Την παρέμβαση Αραχωβίτη ζητά με επιστολή της η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, αποδεικνύοντας με πραγματικά παραδείγματα ότι η αναλογική μείωση που προβλέπει ο νόμος μετατράπηκε σε εκδικητική καρατόμηση.
Αυθαίρετη ερμηνεία και καταστρατήγηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης στη νέα κατανομή των βοσκοτόπων διαπιστώνει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία και με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη, η οποία κοινοποιείται στον Γενικό Γραμματέα ΥπΑΑΤ Νικ. Αντώνογλου και στον Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ Αθαν. Καπρέλη, αποδεικνύει ότι οι «τεχνικές λύσεις» των «ευφυών», που καμία σχέση δεν έχουν με την ύπαιθρο και την πραγματικότητα στον κτηνοτροφικό κόσμο, έρχονται ξανά με αλχημείες να δημιουργήσουν προβλήματα, που αν άμεσα δεν επιλυθούν, θα λάβουν εκρηκτικό χαρακτήρα.
Στη νέα κατανομή διαπιστώνονται μεγάλα λάθη, τα οποία και θα σημάνουν μη ανεκτές οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:
«Αξιότιμε κ. υπουργέ,
Κατόπιν συνεχιζόμενων οχλήσεων και διαμαρτυριών από συνεταιρισμούς μέλη μας και ύστερα απ’ τη διαπίστωση της αδυναμίας συνεννόησης-επίλυσης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ του τεράστιου προβλήματος που έχει προκύψει με την κατανομή των βοσκοτόπων, που έγινε με την τεχνική λύση (ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΛΥΣΗ έπρεπε να την αποκαλούν ή ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΙ), απευθυνόμαστε σε εσάς, ζητώντας την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και να αποκατασταθούν κατάφορες αδικίες σε βάρος των κτηνοτρόφων.
Κύριε υπουργέ,
Το 2018 εφαρμόζεται ουσιαστικά για πρώτη φορά η μείωση της κατανομής δημοσίων βοσκοτόπων σε παραγωγούς που μείωσαν το ζωικό τους κεφάλαιο για δύο έτη άνω του 30%.
Τούτο διότι το 2015 εκδόθηκε η υπ. αρίθμ 873/55993/20.05.2015 ΥΑ που περιέγραφε τον τρόπο κατανομής των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας.
Στο άρθρο 8 παρ. 6 της 873 ΥΑ σε περίπτωση που το ζωικό κεφάλαιο του κτηνοτρόφου μειωθεί άνω του 30% για δύο ημερολογιακά έτη, η κατανεμημένη έκταση και το δικαίωμα χρήσης μειώνεται αναλόγως.
Τον Ιούνιο του 2017, εστάλη από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΤ, μια διευκρινιστική επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία αναφέρονταν ότι εάν ένας κτηνοτρόφος μειώνει το ζωικό του κεφάλαιο σε σχέση με αυτό που κατείχε το 2015, κατά δύο συνεχόμενα έτη άνω του 30%, γίνεται αναλογική μείωση των βοσκοτόπων και λαμβάνει το βοσκότοπο του δεύτερου έτους.
Τα προηγούμενα έτη δεν εφαρμόστηκε μείωση, γιατί ουσιαστικά δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις (δύο συνεχόμενα έτη), ούτε όμως και οι διευκρινήσεις.
Ερμηνεύοντας τις παραπάνω οδηγίες η αρμόδια Δ/νση του ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει σε μία λογική άκρως εκδικητική και αυθαίρετη για τους παραγωγούς, στη διανομή δημόσιων βοσκοτόπων και την ανεβάζει προ ημερών στο σύστημα και τις αιτήσεις των κτηνοτρόφων.
Πιο αναλυτικά αυτά που διαπιστώσαμε μέχρι τώρα:
1. Λανθασμένος υπολογισμός των ΜΜΖ το 2015, εις βάρος των κτηνοτρόφων.
Όσοι είχαν δηλωμένα στο ζωικό τους κεφάλαιο και χοιρινά, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον κανονισμό δεν θα έπρεπε αυτές οι ΜΜΖ, να υπολογίζονται στην κατανομή. Η Τεχνική λύση δεν τους υπολογίζει στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, αλλά τις υπολογίζει για την εξακρίβωση του ποσοστού μείωσης των ΜΜΖ.
Παράδειγμα:
Εάν ένας κτηνοτρόφος έχει 10 ΜΜΖ από Αιγοπρόβατα και 5 ΜΜΖ από Χοιρινά, οι 10 λαμβάνονται υπόψη και για ενεργοποίηση αλλά και κατανομή.
Εάν ο παραγωγός δηλώσει για δύο συνεχόμενα έτη 8 ΜΜΖ από Αιγοπρόβατα, έχει μείωση 20% γιατί δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ΜΜΖ από χοιρινά.
Ωστόσο η Τεχνική Λύση υπολογίζει το ποσοστό μείωσης λαμβάνοντας υπόψη τις 15ΜΜΖ και το προσδιορίζει άνω του 30% και προβαίνει σε μείωση της διανομής δημόσιων βοσκοτόπων.
2. Αυθαίρετη και εκδικητική λογική της κατανομής σε περίπτωση που πρέπει να εφαρμοστεί η μείωση, δηλαδή όταν ένας κτηνοτρόφος έχει για δυο συνεχόμενα έτη μείωση άνω του 30%
Παράδειγμα:
Έστω ένας κτηνοτρόφος είχε το 2015 10 ΜΜΖ από Αιγοπρόβατα και του είχε κατανεμηθεί βοσκότοπος 10 εκτάρια.
Δήλωσε το 2017, 6 ΜΜΖ δηλαδή μείωση 40%, δεν υπολογίζεται μείωση και σωστά διότι μετράμε ένα έτος.
Δήλωσε το 2018, 6 ΜΜΖ δηλαδή μείωση 40%, άρα πρέπει να υπολογιστεί αναλογική μείωση της κατανομής σε σχέση με το 2015, λαμβάνοντας δημόσιο βοσκότοπο μειωμένο κατά 40% που σημαίνει 6 εκτάρια.
Ο κτηνοτρόφος γνωρίζοντας την μείωση για την αποφυγή της απώλειας της επιδότησης του, μισθώνει 4 εκτάρια με βοσκότοπο ή ελαιοτεμάχια που είναι χαρακτηρισμένα σε ΠΕ1, δηλαδή σε βοσκοτοπική ενότητα και καλύπτει την διαφορά για να μην υποστεί απώλεια.
Εδώ έρχεται εντελώς αυθαίρετα και καταστρατηγώντας την ΥΑ αλλά και την διευκρινιστική επιστολή η Τεχνική Λύση και προβαίνει στην παρακάτω κατανομή.
Υπολογίζει την κατανομή αρχικά σε 6 εκτάρια μετά προβαίνει στην αφαίρεση των ιδιωτικών εκτάσεων ΠΕ1 και του υπολογίζει 6-4 =2 εκτάρια σε αυτό το ποσοστό εφαρμόζει το ποσοστό μείωσης 40% και τελικός κατανέμει στον παραγωγό 1,2 εκτάρια, κατακρεουργώντας τον.
Το 2015 είχε 10 εκτάρια, Το ποσοστό μείωσης το 2ο έτος είναι 40% και έπρεπε να του κατανεμηθούν 6 εκτάρια.
Τα 1.2 που του δίνουν τελικά είναι ποσοστό 88% και σε καμία περίπτωση 40%.
Το οξύμωρο είναι ότι η απάντηση των αρμοδίων του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο παραπάνω παράδειγμα είναι ότι εάν ο κτηνοτρόφος μίσθωνε 10 εκτάρια από ιδιωτικές εκτάσεις ΠΕ1 θα είχε μηδέν απώλειες !!
Αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και η υπουργική απόφαση για την αναλογική μείωση, έτσι όπως η ίδια η νομοθεσία προβλέπει και όχι σύμφωνα με την όποια αυθαίρετη ερμηνεία επιβάλουν τεχνοκράτες-τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, που και σε αυτή την περίπτωση, αποδεικνύεται πως καμία σχέση δεν έχουν με την ύπαιθρο και τα πραγματικά προβλήματα των κτηνοτρόφων.
Η νέα κατανομή των βοσκοτόπων, όπως αυτή εμφανίζεται στις αιτήσεις των παραγωγών στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, βρίθει σοβαρότατων λαθών.
Η αναλογική μείωση που προβλέπει η νομοθεσία εφαρμόζεται με τρόπο που όχι μόνο καταστρατηγεί το πνεύμα και το γράμμα του νόμου (η βασική στόχευση του οποίου ήταν να γίνουν μειώσεις σε όσους υπερβαίνουν τα δικαιώματα με ιδιωτικές εκτάσεις, ώστε να κατανεμηθούν βοσκότοποι για τις ανάγκες άλλων παραγωγών), αλλά φτάνει σε επίπεδα που ξεπερνούν τον κοινό νου».
πηγή zougla.gr