Τελευταίο θύμα της λογοκρισία του καθεστώτος Ερντογάν φαίνεται να μην είναι άλλος από τον αμερικανικό γίγαντα ψυχαγωγίας Netflix.
Όσο τρελό και αν ακούγεται, υπέκυψε στην μετ’ επιτάσεως απαίτηση των τουρκικών ρυθμιστικών αρχών να καταργήσει ένα επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Designated Survivor».
Σύμφωνα με τις επίσημες καταγγελίες της Άγκυρας, αυτό απεικονίζει τον Τούρκο πρόεδρο- ή για την ακρίβεια μία φανταστική τηλεοπτική εκδοχή του- ως αυταρχικό και εκδικητικό.
Πρόκειται για το έβδομο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, με τίτλο «Family Ties» (οικογενειακοί δεσμοί). O φανταστικός Τούρκος πρόεδρος Φατίχ Τουράν απειλεί να απομακρύνει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να προσεταιριστεί τη Ρωσία, εκτός εάν ο Αμερικανός ομόλογός του, τον οποίο υποδύεται ο Κίεφερ Σάδερλαντ, προσφέρει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανανέωση μισθώσεων τουρκικών αεροδρομίων.
Ο «πρόεδρος Τουράν» ζητά από τον Σάδερλαντ να εκδώσει τον Τούρκο ηγέτη της αντιπολίτευσης που κατηγορείται ότι οργάνωσε πραξικόπημα. Είναι εμφανές ότι η σειρά βασίζεται στην διαχρονική ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
«Κόβεται» στην Τουρκία το επίμαχο επεισόδιο
Το επίμαχο επεισόδιο ύστερα από συμβιβασμό, δεν θα προβληθεί στην Τουρκία, παρ’ ότι θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο στον υπόλοιπο κόσμο. Η παρέμβαση αυτή γίνεται στο πλαίσιο ενός σχετικά πρόσφατου τουρκικού νόμου που δίνει την εποπτεία του περιεχομένου όλων των διαδικτυακών πλατφορμών, όπως το Netflix, στο κράτος.
Μπορεί η ραδιοτηλεοπτική αρχή στην Τουρκία να είναι αυτόνομη, όμως τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου διορίζονται από το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)! Ο νόμος αυτός επιβάλλει στις συγκεκριμένες πλατφόρμες να ζητήσουν και να λάβουν άδεια από το RTUK, το οποίο θα εγκρίνει ή όχι το περιεχόμενό τους. Δεν αποτελούν εξαίρεση ούτε οι διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.
Πότε το Netflix έπεσε θύμα λογοκρισίας
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Netfllx υπόκειται σε παρόμοιους περιορισμούς. Για την ακρίβεια είναι η ένατη. Τον Ιανουάριο του 2019, η Σαουδική Αραβία στράφηκε εναντίον του δικτύου, απειλώντας με νομική δράση για ένα επεισόδιο του «Patriot Act with Hasan Minhaj».
Σε αυτό, σατίριζε τις αδέξιες απόπειρες της Σαουδικής Αραβίας να κρύψει κάτω από το χαλί δολοφονία του αντιφρονούντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Αντιμετώπισε ξανά πρόβλημα στην Τουρκία για το «Love 101», μια δραματική σειρά τουρκικής παραγωγής που διαδραματίζεται σε ένα σχολείο τη δεκαετία του 1990. Προκάλεσε οργή και απειλήθηκε με ακύρωση, επειδή ένας από τους βασικούς χαρακτήρες ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος.
Η λογοκρισία «ζει και βασιλεύει» στην Τουρκία
Η λογοκρισία πλέον αποτελεί τον κανόνα στην Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει ένα θλιβερό ρεκόρ: τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο. Η προσβολή του προέδρου, άλλωστε, είναι ποινικό αδίκημα για το οποίο εκατοντάδες έχουν ήδη διωχθεί και φυλακιστεί. Συλλήψεις, κράτηση και ανάκριση επί ώρες, κατασχέσεις δημοσιογραφικού υλικού και απαγόρευση εξόδου από την χώρα είναι κάποιους από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην Τουρκία, όσοι καταπιάνονται με την ενημέρωση.
Ασφυκτικός έλεγχος ασκείται στο Twitter, στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα εύθικτος στη σάτιρα. Στο παρελθόν έχει φτάσει να υποβάλει μήνυση εναντίον κωμικού στη γερμανική τηλεόραση.
πηγή: protothema.gr