Απίστευτο! Η Ρωσία αποποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία αν δεν προκαλεί σοβαρές σωματικές βλάβες

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

Σύμμαχοι του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατάφεραν να εγκριθεί από το ρωσικό κοινοβούλιο το προσχέδιο μιας τροπολογίας με βάση την οποία θα μειωθούν οι ποινές που προβλέπονται για κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, κάτι που σύμφωνα με τους υποστηρικτές του μέτρου θα συμβάλλει ώστε το κράτος να επεμβαίνει λιγότερο στις οικογενειακές υποθέσεις, αλλά σύμφωνα με τους πολέμιούς του θα ενθαρρύνει την ενδοοικογενειακή βία.

Ερωτηθείς σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν είχε σημειώσει πως αν και δεν τάσσεται υπέρ του οι γονείς να χτυπούν τα παιδιά τους, οι αρχές δεν πρέπει να επεμβαίνουν στις οικογενειακές υποθέσεις αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

«Δεν γίνεται να τρελαθούμε. Είναι βλαβερό, σε τελευταία ανάλυση καταστρέφει την οικογένεια», εξήγησε. «Οι αυθαίρετες επεμβάσεις στα εσωτερικά των οικογενειών δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Η τροπολογία, η οποία εγκρίθηκε από τη Δούμα την κάτω Βουλή της Ρωσίας στην πρώτη ανάγνωσή της επί της αρχής, θα μετατρέψει τον ξυλοδαρμό συγγενικού προσώπου σε πλημμέλημα από ποινικό αδίκημα στις περιπτώσεις εκείνες που δεν προκαλείται σοβαρή σωματική βλάβη.

- Advertisement -

«Αυτός ο νόμος καλεί να αθωώνονται οι τύραννοι μέσα στο σπίτι», κατήγγειλε η Μαρία Μόχαβα, η εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου «Αδελφές», το οποίο προσφέρει βοήθεια σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το μήνυμα το οποίο στέλνει αυτή η τροπολογία είναι «ας μην τιμωρούμε κανέναν που δέρνει μέλη της οικογένειάς του, διότι απλούστατα έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό», εξήγησε η ίδια μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μια εισηγήτρια της τροπολογίας, η Όλγα Μπατάλινα, μέλος του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν, επέμεινε στο ότι η κοινωνία θέλει να προστατευτεί το δικαίωμα των γονιών να επιβάλλουν πειθαρχία στα παιδιά τους.

«Θεωρείτε σωστό να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης δύο ετών σε μια μητέρα που έχει μονογονεϊκή οικογένεια και καθώς μεγαλώνει τον έφηβο γιό της του επιβάλλει σωματική τιμωρία διότι έκλεψε ή διότι το έσκασε;» είπε η Μπατάλινα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Ρόιτερς

Οι υποστηρικτές της τροπολογίας λένε πως όποιος προκαλεί σοβαρές σωματικές βλάβες θα μπορεί ακόμη να παραπέμπεται στην ποινική δικαιοσύνη

Για να γίνει νόμος του κράτους, το άρθρο θα πρέπει να εγκριθεί σε άλλες δύο αναγνώσεις και να πάρει επίσης το πράσινο φως του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της άνω Βουλής της Ρωσίας. Η επόμενη ανάγνωση θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη.

Κάθε χρόνο εκτιμάται πως περίπου 14.000 γυναίκες πεθαίνουν στη Ρωσία εξαιτίας βιαιοπραγιών των συζύγων τους ή άλλων οικείων τους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το φαινόμενο, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το 2010.

Τα 17 χρόνια που βρίσκεται στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ρωσίας, ο Πούτιν επέβλεψε τον εναγκαλισμό του κράτους με την κοινωνικά συντηρητική ρωσική ορθόδοξη εκκλησία και την απόρριψη διαφόρων φιλελεύθερων ιδεών, τις οποίες ταύτισε με μια προσπάθεια από μέρους της Δύσης να επιβάλλει τις δικές της αξίες στη ρωσική κοινωνία. Εμβληματικός ως προς αυτό ήταν ο νόμος του 2013 ο οποίος έθεσε εκτός νόμου την «προβολή» της ομοφυλοφιλίας στα παιδιά.

Η εκκλησία λέει ότι θέλει να μειωθούν οι παρεμβάσεις του κράτους στην οικογενειακή ζωή.

Η Μαρίνα Πισκλάκοβα-Πάρκερ, διευθύντρια του κέντρου «Άννα», το οποίο παρέχει βοήθεια σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ανέφερε ότι πέρυσι το προσωπικό της έλαβε 21.000 αιτήσεις για βοήθεια από μέρους γυναικών που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία.

Κατά την ίδια, στην περίπτωση που το πρόβλημα παραμείνει ανεξέλεγκτο, η ενδοοικογενειακή βία του είδους που θα αποποινικοποιηθεί με την τροπολογία υπάρχει ο κίνδυνος να κλιμακωθεί σε πολύ πιο σοβαρές επιθέσεις που προκαλούν βαριές σωματικές βλάβες.

Τον περασμένο μήνα το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας προσέθεσε την οργάνωσή της στον κατάλογο των ΜΚΟ που θεωρούνται «πράκτορες του εξωτερικού», κάτι που σημαίνει ότι θα υποβάλλεται σε επιπλέον ελέγχους από τους αρχές και θα δυσκολευθεί στο μέλλον να συγκεντρώνει χρηματοδότηση.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *