτωση ήταν τελευταία η σύλληψη στην Ισπανία του Γερμανού συγγραφέα τουρκικής καταγωγής Ντογκάν Ακανλί, έπειτα από αίτημα των τουρκικών αρχών.
Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί, παραδέχεται ο Γίργκεν Στοκ:
“Σύμφωνα με τον κανονισμό μας, δεσμευόμαστε να μην αναπτύσσουμε δράση, όταν το αίτημα συνδρομής που δεχόμαστε έχει ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτή την περίπτωση η Ιντερπόλ πρέπει να μείνει εκτός”.
Πάνω σ’ αυτό έχει συγκροτηθεί επιτροπή με διεθνείς εμπειρογνώμονες που εξετάζουν τη νομιμότητα του αιτήματος για συνδρομή.
Ωστόσο, το κυριότερο πρόσφατο πλήγμα στην εικόνα της Ιντερπόλ κατάφερε η αιφνιδιαστική εξαφάνιση πριν λίγο καιρό του προέδρου της, Κινέζου Μενγκ Χονγκβέι.
Αργότερα έγινε γνωστό ότι συνελήφθη στη χώρα του κατηγορούμενος για δωροδοκία κι άλλα αδικήματα.
“Τέτοιες διαδικασίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της Ιντερπόλ”, λέει ο Γίργκεν Στοκ.
Ούτως ή άλλως την ευθύνη για την καθημερινή εργασία την έχει ο Γενικός Γραμματέας, δηλαδή ο ίδιος.
Πηγή: Deutsche Welle