Απληστία και αυτοκαταστροφή / 12+1 ιστορίες συμφωνίας με το “διάβολο”

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
43 Min Read

Απληστία και αυτοκαταστροφή. Αλήθεια, πόσο κοντινές και πόσο ταυτόσημες είναι αυτές οι δύο έννοιες; Είναι αλληλένδετες, ή απλά λειτουργούν σαν ένα εκκρεμές που όταν χτυπά το ένα άκρο, τότε αντιδρά και εκτονώνεται το δεύτερο;

Η απληστία, η ιδιότητα ενός ατόμου που δεν ικανοποιείται ποτέ, που είναι πλεονέκτης και αναζητά συνεχώς ολοένα και περισσότερα, έχει αρχικά οριοθετηθεί και αποτυπωθεί από δύο γίγαντες της διανόησης. Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας είχαν πρώτοι μιλήσει για την απληστία, με τον μαθητή του Πλάτωνα να σημειώνει ότι “η φτώχεια είναι έλλειψη πολλών
πραγμάτων και η απληστία όλων” και τον Δάσκαλο να αναφέρει ότι “αυτό που αξίζει, δεν είναι να ζεις για να αποκτήσεις περισσότερα αλλά να ζεις καλά”.

Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες. Μην πάτε μακριά και ας κοιταχτούμε μεταξύ μας για να
εντοπίσουμε συμπεριφορές στον ευρύτερο κύκλο μας οι οποίες “φλερτάρουν” με την
αυτοκαταστροφή και την απληστία να ορίζει τις επόμενες κινήσεις τους.Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως κάποιες γνωστές και μη περιπτώσεις είναι πέρα για πέρα ακραίες αφού οι πρωταγωνιστές από θέσεις εξουσίας ή άλλες φορές παρασυρόμενοι από το σύνδρομο της εξουσίας, φέρονται να έκλεψαν ή έκρυψαν χρήματα, ορισμένες φορές δημόσιο, καταπατώντας το νόμο με γνώμονα το ίδιον όφελος και κινητήριο δύναμη την απληστία που τους οδήγησε τελικά στη δικαιοσύνη και από εκεί τους περισσότερους στα κελιά των φυλακών.

To “Νews 24/7” και το “Contra”  παρουσιάζουν από κοινού κάποιες τρανταχτές ιστορίες που βρίσκονται πίσω από εκείνα τα πρόσωπα οι αποφάσεις των οποίων στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην απληστία. Εκείνα τα πρόσωπα, πολιτικά, επιχειρηματικά, άνθρωποι και παράγοντες του αθλητισμού τα οποία από τις θέσεις κύρους και την απόλυτη εξουσία-κυριαρχία που κατείχαν κατρακύλησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ κάποιοι άλλοι είναι φυγόδικοι με τον χρόνο να κυλά εναντίον τους.

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου, του Γιάννου Παπαντωνίου και των συζύγων αυτών. Οι Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, Γιάννης Καρούζος, Άρης Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Λάκης Γαβαλάς και η πρώην ισχυρή πρώτη κυρία Δήμητρα Λιάνη, αλλά και οι Μπερνάρντ Ταπί, Λανς Άρμστρονγκ και Γιώργος Κοσκωτάς, αποτελούν μόνο την κορυφή ενός παγόβουνου περιπτώσεων ανθρώπων τους οποίους οι επιλογές, οι αδυναμίες και η απληστία οδήγησαν σε μονοπάτια τιμωρίας και πρωτόγνωρης αποκαθήλωσης από την λάμψη που κάποτε διέθεταν.

Μιας πραγματικής αυτοκαταστροφής και ενός άνευ όρων προσωπικού εξευτελισμού ως απόρροια των πράξεών τους που τους τύφλωσε και δυστυχώς σε κάποιους δεν άφησε περιθώριο ούτε για μία… συγγνώμη.

Άκης Τσοχατζόπουλος – Βίκυ Σταμάτη

Ο “σύντροφος” που τον λύγισε η απληστία

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
 

Είναι το ζευγάρι που μέσα σε μόλις μερικές ημέρες βρέθηκε από το ζενίθ στο ναδίρ. Από τη χλιδή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στα κελιά των φυλακών. Από το ξενοδοχείο Four Seasons στο Παρίσι και τα κρύσταλλα Baccarat, στην τότε πτέρυγα VIP του Κορυδαλλού και στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο και από εκεί στο «προικώο» του Χαλανδρίου.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη κατάφεραν να καθηλώσουν με κάθε τους κίνηση το μέσο Έλληνα. Στην αρχή ήταν η εύπορη ζωή, τα ταξίδια στο εξωτερικό και ο γάμος στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Γαλλίας, που σχολιάστηκε ιδιαίτερα από τα πολιτικά πηγαδάκια. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, το ποσό-μαμούθ των 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών καταβλήθηκε για την εκδήλωση που ακολούθησε.

Η σπατάλη ωστόσο, δεν σταμάτησε. Αυτό έδειξε η αγορά σε ένα από τα πιο εύπορα σημεία της Αθήνας, που δεν είναι άλλο από το σπίτι με θέα την Ακρόπολη, επί της Δ. Αρεοπαγίτου. Εκεί όπου, σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κουρτίνες κόστισαν περίπου 10.000 ευρώ, τα διακοσμητικά κρόσσια τους περισσότερα κατά πολύ από το σημερινό βασικό μισθό και δύο καναπέδες έφταναν σε πενταψήφιο ποσό. Ο «ντόρος» που δημιούργησαν τα ρεπορτάζ για το πολυτελές διαμέρισμα, η απόκτηση του οποίου δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από το «πόθεν έσχες» του πάλαι ποτέ κραταιού άνδρα του ΠΑΣΟΚ και παρ’ ολίγον πρωθυπουργού ή της συζύγου του και πρώην υπαλλήλου της ΔΕΗ, ήταν αρκετός για την ελληνική Δικαιοσύνη να ξεκινήσει μία έρευνα.

Το Πάσχα του 2011 ξεκινά η αρχή του τέλος. Περιπολικό σταματά μπροστά από ακίνητο και με συνοπτικές διαδικασίες καταλήγει σιδηροδέσμιος στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή. Τα στόματα άνοιξαν, οι σύντροφοι και φίλοι απομακρύνθηκαν. Off shore εταιρίες, χρήματα σε βαλίτσες, λογαριασμοί στην Ελβετία και δαιδαλώδεις διαδρομές δεκάδων εκατομμυρίων καταγράφονταν στα κατηγορητήρια. Μόνο ελάχιστοι έμειναν στο πλευρό του ζευγαριού μέχρι σήμερα, που Ακης Τσοχατζόπουλος και Βίκυ Σταμάτη ζουν μόνο με τις μνήμες μιας διαφορετικής ζωής.

Τα ακίνητα που κατά τη Δικαιοσύνη, αγόρασε με «μαύρο πολιτικό χρήμα» ο πρώην κραταιός άνδρας του ΠΑΣΟΚ, δημεύθηκαν. Οι οφειλές του προς το Δημόσιο φαίνεται πως ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο ίδιος καταδικάστηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 19 ετών, ενώ η Βίκυ Σταμάτη σε ποινή κάθειρξη 8 ετών. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχοντας εκτίσει περίπου πέντε χρόνια, βγήκε από τη φυλακή εμφανώς καταβεβλημένος εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, έχοντας κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου.

«Θα πάω σπίτι μου, με περιμένει ο γιος μου και η γυναίκα μου» ήταν τα λόγια του πριν μεταβεί με ένα ταξί στην νέα του κατοικία στο Χαλάνδρι, όπου παραμένει μέχρι σήμερα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και την «καλή ζωή» των προηγούμενων χρόνων.

Γιάννος Παπαντωνίου – Σταυρούλα Κουράκου

Από την Κηφισιά, στην λάμψη της Γενεύης που δεν ήταν χρυσός

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Το μέλλον του προμηνυόταν από την αρχή λαμπρό. Γεννημένος στο Παρίσι, με μητέρα ιδιαίτερα δυναμική και πρωτοπόρο, έδειξε προτίμηση στα οικονομικά.

Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία ήταν μερικοί από τους πανεπιστημιακούς του σταθμούς, που συνέβαλαν να ακολουθήσει μία ακαδημαϊκή καριέρα. Τελικά ήταν η πολιτική που τον κέρδισε και μαζί με τη συνδρομή της πρώτης συζύγου του, Λίας Καρτάλη, και του πατέρα της πολιτικού Γεωργίου Καρτάλη, τον ανέδειξε στον υπουργό που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, τον τσάρο της Οικονομίας.

Ευθυτενής, κοσμοπολίτης με ιδέες που κέντρισαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιάννος Παπαντωνίου, γνωρίζει τη γραμματέα στο πολιτικό του γραφείο, Σταυρούλα Κοράκου, αφού έχει χωρίσει με την Λία Καρτάλη. Λίγα χρόνια αργότερα, εκείνη φεύγει από τη ζωή, αφήνοντας -ελλείψει διαζυγίου- την διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία της στο Γιάννο Παπαντωνίου.

Θα περάσουν μερικά χρόνια από το γάμο του με τη Σταυρούλα Κουράκου, πρωτού ξεκινήσουν τα έντονα σχόλια από τις «κακές γλώσσες». Κι εδώ οι αγοραπωλησίες ακινήτων ήταν αυτές που προκάλεσαν αντιδράσεις, με πρώτο το σπίτι της Κάτω Κηφισίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τριώροφη κατασκευή με θερμαινόμενη πισίνα, 447 τ.μ., προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων σε συνδυασμό με τα ακριβά εστιατόρια του ζεύγους, τα ρούχα και τα κοσμήματα της Στ. Κουράκου, αλλά και τις καλοκαιρινές εξορμήσεις τους στις Κυκλάδες.

Η εμπλοκή του ονόματος της συζύγου Παπαντωνίου στη λίστα Λαγκάρντ και η καταδίκη για πόθεν έσχες ήταν μόνο η αρχή. Την ίδια χρονιά που η ελληνική δικαιοσύνη ξεκινά έρευνα για την εικονικότητα της πώλησης της υπερπολυτελούς βίλας στη Σύρο με το ιδιωτικό λιμάνι, το ζεύγος αποφάσισε να… μεταναστεύσει μακριά από την πανέμορφη Κηφισίας. Έτσι, εγκαταστάθηκαν στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου διέμεναν και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχαν και ένα μεγάλο μέρος των ύποπτων τραπεζικών τους λογαριασμών. Η παραμονή τους εκεί δεν διήρκησε πολύ, αφού περίπου ένα χρόνο αργότερα Γιάννος Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου καλούνται να απολογηθούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το κατηγορητήριο αναφέρεται σε γεμάτους τραπεζικούς λογαριασμοί, ακριβά ακίνητα, πίνακες μεγάλης αξίας αλλά και χρυσό και ασήμι, τα οποία ο ίδιος υποστηρίζει ότι προέρχονται από κληρονομιά.

Σήμερα, το ελβετικό καντόνι όπου διατηρούν την κατοικία τους, έχει αντικασταθεί. Για την περίπτωση του πρώην υπουργού, από τα «κελιά της 17Ν» και για τη σύζυγό του από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το βράδυ που το ζεύγος Παπαντωνίου με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενο και οδηγήθηκε στη φυλακή. Οι ίδιοι πάντως, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν διαπράξει καμία παράνομη πράξη.

Άρης Φλώρος – Βασίλης Μηλιώνης

Από το Μονακό έως το Ντουμπάι, μια υψηλού επιπέδου εγκληματική οργάνωση

Βασίλης Μηλιώνης και Άρης Φλώρος (φωτό) της Energa από την χλιδή το Χονγκ Κονγκ έως το Μαϊάμι στο “ξέπλυμα” και τις καταδίκες

Και οι δύο χαρακτηρίστηκαν golden boys, αλλά είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές. Ο ένας bon viveur, με εξορμήσεις στη νυχτερινή Αθήνα και ταξίδια -αστραπή, ξοδεύοντας πενταψήφια ποσά. Ο άλλος σαφώς πιο μετριοπαθής, διατηρούσε ένα συντηρητικό lifestyle, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, ο πρώτος, ο Βασίλης Μηλιώνης, είναι αυτός που κυκλοφορεί σήμερα “ελεύθερος κι ωραίος”, ενώ ο Άρης Φλώρος έχει βρεθεί μπλεγμένος σε έναν κυκεώνα ποινικών υποθέσεων, από τις οποίες δύσκολα θα ξεμπλέξει.

Ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Ο Μαζωνάκης προσέλκυε όλη την κοσμοπολίτικη Αθήνα και η Μύκονος δεν είχε “δοθεί” ολοκληρωτικά στην αραβική χερσόνησο. Ο Βασίλης Μηλιώνης έκανε “la vida loca”, με τα δημοσιεύματα να δίνουν και να παίρνουν για τα χρήματα που σπαταλούνταν για αυτές τις απολαύσεις. Μία φωτογραφία του σε νυχτερινό κέντρο, προκαλούσε χειμαρρώδη άρθρα, όπως και οι εμφανίσεις του σε κοσμικά στέκια, με πανάκριβα ντυσίματα και αυτοκίνητα τύπου Porsche. Ιδιες αντιδράσεις επικρατούσαν και στην είδηση ότι μπορούσε να ξοδέψει 100.000 ευρώ για ένα τριήμερο με τους φίλους του στο νησί των ανέμων. Και το ερώτημα όλων: πού βρήκε τόσα χρήματα;

Από την άλλη, ο Άρης Φλώρος επιχειρούσε να στήσει ένα πιο επαγγελματικό προφίλ. Παρουσίαζε τον εαυτό του ως έναν από τους νεότερους επιχειρηματίες, ο οποίος ασχολείτο με τον κλάδο της ενέργειας. Σε ηλικία 32 ετών, είχε τοποθετηθεί σε ανώτερη θέση στην Energa, την οποία προωθούσαν ως τη μελλοντική “μεγαλύτερη στην εγχώρια αγορά επιχείρηση στον τομέα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, ευελπιστώντας να συνεχιστεί ακάθεκτα η ραγδαία ανάπτυξη που εμφανίζει τους τελευταίους μήνες”.

Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις βέβαια, έδειξαν μία διαφορετική πραγματικότητα. Από το Χονγκ Κονγκ έως το Μαϊάμι και από το πριγκιπάτο του Μονακό μέχρι το Ντουμπάι η «υψηλού επιπέδου υποδομής» εγκληματική οργάνωση διακινούσε ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν εισπραχθεί από χιλιάδες καταναλωτές μέσω των εταιρειών Energa Power Trading και Hellas Power, προκειμένου να τα «ξεπλύνει». Το βούλευμα μιλούσε για “ανύπαρκτους αντισυμβαλλόμενους, νομιμοφανείς διαδικασίες” προκειμένου να μην αποδοθεί στο Δημόσιο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, αλλά και να εισπραχθούν κατ’ εντολήν του ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ ποσά συνολικού ύψους 254.470.244,86 ευρώ.

Ο Βασίλης Μηλιώνης μπορεί να “τσαλακώθηκε”, αλλά όχι πολύ αφού το πρωτόδικο δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, με αναστολή στην έφεση και περιοριστικούς όρους. Οι ημέρες της χλιδής φαίνεται πως δεν πέρασαν ανεπιστρεπτί, αν και πλέον οι εξορμήσεις του δεν έχουν την προκλητικότητα του παρελθόντος.
Ο Άρης Φλώρος αντίθετα, διατηρεί όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω του, αφού η καταδίκη σε 21 χρόνια κάθειρξη και ο εγκλεισμός του για την Energa, ήταν μόνο η αρχή, όπως φαίνεται. Ακολούθησε η καταδίκη του (κάθειρξη 13 ετών) για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου ΛΑΓΗΕ, Γιώργου Αντωνόπουλου, αλλά και η εμπλοκή του στη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Σαν κερασάκι ήρθε η τελευταία του προσπάθεια να αποφυλακιστεί, κάνοντας χρήση ευνοϊκών διατάξεων. Ουσιαστικά, βρέθηκε εκτός φυλακής για μερικές μόνο ώρες και επέστρεψε στις φυλακές Χαλκίδας, με νέο βούλευμα, ιστορία που οδήγησε σε μία ακόμη έρευνα σε βάρος του, σχετικά με την πλαστότητα των ιατρικών πιστοποιητικών που προσκόμισε στη Δικαιοσύνη.

Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Από τα faux bijoux στα faux οικονομικά μεγέθη και στα faux πτυχία

Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, οι δημιουργοί της Folli Follie, έφθασαν ακόμη και σε αλληλοκατηγορίες

Η Folli Follie, δημιούργημα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, είχε καταφέρει να πείσει ακόμη και τους πιο παρατηρητικούς αναλυτές ότι ήταν αυτό που πολύ καλά ήξερε να πουλάει προς τα έξω. Μία δυναμική εταιρεία, στον χώρο των προσιτών κοσμημάτων που είχε καταφέρει να πιάσει τον παλμό της εποχής, ειδικά στην αγορά της Κίνας ανοίγοντας το ένα κατάστημα πίσω από το άλλο.

Κατάφεραν να προσελκύσουν διεθνείς κολοσσούς όπως η κινεζική Fosun και την αμερικανική Fidelity να πιστέψουν στο όραμα τους και να αποκτήσουν σημαντικό κομμάτι της εταιρείας ενώ η βασίλισσα των Duty Free, Durfy την είχε αναδείξει ως στρατηγικός σύμμαχος.

Έφτανε μόνο ένας “κερδοσκόπος”, ένας μοναχικός λύκος της αγοράς στις αρχές Μαΐου για να ξεσκεπάσει ότι δεν ήταν μόνο τα κοσμήματα της εταιρείας “ψεύτικα” αλλά και οι αριθμοί που παρουσιάζε: Παραφουσκωμένο το δίκτυο καταστημάτων στο εξωτερικό και παραφουσκωμένα και τα οικονομικά μεγέθη που παρουσίαζε.Μετά από μήνες πισωγυρισμάτων, και καθώς οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έφθασαν ακόμη και σε αλληλοκατηγορίες για την κατάσταση στην εταιρεία, μάθαμε ότι οι πωλήσεις στην Ασία υπολείπονταν κατά 1 δισ. ευρώ από αυτά που είχε παρουσίασει η Folli Follie το 2017 ενώ στα ταμεία της βρέθηκαν μόλις 6 εκατ. ευρώ από 296 εκατ. που ανέφερε ότι είχε.

Μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου βρέθηκαν πριν απο λίγες εβδομάδες να έχουν παραποιήσει ακόμη και τους τίτλους σπουδών τους κάνοντας πλέον και τους πιο δύσπιστους να πιστεύουν ότι η υπόθεση Folli Follie είναι μία καλοστημένη απάτη.

H πιο πρόσφατη εξέλιξη, αυτή της άρσης προστασίας από τους πιστωτές της, οδηγεί και τους χιλιάδες εργαζόμενους της Folli Follie σε αδιέξοδο καθώς βλέπουν τα χειρότερα να έρχονται.

Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έχουν ήδη έρθει αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη, αφού έχουν καταθέσει ως ύποπτοι στην εισαγγελική έρευνα που διενεργείται, ενώ έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τους, όπως και αυτοί της εταιρείας, και γενικότερα απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα – από εδώ ως την Κίνα – σε σχέση με την εικόνα που είχε ο επιχειρηματικός κόσμος μέχρι πριν από έξι μήνες.

Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

Το δεύτερο βιολί της Jumbo που πιάστηκε να κάνει χρυσές δουλειές με τις golden visa των Κινέζων

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Το πρώην δεξί χέρι του Απόστολου Βακάκη, Ευάγγγελος Παπαευαγγέλου, ο οποίος κατάφερε να πραγματοποιήσει συναλλαγές τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ μέσω POS

Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου υπήρξε για δεκαετίες το “δεξί χέρι” του Απόστολου Βακάκη στην Jumbo. “Παιχνιδάς” και ο ίδιος, μιάς και ο θείος του είχε την βιοτεχνία Fino, μιλούσαν την ίδια γλώσσα και συμπορευόντουσαν μέχρι εκείνο το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου όπου ο Παπαευαγγέλου θα αποπέμπονταν από την Jumbo μέσω Λονδίνου.

“Δεν είχα πολυκαταλάβει τι σκ#τ@ ακριβώς ήταν αυτό που έκανε, και δεν ξέρω αν πήρα την σωστή απόφαση, όμως ήξερα ότι δεν μπορούσε να είναι στην Jumbo”, ανέφερε μερικές ημέρες αργότερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Jumbo ο κ. Βακάκης.

Τι ακριβώς έκανε ο κ. Παπαευαγγέλου; Μέσω της εταιρείας Destiny που είχε συστήσει πουλούσε ακίνητα στην Ελλάδα σε Κινέζους παρακάμπτοντας το τραπεζικό έμβασμα καθώς είχε καταφέρει να πραγματοποιεί συναλλαγές τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ μέσω POS.Ο κ. Παπαευαγγέλου έπαιρνε από τις ελληνικές τράπεζες τερματικά τα οποία έστελνε στην Κίνα και μέσω αυτών οι Kινέζοι επενδυτές έκαναν τις αγορές ακινήτων στη χώρα μας. To τελευταίο είχε γίνει αντιληπτό από την Τράπεζα της Κίνας και χρειάστηκε η παρέμβαση του Κινέζου πρέσβη σε κορυφαίο επίπεδο στην Εθνική Τράπεζα ώστε να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.

Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου από εκεί που ήταν στην αφάνεια μέσα σε λίγους μήνες είδε το όνομα του να φιγουράρει στα life style περιοδικά καθώς ήταν ο νέος κάτοχος της βίλας του πρώην εκδότη, Πέτρου Κωστόπουλου ενώ σήμερα έχει συγκεντρώσει το σύνολο της αρνητικής δημοσιότητας εξαιτίας του τρόπου συναλλαγών.

Οι λογαριασμοί τόσο του ίδιου όσο και της προσωπικης του εταιρείας έχουν δεσμευθεί ενώ ο ανορθόδοξος τρόπος αγοραπωλησίας ακινήτων οδηγεί το κράτος στην αναθεώρηση του νόμου ώστε να κλείσει το “παράθυρο” που είχαν ανακαλύψει κάποιοι πλουτίζοντας παρανόμως.

Οικογένεια Μπάμπη Βωβού

Ο άνθρωπος που έχτισε την μισή Αθήνα και έφτασε να χάσει το σπίτι του

Mεσουράνησε για πάνω από 20 χρόνια στην αγορά του real estate με τα τεράστια γυάλινα κτήρια που έφεραν την υπογραφή του, όμως όλα άρχισαν να γκρεμίζονται το 2008

Υπάρχουν κάτι νόμοι, τους λες και φωτογραφικούς, οι οποίοι δίνουν την δυνατότητα σε όσους ξέρουν να τους κατανοήσουν και να τους ερμηνεύσουν σωστά, να βρεθούν βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Μία τέτοια περίπτωση λέγεται ότι ήταν ο νόμος για την μεταφορά συντελεστή δόμησης, ο οποίος έλυσε τα χέρια του Μπάμπη Βωβού στο να χτίσει πολύ μεγαλύτερα κτήρια από ότι του επιτρέπονταν σχεδόν σε όλο το μήκος της Κηφισίας: Από την αρχή της, στο πρώην Κτήμα Θων ως το ύψος της Κηφισίας.

Ο Μπάμπης Βωβός μεσουράνησε για πάνω από 20 χρόνια στην αγορά του real estate με τα τεράστια γυάλινα κτήρια που έφεραν την υπογραφή του, όμως όλα άρχισαν να “γκρεμίζονται” το 2008 όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της ύφεσης. Ήταν όμως και η περίοδος που ο όμιλός του είχε δανειστεί υπέρογκα για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Βοτανικού, ενός σχεδίου που έμεινε στα χαρτιά.

Την εργατικότητα του δεν την αμφισβήτησε κανείς (σ.σ. το αποτέλεσμα της αρκετοί) αλλά μάλλον δεν έφτανε για να σώσει την κατάσταση. Αντίπαλο πέρα από το αρνητικό κλίμα είχε και μεγάλο μέρος της οικογένειας του το οποίο ζούσε και ξόδευε σαν να μην υπήρχε αύριο.

Τα αποτελέσματα γνωστά: η έπαυλη του, 650 τ.μ. στο Ψυχικό, βγήκε σε πλειστηριασμό τον περασμένο Μάρτιο ενώ και η διαχείριση σε κτήρια σύμβολα που είχε δημιουργήσει πέρασαν σε άλλες εταιρείες καθώς μεγάλο μέρος της περιουσίας βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών. Τελευταίο χτύπημα η ανακοίνωση πώλησης από την Alpha Bank, πέντε ακινήτων που δημιούργησε η Βωβός. To πλέον χαρακτηριστικό από αυτά, εκείνο που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της Vodafone στο Χαλάνδρι.

Ανδρέας Μαρτίνης

Οι πολιτικές διασυνδέσεις, τα ελικόπτερα, οι βίλες και οι γονατισμένοι εργαζόμενοι

Σκάφη, εξοχικό στη Ραφήνα, σπίτι στην Κηφισιά και ο “μικρόκοσμος” του Ερρίκος Ντυνάν, για τον Αανδρέα Μαρτίνη

Για μήνες έξω από το Ερρίκος Ντυνάν ήταν τοποθετημένο ένα πανό των εργαζομένων, με το οποίο ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους. Τότε, λίγοι γνώριζαν τη διάσταση που θα λάμβαναν τα πράγματα και το ρόλο που θα έδινε η ελληνική Δικαιοσύνη στον πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Μαρτίνη.

Άλλωστε, ήταν η εποχή που παρά τα συσσωρευμένα χρέη και τις συζητήσεις για αν μη τι άλλο πλημμεληματική διαχείριση, εκείνος διατηρούσε χωρίς προβλήματα τη θέση του, εξαιτίας και των πολιτικών του διασυνδέσεων, όπως καταγγέλθηκε αργότερα.

Τα σκάφη, το εξοχικό στη Ραφήνα, το σπίτι στην Κηφισιά, ήταν ζητήματα που απασχολούσαν το “μικρόκοσμο” του Ερρίκος Ντυνάν. Κι ενώ τα δημοσιεύματα της εποχής αναφέρονταν στην πολυτελή ζωή του ζεύγους Μαρτίνη, τα ελικόπτερα, τις βίλες και τα αυτοκίνητα, τα κοινωφελή ιδρύματα που διαχειριζόταν, όπως το Ερρίκος Ντυνάν και ο Ερυθρός Σταυρός, βρίσκονταν σε κάκιστη θέση, μαζί με τους απλήρωτους εργαζόμενους, τους πιστωτές και τους προμηθευτές.

-Advertisement-

Και ξαφνικά ένα πόρισμα ορκωτών λογιστών δημοσιεύετε φέρνοντας τα πάνω κάτω. Ανείσπρακτα ενοίκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ζημιά εκατομμυρίων ευρώ από τη διαχείριση των κληροδοτημάτων, ορισμένα εκ των οποίων χρησιμοποιούνταν για άλλο σκοπό από αυτό που κληροδοτήθηκαν, ακόμη και παρατυπίες στις πωλήσεις ακινήτων.

Το “πάρτυ κακοδιαχείρισης” όπως χαρακτηρίστηκε, δεν τελείωνε εκεί. Ο Ανδρέας Μαρτίνης εμφανίζεται να λαμβάνει αποζημίωση από τη διήμερη διανυκτέρευση στην Αράχοβα τα Χριστούγεννα του 2009 ύψους 1.930 ευρώ, ενώ εμφανίζεται να έδωσε μπουρμπουάρ 270 ευρώ στα γκαρσόνια ταβέρνας για το γεύμα που παρέθεσε σε 20 άτομα. Αντίστοιχες διανυκτερεύσεις καταγράφονται σε ταξίδι στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Πάτρα, με γεύματα, φιλοδωρήματα και έξοδα σε εφημερίδες και καύσιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, ο άλλοτε κραταιός άνδρας Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του, Γεωργία, συλλαμβάνονται ύστερα από σχετικό ένταλμα και οδηγούνται στον τότε ανακριτή κατά της Διαφθοράς, Νίκο Τσιρώνη. Σε λίγες ώρες, έχουν προφυλακιστεί για το ποσό των 3,1 εκατομμύριων μάρκων που φέρεται να έλαβαν προκειμένου να επιτευχθεί το 1998 η σύμβαση για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού μεταξύ του “Ερρίκος Ντυνάν” και της γερμανικής εταιρίας “Hospitalia International GmbΗ”.

Ακολουθούν τα “κεράσματα” του Ανδρέα Μαρτίνη σε μορφή νοσηλίων επιφανών προσώπων στο Ερρίκος Ντυνάν. Ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου φαίνεται πως υπήρξε … ανοιχτοχέρης με σειρά ασθενών, από πρωθυπουργούς έως και πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, οι οποίοι εμφανίζονταν είτε να νοσηλεύθηκαν δωρεάν είτε με εκπτώσεις που ανέρχονταν ακόμη και στο 80% του κόστους.

Μέσα στους 15 μήνες που έμεινε προσωρινά κρατούμενος, μέχρι να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας, κατέθεσε ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014, στην οποία κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνα για σχέδιο «ξεπουλήματος του «Ερρίκος Ντυνάν». Η …δράση του συνεχίστηκε και το περασμένο καλοκαίρι, όταν πήρε την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Λάκης Γαβαλάς

Μια ζωή… επίπλαστης χλιδής

“Εγώ απολογούμαι και οι συνάδελφοί μου Dolce και Gabbana ειναι με σκάφος στην Μύκονο” είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις δημοφιλέστερες τηλεπερσόνες της ελληνικής show biz. Για δεκαετίες μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων της μόδας, σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, προωθώντας το δημιούργημά του .LAK, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Φαντεζί καπέλα, εξεζητημένα ρούχα, ιδιαίτερα αξεσουάρ εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι το σήμα κατατεθέν του Λάκη Γαβαλά, ο οποίος δεν πτοήθηκε από τις καταδίκες, ούτε και από τον εγκλεισμό του στη φυλακή.

Έμεινε κρατούμενος για περισσότερο από ένα χρόνο, καταδικασμένος για οικονομικά εγκλήματα -με αποκορύφωμα την πτώχευση της εταιρίας του- ωστόσο ακόμα και εκείνη την ύστατη ώρα της απολογίας του ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αυτό που τον απασχολούσε, δεν ήταν τα χρέη προς το Δημόσιο, ούτε το ότι οι εργαζόμενοι έμειναν “φεσωμένοι” και άνεργοι, αλλά οι Dolce e Gabbana που εκείνο το διάστημα βρίσκονταν στην Ελλάδα για διακοπές, ενώ εκείνος βρισκόταν στο εδώλιο. “Αυτή την ώρα οι συνάδελφοί μου Dolce e Gabbana είναι με σκάφος στη Μήλο κι εγώ είμαι εδώ και απολογούμαι”, είχε πει χαρακτηριστικά στο δικαστήριο, σε μία συνεδρίαση άκρως αποκαλυπτική για τον τρόπο που ο Λάκης Γαβαλάς και η αδελφή του διοικούσαν τον Όμιλο.

Αν και ο ίδιος είχε αρνηθεί πως η εταιρία είχε πρόθεση να αποκρύψει τα οικονομικά της στοιχεία, είχε υπογραμμίσει στο δικαστήριο ότι ήταν άσχετος με τα οικονομικά καθώς δεν είχε, όπως είπε, ούτε μπλοκ επιταγών. «Είμαι ταλαιπωρημένος, είμαι στη φυλακή 14 μήνες και όλα αυτά μετά από αυτόν τον κολοσσό που έκανα» είπε ο τότε κατηγορούμενος, δείχνοντας -όπως σχολίαζαν τότε οι παρευρισκόμενοι- να μην κατανοεί ακριβώς τί είχε συμβεί.

Αρκετά χρόνια πίσω, τίποτα δεν θα προμήνυε ένα τόσο άδοξο τέλος για την Lakis Gavalas SA, την αυτοκρατορία του σχεδιαστή μόδας, που εισήγαγε στη χώρα μας δεκάδες haute couture μάρκες. Ο Λάκης Γαβαλάς, πριν τρεις δεκαετίες, συνέβαλε στην εξοικείωση του ελληνικού κοινού με τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μόδας, όπως Dsquared, Moncler, Burberry, D&G, αποκομίζοντας κι αυτός τα δικά του οφέλη. Ξεκινώντας από ένα κατάστημα στη Ρόδο, όπου εισήγαγε και πουλούσε ρούχα από την Ιταλία, κατέληξε με μία αυτοκρατορία, την οποία χειριζόταν από τα κεντρικά γραφεία, που στεγάζονταν στο 15.000 τ.μ. ακίνητο στην Κάντζα, συνεργαζόμενος με την οίκο Hermes και όχι μόνο.

Ταξίδια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του εξωτερικού, μία υπερπολυτελή βίλα στη Φτελιά της Μυκόνου για τις θερινές εξορμήσεις, το νεοκλασσικό σπίτι του Τσίλερ στην Κηφισιά και η προτίμησή του να μετακινείται με Rolls Royce ή Bentley Arrage και τον οδηγό του ήταν μερικά μόνο από τα πράγματα που τον χαρακτήριζαν. Τουλάχιστον τις πρώτες δεκαετίες. Μετά ακολούθησε η κατάρρευση, με την επιχείρηση να κλείνει, τα ακίνητα της να πλειστηριάζονται το ένα μετά το άλλο και το Λάκη Γαβαλά να καταδικάζεται για διάφορα αδικήματα, με σημαντικότερο την κακουργηματική μη απόδοση ΦΠΑ, για την οποία πρωτοδίκως κρίθηκε ένοχος σε ποινή επτά ετών, με αναστολή.

Γιάννης Καρούζος

Ο άγνωστος κατασκευαστής που αγόραζε σαν τρελός ξεπλένοντας χρήμα

Ο Γιάννης Κοαρούζος, έχοντας δώσει ψεύτικα στοιχεία, συνελήφθη σε ξενοδοχείο που διέμενε στην Γλυφάδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2012. Εκρεμμούσαν σε βάρος του 6 καταδικαστικές αποφάσεις, μεταξύ αυτών και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η περίπτωση του Γιάννη Καρούζου θα είχε περάσει απαρατήρητη, αν δεν ήταν τόσο πολύ προκλητικός. Θα ήταν ένας ακόμη κατασκευαστής που στην προσπάθεια του να προλάβει τον ανταγωνισμό έδινε το “κάτι παραπάνω” για να σιγουρέψει ότι θα είναι αυτός που αποκτούσε το ακίνητο.

Τα ποσά όμως που πρόσφερε ήταν τέτοια που έκαναν ακόμη και τους πωλητές να απορούν για τις προσφορές που τους έκανε, αλλά και τους ανταγωνιστές να καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν να κάνουν με έναν ακόμη “τρελό” που δεν ξέρει τους όρους του παιχνιδιού, αλλά ίσως με κάποιον που προσπαθεί να νομιμοποιήσει χρήμα μέσω της αγοράς του real estate.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην Κρήτη όπου για 25 στρέμματα οικοπέδου που αγόρασε από το δήμο Αλικαρνασσού, είχε προσφέρει σχεδόν 8 εκ. ευρώ όταν άλλες εταιρείες, οι οποίες είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά του, δεν πρόσφεραν παραπάνω από 3,7 εκ. ευρώ.

H υπόθεση πήρε τεράστιες διαστάσεις πριν από χρόνια όταν πρώην συνεργάτης του Γιάννη Καρούζου είχε εμπλέξει και το όνομα του τότε Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, οδηγώντας τον τελευταίο σε παραίτηση και σε δικαστικό αγώνα.

Τελικά η έρευνα της δικαιοσύνης κινήθηκε κατά του Γιάννη Καρούζου και κάποιον εκ των συνεργατών του. Έχοντας δώσει ψεύτικα στοιχεία, συνελήφθη σε ξενοδοχείο που διέμενε στην Γλυφάδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2012. Εκρεμμούσαν σε βάρος του 6 καταδικαστικές αποφάσεις – και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος – πολυετούς φυλάκισης.

Τον περασμένο Μάρτιο, και μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, έκρινε ένοχο χωρίς κανένα ελαφρυντικό το Γιάννη Καρούζο, επιβάλοντας ποινή κάθειρξης 16 ετών.

O άλλοτε παντοδύναμος άνδρας του real estate, κυκλοφορούσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, δείχνοντας οικονομικά εξαθλιωμένος. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή, προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρεία.

Βλάσσης Χολέβας

Η απόκρυψη εσόδων 2,5 εκατ. ευρώ και το “σφυρί” σε νυφικά υψηλής ραπτικής

Ένα τετράδιο πρόδωσε τις συναλλαγές του Γιάννη Χολέβα, ενώ σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ κατηγορήθηκε για απόκρυψη εσόδων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2006-2011

Πασαρέλες, γκαλά, μοντέλα, συνεντεύξεις. Η ζωή του Βλάσση Χολέβα ήταν γεμάτη από όλα αυτά. Ο σχεδιαστής μόδας, γνωστός για τις νυφικές δημιουργίες του, είχε καταφέρει πολλά. Κατάστημα στο Κολωνάκι, μία όμορφη σύζυγο του χώρου -μοντέλο από τη Γερμανία γαρ- , περιοδικά και εκπομπές να ζητούν μια δήλωσή του.

Ο Βλάσσης Χολέβας και η πρώην σύζυγός του Αννα γνωρίστηκαν στο Μαϊάμι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και από τότε έγιναν αχώριστοι. Ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά» θα πουν οι κοινοί φίλοι τους. Σύντομα έγιναν ζευγάρι, παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 2010 στη Γερμανία και απέκτησαν μια κόρη, την Ιζαμπέλα-Σοφία. Παράλληλα, η καριέρα του φαινόταν να είναι στα καλύτερά της. Δούκισσα Νομικού, Γιάννης Σπαλιάρας, Βίκυ Χατζηβασιλείου και δεκάδες άλλοι επώνυμοι έχουν επιλέξει τις δημιουργίες του για μια έξοδο κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ωστόσο τα πάρτυ, το life style και τα χαμόγελα για το «αγαπημένο σχεδιαστή των διασήμων» όπως αποκαλείται, «πάγωσαν», όταν άρχισαν τα ειδοποιητήρια. Χρέη προς το Δημόσιο, απαιτήσεις για μισθώματα και τελικά η κατηγορία για ξεπλυμα βρώμικου χρήματος.

Από το 2010 και μετά όλα αλλάζουν. «Ράμπο» του οικονομικού εγκλήματος ξεκινουν έλεγχο και «πέφτουν πάνω» σε ένα τετράδιο, στο οποίο φαίνεται πως ο γνωστός σχεδιαστής κατέγραφε, όλες τις εμπορικές του συναλλαγές, αντί να τηρεί επίσημα βιβλία από την Εφορία. Λίγο αργότερα, το πόρισμα του ΣΔΟΕ έκανε λόγο για απόκρυψη εσόδων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2006-2011. Την ίδια περίοδο, ο γαμος του κλυδωνίζεται, αφού η οικονομική κρίση οδηγεί το εντυπωσιακό μοντέλο, να πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην πατρίδα του. Οι επίσημοι τίτλοι τέλους στο γάμο πέφτουν το 2013, με τον γνωστό σχεδιαστή να βρίσκεται και πάλι στις δικαστικές αίθουσες για τον προσδιορισμό της διατροφής και τη διευθέτηση διαφόρων οικογενειακών ζητημάτων.

Οι δικαστικές περιπέτειες δεν έχουν τελειώσει για το Βλάσση Χολέβα αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ οι διεκδικήσεις τρίτων έχουν οδηγήσει ακόμη και να βγουν στο σφυρί νυφικά υψηλής ραπτικής, προκειμένου να πληρώσει χρέη του.

Γιάννης Ανθόπουλος

H πλαστογραφία για το Πόρτο Καρράς που τον ξερίζωσε από την πολιτική

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
 

Η πολιτική καριέρα του Γιάννη Ανθόπουλου έληξε άδοξα το 2004. Ήταν το “σκάνδαλο” του Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής που τον αποκαθήλωσε

Λέγεται πως η μεζονέτα του στο Πανόραμα Βούλας έχει μία από τις καλύτερες θέες. Λέγεται επίσης, πως είναι κατασκευασμένη με τα “καλύτερα υλικά”. Ο ίδιος μάλιστα, έχει πει πως απαιτήθηκαν περίπου 650.000 ευρώ για την κατασκευή.

Μπορεί ο Γιάννης Ανθόπουλος, δικηγόρος και δημοσιογράφος, να μην θυμίζει κάτι στους νεότερους. Ωστόσο, ο πρώην βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ έχει μείνει στην ιστορία για τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας (1993-1994 και 1996-2000) και στο Οικονομίας (1994-1996). Ως υφυπουργός Παιδείας, με τον Γεράσιμο Αρσένη στην ηγεσία του υπουργείου, άφησε εποχή, με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την κατάργηση της επετηρίδας των εκπαιδευτικών και τις μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα το 1998.

Η πολιτική του καριέρα έληξε άδοξα το 2004, όταν διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ. Ήταν το “σκάνδαλο” του Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής που τον αποκαθήλωσε, αφού κατηγορήθηκε ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές των συναδέλφων του βουλευτών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιώργου Κίρκου και Κώστα Διαμαντή στην διαβόητη τροπολογία Πάχτα. Ένα χρόνο αργότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον αθώωσε για τα αδικήματα, αλλά ποτέ δεν επέστρεψε στην πολιτική σκηνή.

Αν και δεν βρέθηκε ποτέ στα “φώτα” της δημοσιότητας για τον τρόπο ζωής του, ο ίδιος έχει αναφέρει απολογούμενος στο δικαστήριο ότι τουλάχιστον μία φορά τα “έχασε όλα” μετά το διαζύγιο του, αλλά κατάφερε ξανά να σταθεί στα πόδια του.

Ήταν η υπόθεση της τοκογλυφίας χρόνια μετά που τον έφερε στο επίκεντρο των δικαστικών εξελίξεων. Το νεόδμητο στη Βούλα ήταν -κατά τους καταγγέλοντες- το στοιχείο εκείνο που έδειχνε τη δράση του πρώην υφυπουργού, που αν και δεν δήλωνε ευκατάστατος βρέθηκε με ένα πολυτελέστατο ακίνητο στην κατοχή του. Ο ίδιος μάλιστα, απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο αναμένεται σύντομα να εκδώσει απόφαση, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ αναφέρθηκε και σε δάνειο που έλαβε το 2003 από την Οδέττη Πετρίδη, συνολικό ύψος 650.000 ευρώ, για την αγορά και κατασκευή του σπιτιού. «Με πίεσε η Πετρίδη, λέγοντας «εγώ είμαι εδώ». Πήρα ένα τραπεζικό δάνειο 200 χιλιάδες, και εκείνη προσφέρθηκε αρχικά να μου δώσει 50.000 σα δώρο. Της είπα όχι, αλλά εκείνη επέμενε. Μετά χρειάστηκα να πάρω κι άλλο δάνειο, αλλά πάλι μου είπε ότι θα μου τα δώσει εκείνη. Την άλλη μέρα είχα στο λογαριασμό μου 44.100 ευρώ» είπε, προσθέτοντας πως όλα τα χρήματα δόθηκαν, άτοκα με εξόφληση το 2007. Όπως είπε, η καταγγέλουσα καπνέμπορος επέμενε να βάλει τα «καλύτερα υλικά» κι έτσι «ο προϋπολογισμός βγήκε μεγάλος, ενώ εγώ είχα ξεκινήσει για ένα διαμέρισμα….».

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

Διατυμπάνιζε ότι η διαφθορά στην Ελλάδα παραμονεύει παντού και έφτασε και έπαιξε με τα πλοκάμια της

Ο Λαυρεντιάδης, από 18 ετών ήταν στο πεζοδρόμιο. Είχε παραδεχθεί ότι η διαφθορά είναι παντού στην Ελλάδα, μπαίνει στην Proton Bank και χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις του με παράνομο τρόπο

Οταν αναλαμβάνεις την επιχείρηση του πατέρα σου μόλις στα 18 σου χρόνια με 24 υπαλλήλους και μετά από 16 χρόνια η ίδια επιχείρηση αριθμεί 1300 εργαζόμενους, τότε σίγουρα κάτι έχεις κάνει καλά, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση.

Αυτό θα πρέπει να αισθάνεται πέρα από κάθε αμφιβολία ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Σχεδόν αμούστακος, στα 18, πήρε στα χέρια του την επιχείρηση πετροχημικών του πατέρα του και παρά το γεγονός ότι μετά από 8 χρόνια παίρνει μία πολύ άσχημη διάγνωση για θέμα υγείας όχι μόνο δεν κάμπτεται αλλά το 2006 ανακηρύσσεται σε επιχειρηματία της χρονιάς. Η Νεοχημική είναι πια μία πολύ δυνατή εταιρία με εγκαταστάσεις σχεδόν σ’ όλα τα Βαλκάνια.

Από τη στιγμή όμως που έφτασε στην κορυφή και ενώ ο ίδιος έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι η διαφθορά στην Ελλάδα παραμονεύει παντού, άρχισε η πτώση. Δεν ήταν τόσο ότι επένδυσε σε άλλες εταιρίες του κλάδου του αλλά και στον Ολυμπιακό, δεν ήταν οι δεκάδες χορηγίες που αναλάμβανε αλλά η σχέση του με την Proton Bank.

Μπαίνει σ’ αυτή το 2010 ως μεγάλο επιχειρηματικό όνομα αλλά σχεδόν από την αρχή της πορείας του εκεί όλα δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Η Τράπεζα φέρεται να δανείζει στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του Λαυρεντιάδη, οι έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς αρχίζουν και κάπου εκεί η μπάλα χάνεται.

Ακολούθησαν σύλληψη, συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του, δίκες, προσφυγές ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενα επιχειρηματικό αστέρι είχε ήδη δύσει. Τα προβλήματα υγείας επέστρεψαν, ο Λαυρεντιάδης παρέμεινε πάνω από 500 ημέρες στο ψυχιατρείο των φυλακών του Κορυδαλλού μέχρι την υπό όρους (και βραχιολάκι) αποφυλάκισή του. Κλασικό παράδειγμα του μπορείς να φτάσει κανείς από το ζενίθ σχεδόν στο ναδίρ. Σήμερα το όνομά του δεν βρίσκεται στην επικαιρότητα, πέρασε και δύσκολες προσωπικές στιγμές, πέρα από αυτές της υγείας του, όμως οι πληροφορίες τον ήθελαν να προσπαθεί πάλι να “σηκωθεί” μετά τη θύελλα που τον οδήγησε στη φυλακή και στην απαξίωση.

Οι λογαριασμοί τόσο του ίδιου όσο και της προσωπικης του εταιρείας έχουν δημευθεί ενώ ο ανορθόδοξος τρόπος αγοραπωλησίας ακινήτων οδηγεί το κράτος στην αναθεώρηση του νόμου ώστε να κλείσει το “παράθυρο” που είχαν ανακαλύψει κάποιοι πλουτίζοντας παρανόμως.

Δήμητρα Λιάνη

Με ποινικές υποθέσεις σε εξέλιξη και χωρίς χρήματα ούτε για να μετακομίσει

“Την βρήκε η οικονομική κρίση και δεν είχε χρήματα ούτε να μετακομίσει” είχε καταθέσει φίλος της σε δικαστήριο

Ένα νεύμα στις σκάλες του πρωθυπουργικού αεροπλάνου και η αεροσυνοδός Δήμητρα Λιάνη εμφανίζεται μπροστά στο πλήθος που πανηγύριζε για την έλευση του Ανδρέα Παπανδρέου. Η εικόνα αυτή έχει σημαδέψει ολόκληρες γενιές, αφού σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, την εικοσαετία ΠΑΣΟΚ. Από εκείνο τον Οκτώβριο του 1988, η Μιμή, όπως την αποκαλούσαν όλοι, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του κινήματος και των ειδήσεων.

Ως σύζυγος του δημοφιλέστερου πρωθυπουργού της χώρας ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ήρθε σε επαφή με ανθρωπους, πολιτικούς και μη, οι οποίοι χειρίζονταν τις τύχες του κόσμου. Μπιλ Κλίντον, Μουαμάρ Καντάφι και άλλες προσωπικότητες που έχουν μεινει στην ιστορία, γνώρισαν και συνομίλησαν με την τρίτη κατά σειρά σύζυγο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Όσο εκείνος ζούσε η Δήμητρα Λιάνη είχε τη στήριξη όλης της κυβέρνησης, ακόμη και ενάντια στα πιο σκληρά δημοσιεύματα που χτυπούσαν την προσωπική της ζωή. Μόνο εκείνο της «Αυριανής», ένα χρόνο πριν το θάνατο του Α. Παπανδρέου, που αναφερόταν στα δάνεια εκατομμυρίων δραχμών που είχε λάβει ο Ανδρέας Παπανδρέου για τη βίλα της οδού Αγράμπελης, μπόρεσε να κλονίσει συθέμελα την πολιτική σκηνή, με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο να μιλά για ένα «κωλόσπιτο».

Μετά το 1996 που σημαδεύτηκε από το χαμό του Α. Παπανδρέου, η Δήμητρα Λιάνη συνέχισε την άνετη ζωή. Έρωτες, έξοδοι, ταξίδια, διασκεδάσεις και συναναστροφές με καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες της show biz. Η «Μιμή» ήταν ακόμη μέσα στις καρδιές του κόσμου και στην κοσμοπολίτικη Αθήνα.

Τα χρόνια της πολυτέλειας και της χλιδής έχουν περάσει κατά πως φαίνεται ανεπιστρεπτί για τη Δήμητρα Λιάνη, η οποία σήμερα επικαλείται “οικονομική της καταστροφή”. Η πρώην κραταιά γυναίκα του ΠΑΣΟΚ έδωσε αντιπαροχή την πολυσυζητημένη βίλα, η μεζονέτα στην οποία κατοικούσε, πλειστηριάστηκε, ενώ εξωθήθηκε και από την πολυτελή κατοικία της για χρέος ενοικίων ύψους 26.000 ευρώ. «Την βρήκε η οικονομική κρίση και δεν είχε χρήματα ούτε να μετακομίσει, ούτε να τα επισκευάσει…» είχε καταθέσει φίλος της σε δικαστήριο, όπου ο ενοικιαστής είχε καταθέσει αγωγή για φθορές, χαρακτηρίζοντάς την τζαμπατζή. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και οφειλές προς το Δημόσιο, ποινικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

πηγή news247

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *