Δεκάδες Λαμιώτες στο επίκεντρο των ελέγχων για παράνομο πλουτισμό και φοροδιαφυγή!

-Η Φθιώτιδα και η Λαμία δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός ελέγχων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Lamianow.gr το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν βγάλει… λαυράκια σχετικά με υποθέσεις που σχετίζονται με φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό και εγκλήματα ποινικού χαρακτήρα στην περιοχή μας.

Επιφανείς πολίτες της Λαμίας αλλά και Φθιωτοί επιχειρηματίες, γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι ακόμη και… αγρότες βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων μετά από ανώνυμες καταγγελίες στο πρώην ΣΔΟΕ.

Ρεπορτάζ: Λίλιαν Χαχοπούλου-Πάνος Κατσώνης

Σημειωτέον πως τους σχετικούς ελέγχους έχει αναλάβει η νεοσύστατη «Διεύθυνση Ειδικών Οικονομικών Ελέγχων» μετά την κατάργηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Προσωρινά οι σχετικοί έλεγχοι είχαν πάψει λόγω της διάλυσης του ΣΔΟΕ ωστόσο η Δ.Ε.Ο.Ε ξανάνοιξε το… κουτί των συγκεκριμένων υποθέσεων.

- Advertisement -

Οι πληροφορίες του Lamianow.gr αναφέρουν πως οι έλεγχοι αφορούν περισσότερα από 100 φυσικά πρόσωπα στην Λαμία και την Φθιώτιδα με συναλλαγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Να σημειώσουμε πως αν εντοπιστεί οτιδήποτε επιλήψιμο μετά την πενταετία, δλδ πριν το 2013, δεν πρόκειται να επιβληθεί πρόστιμο, αφού δεν θα ληφθούν υπόψιν καταθέσεις ή άλλες κινήσεις λογαριασμών πέραν της πενταετίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό το ανώτατο δικαστήριο βάζει στο αρχείο εκατοντάδες υποθέσεις που εκκρεμούσαν (ποινικές και φορολογικές) αφού έκρινε πως τα οικονομικά στοιχεία των καταθέσεων των φορολογουμένων στις εγχώριες τράπεζες πριν από το 2012 δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για ελέγχους.

Ανοίγουν λογαριασμοί, εντολές στις τράπεζες

Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν το ελεύθερο να αντλήσουν στοιχεία από παντού. Όπερ σημαίνει πως οι έλεγχοι των 100 τουλάχιστον συντοπιτών μας θα είναι ιδιαίτερα ενδελεχείς από την στιγμή βέβαια που αφορούν την πενταετία 2013-2018.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι υπηρεσίες μάλιστα ήδη έχουν προχωρήσει τους ελέγχους και ζητούν να πληροφορηθούν το ύψος των καταθέσεων που διατηρεί ο κάθε φορολογούμενος στις τράπεζες για να εξετάσουν αν συμφωνεί το ποσό και η δραστηριότητα του καθενός. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου -στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής και της καταπολέμησης εσόδων από μαύρο χρήμα- να δώσουν τις πληροφορίες που τους ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές.

Έλεγχοι και στους Αγρότες

Ο σχεδιασμός του ΣΔΟΕ προβλέπει ελέγχους σε επιδοτούμενα έργα με κοινοτικά κονδύλια κι άλλους ελέγχους σε φακέλους, που χρηματοδοτήθηκαν από εθνικά κονδύλια, ενώ θα αρχίσει να διευρύνεται και ο κύκλος των ελέγχων για αγροτικές ενισχύσεις- επιδοτήσεις. Τις έρευνες του ΣΔΟΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), κρίνοντας ότι η διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων έχει πολύ “ζουμί” στην Ελλάδα.

Πως πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βήματα που ακολουθούν οι ελεγκτές του Σώματος, που χειρίζονται τις υποθέσεις, είναι τα εξής:

-Συλλογή, ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων και πληροφοριών
-Έρευνες για τον εντοπισμό κι εν συνεχεία την τεκμηρίωση των περιπτώσεων που αφορούν στην «παράνομη προέλευση ιδιωτικών κεφαλαίων» κοινώς περιπτώσεων «μαύρου» χρήματος, που αποτελεί προϊόν διαφθοράς.
-Για το «δέσιμο» των υποθέσεων, οι “Ράμπο” του Σώματος, ως ειδικοί προανακριτικοί υπάλληλοι προχωρούν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έλεγχο των κινήσεων αυτών των λογαριασμών, «ξεσκόνισμα» επενδύσεων σε κινητές αξίες κι ακίνητα, εκτεταμένες διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί, άντληση στοιχείων από άλλες υπηρεσίες και Αρχές.
Τελικός έλεγχος για τον εάν πράγματι διεπράχθη φοροδιαφυγή ή όχι θα πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προς τις οποίες θα πρέπει να διαβιβάσουν μόλις ολοκληρώσουν τον έλεγχοι οι «ράμπο» τα πορίσματά τους για επανέλεγχο, έκδοση πράξεων επιβολής φόρων-προστίμων και είσπραξη.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Αυτοί θα ελεγχθούν φέτος

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό δράσης για το 2018, το Σώμα έχει βάλει ως στόχο την πραγματοποίηση ελέγχων στους εξής κλάδους:

– τις εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και ενισχύσεις.
– διαφθορά δημοσίων λειτουργών.
– κρατικές ενισχύσεις και τήρηση της νομιμότητας από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
-προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας.
-το ξέπλυμα χρήματος που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες και η ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες (π.χ. εμπόριο ναρκωτικών, πορνεία, εμπόριο όπλων)
-η προστασία της δημόσιας περιουσίας και των εθνικών κληροδοτημάτων.
-η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών, αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αγαθών
-το ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα, όπως οι απάτες με τη χρήση του διαδικτύου, η υποκλοπή στοιχείων πληρωμών κ.α

Καταλήγοντας να σημειώσουμε πως η εφορία δίνει περιθώριο 15 ημερών στον φορολογούμενο να εμφανιστεί στη Δ.Ο.Υ. ώστε να δικαιολογήσει τις καταθέσεις του, με βάση φυσικά τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Share This Article
1 Comment
  • Εάν πραγματικά θέλει να κάνει ελέγχους η Εφορία μέσω των οργάνων της δεν πρέπει να περιορισθεί σε 100 η 200 Ατομα η Επιχειρήσεις αλλά θα πρέπει να επεκταθεί σε πολλές Οικογένειες – Επιχειρήσεις – Αγρότες κ,λ,π διότι θα βγάλει πολλά λαβράκια αλλά με προσοχή διότι μόλις θα αρχίσουν να ψάχνουν λίγο πιό κάτω από την επιδερμίδα θα αρχίσουν και οι αντιδράσεις ” Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ “.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *