Απογραφή: Το περίεργο με τις “κενές” κατοικίες – Φθιώτιδα και Βοιωτία στη λίστα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Το 99,4% των κατοικιών στην Ελλάδα έχουν ήδη δηλωθεί – απογραφεί είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω προσωπικής συνέντευξης των ενοίκων τους από απογραφέα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των απογραφέντων έχει προκύψει μέσω της ηλεκτρονικής οδού που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με επιτυχία και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί.

-Advertisement-

Από τα στοιχεία της εξέλιξης της απογραφής στη χώρα μας που εξασφάλισε κατ΄ αποκλειστικότητα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος προκύπτει ότι λίγοι απομένουν, σε σχέση με την πληθυσμό στόχο για να απογραφούν αν και στην πραγματικότητα ο στόχος αυτός είναι άγνωστος, καθώς για πρώτη φορά μπορεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή να ελέγξει διπλό – εγγραφές που είναι και το ζητούμενο. Επιπλέον εκκρεμούν οι ενσωματώσεις συλλογικών καταλυμάτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα στο νομό Κυκλάδων λόγω του ότι δεν υπήρξαν απογραφείς η ολοκλήρωση της διαδικασίας παραπέμπεται στην 3η φάση που ξεκίνησε πρόσφατα.

Ήδη αρκετοί δήμαρχοι με αποστολή μαζικών SMS στους κατοίκους τους τους ενημερώνουν ότι εφόσον δεν έχουν απογραφεί μπορούν από 15 έως 21 Φεβρουαρίου να το πράξουν με επίσκεψη στο Δημαρχείο του τόπου κατοικίας τους.

- Advertisement -

Τα «περίεργα» στοιχεία

Υπάρχουν όμως και αρκετά «περίεργα» στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από την απογραφή και τα στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουν ήδη ξεκινήσουν να διερευνούν.

Με βάσει τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες, κάποιες περιοχές σε νομούς όπως είναι για παράδειγμα οι Σέρρες, η Πέλλα, ο Έβρος, η Φθιώτιδα, η Μεσσηνία, η Βοιωτία, το Κιλκίς , η Φλώρινα, η Χαλκιδική, τα Γρεβενά, η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία και η Λακωνία, δείχνουν σημαντικό αριθμό κενών κατοικιών σε σχέση με αυτό που εκτιμήθηκε αρχικά και πρέπει να σιγουρευτούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΣΤΑΤ ότι όντως πρόκειται περί κενών και όχι περί κατοίκων που απλά επέλεξαν να απογραφούν αλλού.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την τελευταία (3η) φάση της συλλογής των δεδομένων της «Απογραφής Πληθυσμού -Κατοικιών 2021».

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

-Advertisement-
=Advertisement=

Ειδικότερα, έως τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, όσοι δεν μπόρεσαν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτό-απογραφούν ηλεκτρονικά ή να απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξής, έχουν δυνατότητα απογραφής είτε ηλεκτρονικά είτε δια ζώσης.

Ο πολίτης εισέρχεται στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ www.statistics.gr και καταχωρεί στην ειδική εφαρμογή τον ταχυδρομικό κώδικα και τη διεύθυνση της κατοικίας του. Στη συνέχεια είναι διαθέσιμες για την απογραφή του οι εξής επιλογές:

Ηλεκτρονική Αυτοαπογραφή

• Ο ενδιαφερόμενος πολίτης λαμβάνει από την εφαρμογή νέο «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» που αντιστοιχεί στην κατοικία του. Με τον τελευταίο και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού του. Με την οριστική υποβολή του ερωτηματολογίου, ο πολίτης λαμβάνει Βεβαιωτικά Απογραφής.

Απογραφή διά ζώσης ή τηλεφωνικά

• Ο ενδιαφερόμενος πολίτης λαμβάνει από την εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση και τηλέφωνο) με την αρμόδια Εποπτεία της περιοχής όπου βρίσκεται η κατοικία του.

• Κατά την επικοινωνία του με την Εποπτεία, μπορεί είτε να απογραφεί τηλεφωνικά είτε να προσέλθει σε χώρο της περιοχής του και να απογραφεί μέσω συμπλήρωσης εντύπου ερωτηματολογίου, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο τέλος της συνέντευξης δίδονται στον ενδιαφερόμενο πολίτη και στα μέλη του νοικοκυριού του τα Βεβαιωτικά Απογραφής.

Μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του Πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων και δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, ενώ δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *