Aπό τον Δομοκό στη Σουηδία / Η πορεία του Βόσνιου τζιχαντιστή Μπεκτάσεβιτς

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Σε βίντεο δημοσιευμένο στο Διαδίκτυο εμφανίζεται να φοράει ένα γιλέκο αυτοκτονίας και να απειλεί με αιματηρές επιθέσεις εναντίον «στόχων» ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο λόγος για τον γεννημένο στη Βοσνία, Σουηδό υπήκοο. Η πορεία του Βόσνιου τζιχαντιστή Μισράντ Μπεκτάσεβιτς ο οποίος μέχρι πρότινος κρατείτο για τρομοκρατία στις φυλακές Δομοκού και την 26η Απριλίου απελάθηκε στη Σουηδία.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο «Μάξιμος», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, είχε συλληφθεί αρχές Ιανουαρίου του 2016 στα ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, καθ’ οδόν προς το χωριό Πέπλο, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία. Μαζί του ταξίδευε ο γεννημένος στην Υεμένη Μοχάμεντ αλ Χασάνι, 20 ετών, κάτοχος και αυτός διαβατηρίου Σουηδίας. Ο εντοπισμός τους είχε σημάνει συναγερμό σε Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ. Σε βάρος τους υπήρχε «συνημμένο» από τις σουηδικές αρχές το μέτρο της «διακριτικής επιτήρησης» (εφαρμόζεται σε υπόπτους για τζιχάντ), ενώ πληροφορίες από ξένες υπηρεσίες συνέδεαν τον Μπεκτάσεβιτς με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.

Το 2005, σε ηλικία 18 ετών, ο Μπεκτάσεβιτς και ένα ακόμη άτομο με καταγωγή από τη Δανία είχαν συλληφθεί στο Σεράγεβο ως ύποπτοι για τρομοκρατία. Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί ένα γιλέκο αυτοκτονίας, 18 κιλά εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητές καθώς και μία βιντεοκασέτα με οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Από τις έρευνες που ακολούθησαν, με τη συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας, είχαν προκύψει επαφές τους με εννέα ακόμη άτομα σε Λονδίνο και Κοπεγχάγη, ενώ υπήρχαν πληροφορίες για επαφές του Μπεκτάσεβιτς με το νούμερο δύο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα.

- Advertisement -

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Μετά τον εντοπισμό τους στον σταθμό των ΚΤΕΛ, οι Μπεκτάσεβιτς και αλ Χασάνι προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης. Στα σακίδιά τους οι αστυνομικοί είχαν βρει μαχαίρια, κελεμπίες, γάντια, αρβύλες, στρατιωτικού τύπου ρούχα, έναν υπνόσακο, πυξίδα κ.ά. Ανακρινόμενοι υποστήριξαν ότι είχαν πάει στον Εβρο για τουρισμό και ότι τα μαχαίρια θα τους χρησίμευαν για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ψάρεμα, κάμπινγκ κ.ο.κ.

Παρότι τα στοιχεία σε βάρος τους –πέραν του βεβαρημένου παρελθόντος του Βόσνιου– ήταν φτωχά, η Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης τους άσκησε κακουργηματική δίωξη για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος και προμήθεια της οργάνωσης με όπλα. Προφυλακίστηκαν και ενάμισι χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2017, παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης.

Αν και στην έρευνα για την υπόθεση είχαν εμπλακεί αξιωματούχοι από τις λεγόμενες «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και από την ΕΥΠ, στο δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός από την Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης. Σε αυτόν είχε ανατεθεί να συγκεντρώσει μέσω… Διαδικτύου πληροφορίες για τους δύο κατηγορουμένους. «Βάσει δημοσιευμάτων που βρήκα, ο Μπεκτάσεβιτς είχε επαφές με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Αντίθετα, δεν βρήκα κάτι στο Διαδίκτυο σχετικά με τον δεύτερο κατηγορούμενο», κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ο αστυνομικός.

Πρόσθεσε ότι από την άρση απορρήτου στα τηλέφωνά τους προέκυψε ότι είχαν πραγματοποιήσει κλήσεις σε άτομα αραβικής καταγωγής, καθώς και ότι από το GPS των κινητών τους διαπιστώθηκε ότι είχαν ταξιδέψει στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Τέλος, έκανε αναφορά στο περιεχόμενο μιας συνομιλίας που εντόπισε σε φόρουμ στο Διαδίκτυο, στην οποία κάποια –άγνωστα στην ανάκριση– άτομα έκαναν αναφορά στον Μπεκτάσεβιτς: «Ελεγαν ότι το Ισλαμικό Κράτος απηύθυνε κλήση στον Μπεκτάσεβιτς και του ζήτησε να γίνει μέλος του. Τα άτομα αυτά υπερηφανεύονταν ότι ο Μπεκτάσεβιτς θα ήταν καλό αστέρι για το Ισλαμικό Κράτος, ότι θα σφάξει για την οργάνωση και θα δώσει το καλό παράδειγμα σε άλλους».

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

«Δίωξη-ντροπή»

Απολογούμενος ο Μπεκτάσεβιτς (εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Βασίλη Νεστορίδη) είχε χαρακτηρίσει «ντροπή» τη δίωξή του και είχε κατηγορήσει τις διωκτικές και δικαστικές αρχές της χώρας ότι τον οδήγησαν στη φυλακή λόγω όσων υπήρχαν δημοσιευμένα στo Διαδίκτυο: «Η αστυνομία, αν ήθελε, ας ζητούσε τον φάκελό μου από τη Βοσνία και όχι να παίρνει πληροφορίες για εμένα από τη Wikipedia. Τότε ήμουν 18 ετών και μπλέχτηκα με λάθος ανθρώπους. Η υπόθεση για την οποία δικάζομαι σήμερα δεν έχει σχέση με τη Βοσνία και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μεταπηδούμε σε αυτό που έγινε τότε στη Βοσνία», κατέθεσε απολογούμενος. Αθώος είχε δηλώσει και ο 20χρονος αλ Χασάνι, με καταγωγή από την Υεμένη, ισχυριζόμενος ότι είχε βρεθεί στην Ελλάδα για διακοπές.

Το δικαστήριο, πάντως, δεν είχε πειστεί από τις εξηγήσεις τους και τον Μάιο του 2017 τους επέβαλε ποινές κάθειρξης 15 ετών για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος και προμήθεια της οργάνωσης με όπλα. Ο Μπεκτάσεβιτς κρατήθηκε στις φυλακές Δομοκού και ο κατά 12 χρόνια νεότερός του συγκατηγορούμενος, σε αυτές τις Λάρισας. Εναν χρόνο αργότερα, την άνοιξη του 2018, η υπόθεση κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό και –παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα– το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους, μειώνοντας ωστόσο τις ποινές τους σε 8 και 7 χρόνια αντίστοιχα.

Στις 2 Απριλίου 2019, έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής του, ο Μπεκτάσεβιτς βγήκε από τις φυλακές Δομοκού, ωστόσο παρέμεινε κρατούμενος μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών απέλασής του. Αρχικά οδηγήθηκε υπό άκρα μυστικότητα στα κρατητήρια του τοπικού αστυνομικού τμήματος και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, στην Πέτρου Ράλλη. Στις 26 Απριλίου και ενώ είχαν προηγηθεί επαφές των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής και του Κλάδου Αλλοδαπών του Αρχηγείου με τους Σουηδούς ομολόγους τους, ο 32χρονος απελάθηκε στη Σουηδία. Το ίδιο δρομολόγιο είχε ακολουθήσει μερικούς μήνες νωρίτερα ο νεαρός συγκατηγορούμενός του.

kathimerini

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *