Απόφαση βόμβα του Ευρωδικαστηρίου / Τινάζει στον αέρα την κατασκευή του Ε65;

Και ενώ οι κινήσεις της αναδόχου εταιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας προδικάζουν λευκό καπνό , όσον αφορά στην άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του Ε65, μια απόφαση του Ευρωδικαστηρίου έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία, να θέσει εν αμφιβόλω τον στόχο αυτό.

LamiaNow News
By LamiaNow News Tags: Add a Comment
5 Min Read

Και ενώ οι κινήσεις της αναδόχου εταιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας προδικάζουν λευκό καπνό , όσον αφορά στην άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του Ε65, μια απόφαση του Ευρωδικαστηρίου έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία, να θέσει εν αμφιβόλω τον στόχο αυτό.

-Advertisement-

Η εμπλοκή της αναδόχου εταιρίας ΤΕΡΝΑ, στην υπόθεση των εταιριών που είχαν συγκροτήσει καρτέλ στους διαγωνισμούς των δημοσίων έργων, σε συνδυασμό με την επιβολή τριετούς αποκλεισμού που επέβαλε το Ευρωδικαστήριο, δημιουργεί υποψίες ότι μέχρι να διευθετηθεί το θέμα μεταξύ της ΤΕΡΝΑ και του Ελληνικού Δημοσίου, είναι πιθανόν να προκληθεί μια  πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή του περιβόητου κομματιού από Λαμία μέχρι Δομοκό.

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος, πέρασε από “40 κύματα” μέχρι να πάρει πράσινο φως για την υλοποίηση του. Οι προετοιμασίες για την έναρξή του  έδωσαν ελπίδες και για ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, αφού στον κύκλο των εργασιών εμπλέκεται σωρεία επαγγελμάτων. Τώρα, οι ελπίδες παραμένουν σε αναμονή, αφού η εξέλιξη φαίνεται πως “παγώνει”- τουλάχιστον προς το παρόν-τη διαδικασία.

Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν που θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες που μιλούν για “πάγωμα” εργασιών στον Ε65.

- Advertisement -

Στην απόφαση – βόμβα για πολλά δημόσια έργα αναφέρεται και δημοσίευμα της Καθημερινής

Διαβάστε τι αναφέρει στο άρθρο του ο ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Σε «βόμβα μεγατόνων» για την ανάθεση δημοσίων έργων αναμένεται να αναδειχθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες (24 Οκτωβρίου) και η οποία αναφέρει ότι όσες εταιρείες έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, σε συμπράξεις για τη στρέβλωση του ανταγωνισμού (καρτέλ) ενδέχεται να αποκλείονται από διαγωνισμούς δημοσίων έργων, για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι ότι στην απόφαση αναφέρεται ότι η περίοδος αποκλεισμού δεν θα υπολογίζεται πλέον με βάση την ημερομηνία τέλεσης του αδικήματος για το οποίο έχουν καταδικαστεί οι εταιρείες, αλλά με βάση εκείνη της δημοσίευσης της απόφασης (είτε του δικαστηρίου είτε της αρμόδιας επιτροπής ανταγωνισμού της εκάστοτε χώρας).

Στην περίπτωση του περίφημου καρτέλ των κατασκευών στην Ελλάδα, η ημερομηνία αυτή είναι ο Σεπτέμβριος του 2017, όταν δημοσιεύθηκε στο σχετικό ΦΕΚ η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, βάσει της οποίας οι περισσότερες εταιρείες της ανώτατης εργοληπτικής τάξης αποδέχθηκαν όσα τους καταλογίζονταν και συναίνεσαν στην καταβολή των σχετικών προστίμων, με αποκορύφωμα τα 38,5 εκατ. ευρώ, που πλήρωσε ο όμιλος «Ελλάκτωρ», το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα.

Οι προϋποθέσεις

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί και έχουν καταδικαστεί σε υποθέσεις στρέβλωσης του ανταγωνισμού μπορούν μεν να διεκδικούν νέες συμβάσεις (κατά τα τρία χρόνια από την έκδοση των σχετικών καταδικαστικών αποφάσεων), αλλά μόνον εφόσον κατορθώνουν να αποδεικνύουν στις αναθέτουσες αρχές ότι έχουν λάβει επαρκή μέτρα για τη μη επανάληψη των σχετικών πρακτικών. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα αποδεικτικά αυτά στοιχεία δεν θα πρέπει να είναι μόνον η ενεργός συνδρομή στην έρευνα των κατά τόπους επιτροπών ανταγωνισμού και η αποδοχή και ασφαλώς έγκαιρη πληρωμή των σχετικών προστίμων, αλλά απαιτεί- ται και σειρά άλλων μέτρων, τεχνικού και οργανωτικού χαρακτήρα, όπως επίσης και αποζημίωση για τις προκληθείσες ζημίες (πέραν του προστίμου που έχει ήδη επιβληθεί). Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχουν διακοπεί όλοι οι δεσμοί με πρόσωπα ή οργανισμούς που εμπλέκονται στην παράνομη συμπεριφορά, να έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα αναδιοργάνωσης προσωπικού, να έχουν τεθεί σε εφαρμογή συστήματα υποβολής εκθέσεων και ελέγχου, να έχει δημιουργηθεί δομή εσωτερικού ελέγχου για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης και να έχουν εγκριθεί εσωτερικοί κανόνες ευθύνης και αποζημίωσης. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προέκυψε στο πλαίσιο της αντιδικίας των γερμανικών εταιρειών Vossloh Laeis GmbH κατά Stadtwerke München GmbH.

Σοβαρές επιπτώσεις

Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εν εξελίξει διαγωνισμούς δημοσίων έργων, την πλειονότητα των οποίων διεκδικούν αυτήν την περίοδο εταιρείες που έχουν εμπλακεί και έχουν αποδεχθεί το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως η«Ακτωρ», η J&P-Αβαξ, η ΤΕΡΝΑ και η Intrakat.

Με βάση την υφιστάμενη νομολογία που απαιτεί πλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα πρέπει οι αναθέτουσες αρχές να ζητήσουν και να λάβουν επαρκείς αποδείξεις ότι έχουν εφαρμοστεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα από τις εταιρείες που διεκδικούν τα έργα, προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα κι αν προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης των σχετικών έργων, θα είναι εφικτός ο αποκλεισμός των μειοδοτών σε πιθανή προσφυγή από εταιρείες του ανταγωνισμού που δεν συμμετείχαν στο περίφημο «καρτέλ».

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *