Lamianow.grLamianow.gr
Notification Show More
Font ResizerAa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚEΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΛΑΔΑShow More
    mpralos 5 | Lamianow.gr
    Κυβερνητικές πηγές για αγρότες: Μικρή μειοψηφία τινάζει στον αέρα τον διάλογο -Αν κλιμακώσουν, τον λόγο έχουν οι Αρχές
    lora 1 | Lamianow.gr
    Φωτογραφία ντοκουμέντο πριν την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας στην Πάτρα: Συνάντησε άγνωστο ηλικιωμένο άνδρα
    anemoi | Lamianow.gr
    Το πλοίο Express Skopelitis «παλεύει» με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο – Εντυπωσιακό βίντεο
    xalilopoulou | Lamianow.gr
    Χριστίνα Χαλιλοπούλου: «Ήμουν πάντα “η κόρη του γύφτου” για τους μη τσιγγάνους»
    Agrotes X 1619884 635df814 trakter e | Lamianow.gr
    Τίναξαν στον αέρα τη συνάντηση με Μητσοτάκη οι αγροτοσυνδικαλιστές, σχεδιάζουν κλιμάκωση με νέα μπλόκα
  • ΣΠΟΡ
    ΣΠΟΡShow More
    mantalos | Lamianow.gr
    Άρης – ΑΕΚ: Ο Μάνταλος μπήκε στο Top-50 όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα
    ataman | Lamianow.gr
    Αταμάν: «Να συγχαρώ τον Ολυμπιακό που κέρδισε με 40 πόντους, αν είσαι μεγάλη ομάδα, παίζεις όπως εκείνος και στο πρωτάθλημα»
    levadiakos | Lamianow.gr
    Λεβαδειακός – Βόλος 3-1: Πετάει για Ευρώπη
    6805713 | Lamianow.gr
    Συνεχίζεται η κόντρα της Σελέν Ερντέμ με τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Δεχόμουν λεκτικές επιθέσεις για 40 λεπτά, οι παίκτριές μου έδωσαν την κατάλληλη απάντηση»
    maklsfield | Lamianow.gr
    «Αγόρασα την ομάδα μεθυσμένος, την επόμενη μέρα δεν το θυμόμουν» είπε ο πρόεδρος της Μάκλσφιλντ που απέκλεισε την Κρίσταλ Πάλας
  • TOP STORIES
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Font ResizerAa
Lamianow.grLamianow.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης
Search
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • FEATURED
  • TOP STORIES
  • ADVERTORIAL SECTION
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+) Ιστορίες
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • EDITORIAL
  • CHECK IT
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΤΕΧΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΠΟΡ
  • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Lamianow.gr
  • ΥΓΕΙΑ
  • Επικοινωνία – TAYTOTHTA – Συμμόρφωση 2018/334
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2025 Lamianow.gr / All Rights Reserved.

Home - ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ - Από την… Μόρια στο χορτάρι του ΔΑΚ Λαμίας / Ο 16χρονος που ταξίδεψε 19.000 χιλιόμετρα για να παίξει μπάλα![φωτό]

ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑΦΘΙΩΤΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Από την… Μόρια στο χορτάρι του ΔΑΚ Λαμίας / Ο 16χρονος που ταξίδεψε 19.000 χιλιόμετρα για να παίξει μπάλα![φωτό]

Νίκος Μώκος
ByΝίκος Μώκος
Follow:
Δεκ 5, 2019 @ 20:12
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Share
8 Min Read
SHARE

Συγκινητικό success story για τον νεαρό Φράνσις Καλόμπο, που μέσα από το ποδόσφαιρο βρήκε τον τρόπο να «ξεφύγει» από τον καταυλισμό της Μόριας και να ενταχθεί σε ποδοσφαιρική ομάδα!

Contents
  • Αυτή είναι η ιστορία του Φράνσις Καλόμπο!
  • Το όνειρο ενός εφήβου από το Κονγκό γίνεται πραγματικότητα μέσα από την ποδοσφαιρική ομάδα της Λέσβου
-Advertisement-
ΚΤΕΛ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ο ξεριζωμός από την πατρίδα του, τον βρήκε σε μία βάρκα, ανοιχτά του Αιγαίου, μαζί με άλλους 50, με προορισμό το άγνωστο, την Ευρώπη για να αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο. Και αν στη Μόρια δεν συνάντησε και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, το ταλέντο του με την μπάλα τράβηξε το ενδιαφέρον του Αιολικού. Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά το πρώτο του συμβόλαιο, τέθηκε αντιμέτωπος με μία ομάδα επιπέδου Super League και όλα αυτά μόλις στα 16 του!

73081544 505192270084137 9127825416998879232 n scaled | Lamianow.gr

Αυτή είναι η ιστορία του Φράνσις Καλόμπο!

Ο Φράνσις Καλόμπο είναι 16 ετών, πρόσφυγας από το Κονγκό που βρέθηκε από τον καταυλισμό της Μόριας όπου φιλοξενήθηκε μόλις έφτασε στη χώρα μας, να αγωνίζεται επαγγελματικά σε ομάδα 3ης κατηγορίας. Όσο ταξίδευε κάλυψε απόσταση –μετρημένη σε ευθείες γραμμές- 19.000 χιλιομέτρων!

-Advertisement-
ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΜΙΑΣ

francis 4 | Lamianow.gr

Το ποδοσφαιρικό του όνειρο, είχε «γεννηθεί» στην Cosmos FC, της ομάδας δηλαδή των μεταναστών του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων. Εκεί τον είδαν και οι άνθρωποι του Αιολικού προσφέροντας του επαγγελματικό συμβόλαιο. Όμως όπως σε όλη του τη ζωή έτσι και τότε, δεν ήρθαν όλα ρόδινα… O Kαλόμπο ήρθε αντιμέτωπος με την ελληνικής γραφειοκρατία, καθώς για να αποκτήσει δελτίο ποδοσφαιριστή έπρεπε να αποδείξει στην ΕΠΟ την ιθαγένειά του.

78535781 464665481093439 2110760217330319360 n | Lamianow.gr

Εν τέλει μετά από πολλές προσπάθειες και με την βοήθεια ενός συγγενή του από το Κονγκό, ο Κολόμπο κατάφερε να πάρει ένα χαρτί που να αποδεικνύει πως κατάγεται από το Κονγκό. Έτσι η διαδικασία της έκδοσης «δελτίου ποδοσφαιριστή» ολοκληρώθηκε και από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι ποδοσφαιριστής της ομάδας και με την «βούλα».

Από τότε ο Κολόμπο δεν μένει σε κάποια δομή φιλοξενίας, καθώς η ομάδα έχει φροντίσει να του βρει στέγη, ενώ μάλιστα ο Αιολικός Μυτιλήνης καλύπτει τα έξοδά του και φροντίζει να μάθει ελληνικά, πηγαίνοντας σχολείο. Ο Καλόμπο ήρθε μαζί με την οικογένειά του από το Κονγκό πριν 5 χρόνια. Έχοντας γιατρό πατέρα και έναν μικρότερο αδελφό, ο Φράνσις έφτασε στην Ελλάδα με μία βάρκα περνώντας από τις μικρασιατικές ακτές στη Μυτιλήνη. Όσο για τα υπόλοιπα μέρη της οικογένειάς του, ο πατέρας του και ο αδελφός του τον πρώτο καιρό έμεναν χώρια του, σε δομή φιλοξενίας στα Γιάννενα.
78705508 548940546011133 6865815289230000128 n scaled | Lamianow.gr

Σήμερα ο Καλόμπο αγωνίστηκε κόντρα στην Λαμία αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του ομάδα επιπέδου Super League.

Το όνειρο ενός εφήβου από το Κονγκό γίνεται πραγματικότητα μέσα από την ποδοσφαιρική ομάδα της Λέσβου

Απέμεναν 12 λεπτά για τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα στο νησί της Σαντορίνης, με το σκορ να είναι 1-1. Η τοπική ομάδα του Πανθηραϊκού Α.Ο. κρατάει το αποτέλεσμα, αλλά τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον Francis Kalombo, τον νεότερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας του Αιολικού από τη Λέσβο που παίζει εκτός έδρας. Ο έφηβος από το Κονγκό, 15 ετών τώρα, ονειρευόταν αυτή τη στιγμή από παιδί, σχεδόν από την άλλη άκρη του κόσμου. Κοιτάει το τέρμα και κάνει το σταυρό του, καθώς μπαίνει στο γήπεδο. Είναι οι πρώτες στιγμές του Francis ως επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Λίγο αργότερα, ντριμπλάρει την μπάλα και ξεκινά τη φάση που καταλήγει στο  νικητήριο γκολ για την ομάδα του Αιολικού.

«Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο από τα τέσσερα», λέει ο Francis. Η οικογένειά του κατέφυγε στη Νότια Αφρική όταν ο ίδιος ήταν δύο χρονών, για να ξεφύγει από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στο Κονγκό. «Το καθεστώς [της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό] κυνηγούσε τον πατέρα μου», εξηγεί ο Francis, «αλλά ακόμα και στη Ν. Αφρική δεν ήμασταν ευπρόσδεκτοι επειδή ήμασταν ξένοι».

Συνέχισε να μετακινείται μαζί με τον πατέρα του και τον αδερφό του, αφήνοντας τη μητέρα του και την υπόλοιπη οικογένεια πίσω, γιατί φοβόντουσαν ότι το ταξίδι θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Είχαν την ελπίδα ότι μια μέρα θα επανενώνονταν σε ένα ασφαλές μέρος. Οι τρεις άνδρες ταξίδεψαν πρώτα στη νοτιο-ανατολική Ασία και μετέπειτα στην Τουρκία. Έπειτα από χρόνια που πάλευαν να ορθοποδήσουν, κανόνισαν με διακινητές να πάνε στη Λέσβο. Μια νύχτα του Νοεμβρίου του 2017, οι διακινητές τούς στοίβαξαν μαζί με άλλους 60 ανθρώπους μέσα σε μια μικρή βάρκα και τους έστειλαν να διασχίσουν το Αιγαίο, μια διαδρομή κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, όπου κι αν έμενε, ο Francis έπαιζε ποδόσφαιρο. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) της Μόριας, όπου πέρασε τους πρώτους μήνες που βρισκόταν στη Λέσβο, συμμετείχε στην Cosmos FC, μια ερασιτεχνική ομάδα αιτούντων άσυλο και προσφύγων, η οποία είχε αποκτήσει φήμη γιατί κέρδιζε τις τοπικές ομάδες στα φιλικά παιχνίδια.

Η Cosmos δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 από τον Γιώργο Πατλάκα, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, με σκοπό να βοηθήσει τους αιτούντες άσυλο να ξεφύγουν από τις συνθήκες υπερσυνωστισμού στο Κ.Υ.Τ. της Μόριας και να μετριάσουν την πίεση που τους προκαλεί η αναμονή για την έκδοση της απόφασης στο αίτημα ασύλου τους.

«Το ποδόσφαιρο τους βοηθάει να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα του καταυλισμού, να συντηρούν τη φυσική τους κατάσταση και να αισθάνονται δημιουργικοί», λέει ο Γιώργος Πατλάκας.

Για τον Francis, που βοηθάει τον κ. Πατλάκα με την ομάδα, η Cosmos FC και ο ιδρυτής της τον βοήθησαν να αλλάξει η τύχη του. «Η Cosmos FC ήταν εκεί για μένα», λέει ο Francis, «είναι η ομάδα που με βοήθησε να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, μαζί με τον ιδρυτή της, τον Γιώργο Πατλάκα». Θυμάται ότι συνεχώς του έλεγαν ότι έχει ταλέντο και ότι ξεχώριζε από τους συμπαίκτες του.

RF2220219 SB 9279 | Lamianow.gr
Ο Γιώργος Πατλάκας (αριστερά), ιδρυτής και προπονητής της Cosmos FC, μαζί με τον Francis, σε ένα γήπεδο κοντά στο χωριό Μόρια της Λέσβου.

Το ταλέντο του διέκρινε ο πρόεδρος της ομάδας του Αιολικού Μυτιλήνης, Σταύρος Γριπιώτης, τον περασμένο Αύγουστο, όταν είδε τον Francis να παίζει με την Cosmos. Έπρεπε όμως να περάσουν μήνες για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να μπορέσει ο Francis  να συμμετέχει επίσημα στην ομάδα. Τελικά, τον Μάρτιο του 2019, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες νομικές τροποποιήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο στους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες να μπορούν να αγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο Francis ήταν ο πρώτος που επωφελήθηκε από τον νέο νόμο, λαμβάνοντας ένα δελτίο αθλητή που του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο με την ομάδα του Αιολικού τον Μάρτιο στον αγώνα με την ομάδα της Σαντορίνης.

«Από τότε που ήμουν μικρό παιδί, το μεγαλύτερο όνειρό μου ήταν να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής», λέει ο Francis. Τώρα παίζει πλέον επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε μια ευρωπαϊκή χώρα, την Ελλάδα, και πολλοί από τους πρώην συμπαίκτες του στην Cosmos FC ελπίζουν να ακολουθήσουν τα δικά του βήματα.

με πληροφορίες από  unhcr.org/

ANOSIA
TAGGED:ΛαμίαΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑΦΘΙΩΤΙΔΑΦράνσις Καλόμπο
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Previous Article Συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ 120 πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ / Ενας από την Φθιώτιδα
Next Article Παρέλαβε καινούργια Porsche και την “έλιωσε” λίγα μέτρα πιο κάτω…
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.

Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.

- Advertisement -
Ad imageAd image
Weather
2°C
Lamia
clear sky
2° _ -1°
53%
Τρ
11 °C
Τε
13 °C
Πε
15 °C
Πα
14 °C
Σα
12 °C
Stay Connected
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
Google NewsFollow
ThreadsFollow

You Might Also Like

209901be 318d 45f9 ba77 fbef38335ac7 | Lamianow.gr
TOP STORIESΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΑΣ Λαμία: Τέλος η ανοχή! Ο κόμπος έφτασε στο χτένι…

Photo 1768146299722 | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αγχωτική νίκη με Πρόοδο Ρωγών και στο +4 στην κορυφή ο Αστέρας Σταυρού (Αποτ., Βαθμ., Επομ.)

FB IMG 1768144041316 | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Δεν άντεξε μέχρι το τέλος! Ήττα στα Τρίκαλα για τον ΠΑΣ Λαμία (Φωτό)

Lamianow.grLamianow.gr
Follow US
©Lamianow.gr / 2025 - All Rights Reserved / Η επιχείρηση LAMIA MEDIA VOICE Μ.Ι.Κ.Ε., ως δικαιούχος και διαχειρίστρια του ιστότοπου lamianow.gr, δηλώνει ότι συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης