Η Τουρκία εκφράζει διαμαρτυρίες στο ΝΑΤΟ για το ελληνικό αντιπυραυλικό σύστημα S-300, αλλά αποσιωπά το γεγονός ότι τούρκοι ακόλουθοι παραβρέθηκαν στην ενεργοποίησή του το 2013.
Πολύ μεγάλη είναι η αντίδραση της Τουρκίας από τη δήθεν ενεργοποίηση του συστήματος S-300 (23 Αυγούστου 2022) αφού ισχυρίζεται και ταυτόχρονο κλείδωμα στα ελληνικά ραντάρ τουρκικών αεροσκαφών F-16 δυτικά της Ρόδου, θέμα για το οποίο έχει αναφερθεί και στο ΝΑΤΟ.
Προσκεκλημένοι από το ΓΕΣ
Σχεδόν 9 χρόνια πριν, την 13η Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη άσκηση κατά την οποία ενεργοποιήθηκε δοκιμαστικά το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας, αποκαλύπτει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης.
Την άσκηση αλλά και την ενεργοποίηση του συστήματος S-300 παρακολούθησαν τότε, προσκεκλημένοι από το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο, αξιωματικοί παρατηρητές από χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και ακόλουθοι άμυνας, στρατιωτικοί, ναυτικοί και αεροπορικοί ακόλουθοι άλλων χωρών, οι οποίοι υπηρετούσαν στην Αθήνα.
Αυτό δεν θα είχε καμία σημασία την παρούσα περίοδο, εάν τότε δεν παραβρίσκονταν στο παρατηρητήριο της άσκησης ο τούρκος ακόλουθος Αμυνας, τοποθετημένος στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας, συνοδευόμενος από τον ναυτικό ακόλουθο της χώρας του (φωτογραφίες, επάνω και κάτω).
Οι δύο τούρκοι ακόλουθοι όταν έλαβαν την έγκριση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου για να παραβρεθούν στην άσκηση γνώριζαν ότι στο πλαίσιο αυτής θα πραγματοποιούνταν και η ενεργοποίηση του ελληνικού συστήματος S-300.
Γνώριζαν την ενεργοποίηση των S-300
Η παρουσία ξένων ακολούθων Αμυνας σε δραστηριότητες όπως η προαναφερόμενη άσκηση ενέχουν έναν συμβολισμό και σίγουρα απαιτείται η έγκριση του επιτελείου τους αφού αυτή δεν θα πρέπει να αντίκειται στα συμφέροντα και την πολιτική της χώρας τους.
Ο τότε τούρκος ακόλουθος Aμυνας και ναυτικός ακόλουθος στο παρατηρητήριο της άσκησης/Κρήτη, 13/12/2013
Δηλαδή, τότε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, ενώ γνώριζε για την ενεργοποίηση του ελληνικού συστήματος S-300, ενέκρινε την παρουσία των δύο τούρκων ακολούθων στο παρατηρητήριο της άσκησης, οι οποίοι παρακολούθησαν και την ενεργοποίηση του συστήματος.
Την περίοδο εκείνη, πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν ο νυν πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και διοικητής των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων ο σημερινός υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ.
(Ο τότε τούρκος ακόλουθος Αμυνας και ο ναυτικός ακόλουθος στο παρατηρητήριο της άσκησης/Κρήτη, 13/12/2013)
Η υποκριτική διφορούμενη στάση της Αγκυρας στο θέμα υποδηλώνει ότι η τουρκική πλευρά, αν και δεν ήταν αντίθετη τότε (2013) με την ενεργοποίηση του ελληνικού S-300, την παρούσα περίοδο σαφώς ενοχλημένη από την ανατροπή της αεροπορικής ισχύος υπέρ της χώρας μας, αποσκοπεί στη διακοπή των διαδικασιών προμήθειας του αεροσκάφους F-35 από την Ελλάδα, ως αντίβαρο στην επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων και αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, λόγω της προμήθειας του ρωσικού συστήματος S-400.
Να δώσει εξηγήσεις ο Ακάρ
Η τουρκική πλευρά και ειδικότερα ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ, ο οποίος χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική μίσους εναντίον της χώρας μας, θα πρέπει να εξηγήσει στην τουρκική κοινή γνώμη αλλά και στο ΝΑΤΟ, τον λόγο για τον οποίο κατακρίνει τη χώρα μας για τη δήθεν ενεργοποίηση του ελληνικού συστήματος S-300, αφού επί δικής του αρχηγίας στον τουρκικό στρατό ξηράς δόθηκε έγκριση στον τότε τούρκο ακόλουθο Αμυνας αλλά και στον ναυτικό ακόλουθο να παραστούν στην άσκηση – ενεργοποίηση του ελληνικού συστήματος S-300, την ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών.
Σημείωση: Το φωτογραφικό υλικό της παρουσίας των δύο τούρκων ακολούθων προέρχεται από τουρκική «Δεξαμενή Σκέψης» που εκφράζει τους Ευρασιαστές στην Τουρκία οι οποίοι τα τελευταία 5 χρόνια στηρίζουν την κυβέρνηση του Ερντογάν.
——————–
Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017.
Πηγή: militaire.gr