Αποφασίζει για την τύχη της Ελλάδας στη Σένγκεν η Κομισιόν

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, καθώς όπως μεταδίδει η Le Monde οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ ζήτησαν από την Κομισιόν, εφαρμογή του άρθρου 26 που αποκόπτει την Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν για τα επόμενα δύο χρόνια.

-Advertisement-

Χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστρία κατηγόρησαν ευθέως την Ελλάδα για παραλείψεις στον έλεγχο των συνόρων της και ολιγωρία όσον αφορά τη δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης, ενώ εκτόξευσαν απειλές για προσωρινό αποκλεισμό της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. Πράγματι αυτή τη φορά, τα κράτη-μέλη της ΕΕ σκέπτονται να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους για διάστημα δύο ετών, κάτι το οποίο σημαίνει την αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ζώνης Σένγκεν. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ κάλεσαν χθες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη νομική βάση, μέσα από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, έτσι ώστε να παραταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μέχρι και δύο χρόνια.

Ουσιαστικά η Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και να ετοιμάσει τη σχετική έκθεση σε δύο με τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια θα δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των συνόρων της. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει διορία έως την άνοιξη για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη διαχείριση των συνόρων της.

Το αίτημα των υπουργών εσωτερικών για έξοδο της Ελλάδας από την Σενγκεν θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.

- Advertisement -

Μουζάλας: Ο Βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα

Να γίνει η Αθήνα μία απέραντη αποθήκη ψυχών με τη δημιουργία ενός στρατοπέδου 400.000 προσφύγων ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα.

«Ο Βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο Γιάννης Μουζάλας τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

Την ίδια ώρα νέο δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για «ανταλλαγή χρέους» με φιλοξενία προσφύγων.

Όπως γράφει η εφημερίδα: «Το περασμένο καλοκαίρι, η Γερμανία έφτασε πολύ κοντά στο να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, αντί να συμφωνήσει σε νέο δάνειο δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα, η Γερμανία παραπαίει υπό το βάρος της έλευσης πάνω από 1 εκατ. προσφύγων, οι περισσότεροι εκ των οποίων πέρασαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Έφτασε η ώρα να σκεφτούμε δημιουργικά πως τα δύο προβλήματα μπορούν να συνδυαστούν σε ένα διπλωματικό πακέτο που θα βοηθάει και τις δύο χώρες. Το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας θα είναι απλό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ελλάδα θα συμφωνήσει να σφραγίσει τα βόρεια σύνορά της με τη βοήθεια της Ε.Ε., διακόπτοντας τη ροή μεταναστών στη βόρεια Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα συμφωνήσει σε μια μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Οι πρόσφυγες που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, σε καταυλισμούς προσφύγων υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιστρέφουν στη Συρία (ή όπου αλλού πηγαίνουν) μόλις αποκατασταθεί η ειρήνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο αυτό «φέρεται να έχει τη στήριξη του Βερολίνου».

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *