Έκτοτε, οι Αρχές σε όλον τον κόσμο αναζητούν τρόπους να πείσουν τους οδηγούς ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνεπάγεται μειωμένες αντιδράσεις και αλλοιωμένη αντίληψη, με άμεσο κίνδυνο για πρόκληση ατυχήματος.
Ως επί το πλείστον έχουν αποτύχει. Παρά τα βαριά πρόστιμα, τις ποινές φυλάκισης, ακόμη και την οριστική αφαίρεση της άδειας, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων εξακολουθεί να πίνει και να οδηγεί.
Στη Μολδαβία, μια χώρα στην Ανατολική Ευρώπη, αποφάσισαν να βάλουν τέλος στο φαινόμενο οδηγών που κάθονταν στο τιμόνι «τύφλα» από τη βότκα. Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβριο τέθηκε σε εφαρμογή ένα πολύ σκληρό μέτρο για όσους συλλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, που αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Publika, οι εν λόγω οδηγοί χάνουν αμέσως το δικαίωμά να οδηγούν και περιμένουν τη δικαστική απόφαση, ανάλογα με την περίπτωση του καθενός, για το πόσο καιρό θα τους απαγορεύεται να πιάσουν τιμόνι.
Σε περίπτωση που η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα τους είναι μεγαλύτερη από 0,3 mg/lt, τους αφαιρείται οριστικά η άδεια οδήγησης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την επιστροφή της άδειας, αλλά μόνο αφού κυριολεκτικά περάσουν από την κόλαση.
Ποια είναι αυτή;
Προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας στα… νεκροτομεία της χώρας για τρεις μήνες ή για δώδεκα συνεδρίες, στη διάρκεια των οποίων καλούνται να παρίστανται σε αυτοψίες και στη συνέχεια να είναι αυτοί που αναλαμβάνουν το πλύσιμο σορών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν σήμερα 24 άτομα που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με τα έξι από αυτά να έχουν ήδη ξεκινήσει.
πηγή:drive.gr