Απίστευτα και όμως ελληνικά τα νέα… ήθη κάποιων εργοδοτών

lamianow
By lamianow Add a Comment
7 Min Read

Κάποιοι εργοδότες, έχουν βρει τη «συνταγή»… της ανομίας μέσα στην κρίση εις βάρος των εργαζομένων τους. Οι καταγγελίες εργαζομένων που φθάνουν στους αρμόδιους φορείς είναι αδιανόητες με ακόμη πιο τραγικά τα περιστατικά που δεν καταγγέλονται ποτέ υπό το φόβο της ανεργίας.

-Advertisement-

Οι νέου τύπου «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, η εργασιακή ζούγκλα, οι αυθαιρεσίες και οι παράνομες απαιτήσεις των εργοδοτών έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στον απειλούμενο με ένδεια και απόλυση εργαζόμενο.

Τρανταχτό παράδειγμα των νέων «ηθών» στο εργασιακό τοπίο οι καταγγελίες εργαζομένων που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων οι οποίες την τελευταία περίοδο πολλαπλασιάστηκαν.

Περιστατικά απαίτησης από εργοδότες επιστροφής του δώρου Χριστουγέννων αναφέρονται, σύμφωνα με καταγγελίες σε ενώσεις εργαζομένων, σε διάφορους κλάδους από ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού, εστίασης, εμπορικά καταστήματα…

- Advertisement -

Καταγγελίες στην Πάτρα
Σχετικές καταγγελίες έφθασαν στα γραφεία συνδικάτων και άλλων ενώσεων εργαζομένων για το δώρο Χριστουγέννων με πιο πρόσφατη και χαρακτηριστική αυτή που αφορούσε σε εργοδότη, που κατέβαλε το δώρο σε εργαζόμενους του και στη συνέχεια απαίτησε να του επιστρέψουν τα χρήματα του δώρου Χριστουγέννων από το ΑΤΜ!

Και μάλιστα παρουσία «φουσκωτών» όπως κατήγγειλε ότι έγιναν στην Πάτρα, το μέλος της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Εργοδότης ζήτησε πίσω το δώρο που κατέθεσε σε λογαριασμό υπαλλήλου του. Χρήματα που όπως αναφέρει και ο κ. Καραγεωργόπουλος – εκτός των άλλων – είναι και μαύρα, προς όφελος του εργοδότη.

Τα εργοδοτικά «κόλπα» στη Λάρισα
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας, εμφανίστηκαν φαινόμενα επιχειρήσεων που σκαρφίστηκαν τον πλέον ξετσίπωτο τρόπο να μην πληρώσουν στους εργαζομένους τους το δώρο Χριστουγέννων όπως υποχρεούνται, αλλά την ίδια ώρα να είναι «καλυμμένες» από το νόμο. Με ποιό τρόπο;

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Τάσος Τσιαπλές, «αυτό το φαινόμενο ξεκίνησε από τα δώρα που κατέβαλαν στην τράπεζα οι εργοδότες και μετά ζητούσαν από τους εργαζομένους να τους τα δώσουν πίσω σε μετρητά, αλλά δυστυχώς επεκτάθηκε και στους μισθούς, με την εργοδοσία να απαιτεί είτε μέρος, είτε το σύνολο του επικαλούμενη οικονομική δυσπραγία. Σε ότι αφορά το δώρο των Χριστουγέννων, το φαινόμενο της επιστροφής των χρημάτων κάνει «θραύση» κυρίως στο χώρο της εστίασης στη Λάρισα, εκεί όπου δεν είναι υπερβολή να πω πως φθάνει το 80%».

Ο κ. Τσιαπλές αποκάλυψε επίσης πως υπάρχει και περίπτωση εργαζόμενου σε εταιρεία σεκιούριτι έσπευσε να καταγγείλει αντίστοιχο περιστατικό, «που όμως πλέον δεν μπορείς να το αποδείξεις» όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε.

Οι καταγγελίες πάντως στη Λάρισα φαίνεται να πέφτουν βροχή. Όπως είχε μεταδώσει σχετικά ο Antenna, «στη Λάρισα, γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείου κατέβαλε κανονικά στην τράπεζα το δώρο το οποίο όμως οι εργαζόμενοι είδαν για μόλις λίγα λεπτά, αφού οι εργαζόμενοι υπό την απειλή της απόλυσης έπρεπε να το επιστρέψουν πίσω μετρητά, στο ταμείο της επιχείρησης».

Ναύπλιο: Ζητούσε πίσω το δώρο

Σε κατάστημα εστίασης στο Ναύπλιο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, εντόπισε εργοδότη που απαίτησε επίσης την επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων.
Ο εργαζόμενος κατήγγειλε το περιστατικό στο ΣΕΠΕ ότι ο εργοδότης του απαίτησε να του επιστραφεί το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο είχε καταβάλει μέσω τραπέζης.

Έπειτα από την καταγγελία και σε συνεργασία με την Αστυνομία, ο εργαζόμενος παρέδωσε στον εργοδότη προσημειωμένα χαρτονομίσματα, με την υπόθεση να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Το ξενοδοχείο της «ντροπής» στην Κω
Η πιο πρόσφατη περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας έρχεται από την Κω.

Πρόκειται για ξενοδοχειακό συγκρότημα του νησιού, που απαιτεί από τους εργαζόμενους που υποβάλλουν αιτήσεις πρόσληψης να υπογράφουν ατομική σύμβαση, που προβλέπει ότι εάν υπάρχουν παράπονα από πελάτες για την καθαριότητα του δωματίου θα περικόπτεται το ποσό των 30 ευρώ κάθε φορά, για όσους καθυστερούν να προσέλθουν στην εργασία τους πρόστιμο 10 ευρώ, ενώ προβλέπεται και σωματικός έλεγχος κατά την αποχώρησή τους από τη δουλειά.
Σχετικά η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων της Κω.

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων της Κω, Ιωάννα Λάμπρου, ανέφερε ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς δημιουργούνται νέα δεδομένα στον εργατικό και ξενοδοχοϋπαλληλικό κόσμο του νησιού, με συνέπειες που είναι πραγματικά απρόβλεπτες. Η ίδια σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προσέρχεται μία καμαριέρα στην εργασία της και μετά από ένα εξοντωτικό ωράριο να κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει το μεροκάματό της αλλά και να χρωστά κι από πάνω στον εργοδότη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων της Κω, τονίζει, μεταξύ άλλων: «Νέα, ολοκαίνουργη και πολυδιαφημισμένη τουριστική ξενοδοχειακή μονάδα στην Κω, στο πλαίσιο νέων και παλιών αντεργατικών μέτρων, πιέζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν απαράδεκτη και άθλια ατομική σύμβαση.

Πέρα από τους μισθολογικούς όρους πείνας της σύμβασης, η επιχείρηση προχωράει ακόμα ένα βήμα και προσθέτει όρους τιμωρίας και χρηματικών προστίμων σε εργαζόμενους που τυχόν παραβούν τους κανόνες.

Κανόνας 1ος: Εάν κάποιος πελάτης παραπονεθεί για την καθαριότητα του δωματίου, η εργαζόμενη καμαριέρα θα έχει πρόστιμο 30 ευρώ, το παράπονο!
Κανόνας 2ος: Εάν κάποιος εργαζόμενος αργήσει στη δουλειά του θα έχει πρόστιμο 10 ευρώ!
Κανόνας 3ος: Κατά την έξοδο από την επιχείρηση οι τσάντες των εργαζομένων θα ψαχουλεύονται κατ’ εντολή της διεύθυνσης από τον φύλακα της πύλης».
Το σωματείο πρόκειται να προχωρήσει, όπως ανακοίνωσε, στην Επιθεώρηση Εργασίας. «Η εργοδοσία θέλει με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε πιο εύκολα να υποκύπτουν στις ορέξεις της, για συνθήκες γαλέρας και μισθούς ψίχουλα» επισημαίνει στην ανακοίνωση.

Πλήθος ανομιών
Τα παραπάνω αφορούν ένα μικρό δείγμα που καταφέρνει να δει το φως με πλήθος άλλων περιστατικών τα οποία τείνουν να γίνουν καθεστώς, όπως αυτά της εκ συστήματος απλήρωτης εργασίας, των συμβάσεων με πλασματικούς και εικονικούς όρους αλλά και τη συστηματική και προσχηματική εναλλαγή υπαλλήλων με όπλο τη μη καταβολή μισθών και δεδουλευμένων.

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *