Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο κρατήθηκε για αρκετές εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης, έχει δηλώσει προορισμό την Μεσσηνία και συγκεκριμένα την Καλαμάτα.
Η Δύση είναι… στα κάγκελα και υποστηρίζει πως το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο στην Συρία, με την χώρα μας να βρίσκεται από το… πουθενά στο επίκεντρο ενός «σκληρού» διπλωματικού θρίλερ, κάτι που ενδέχεται να έχει συνέπειες και για την Ελλάδα.
Πώς; Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, 20.08.2019, έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ έστειλαν σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα ότι σε περίπτωση υποστήριξης και βοήθειας του Grace 1, αυτό θα σημαίνει στήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση.
«Μεταφέραμε την ισχυρή θέση μας ως προς το θέμα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και σε όλα τα λιμάνια στη Μεσόγειο που πρέπει να προειδοποιηθούν για να μη διευκολύνουν αυτό το τάνκερ», τόνισε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει και η Wall Street Journal.
Δεν έμεινε όμως… μόνο εκεί, καθώς μίλησε και για κυρώσεις! «Είναι σημαντικό να γνωρίζουν εταιρείες και ναυτικοί ότι τυχόν προσπάθειες παροχής βοήθειας σ’ αυτό το τάνκερ μπορεί να εκληφθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση (Foreign Terrorist Organization), κάτι που έχει και πιθανώς ποινικές συνέπειες».
Η WSJ σχολιάζει πως οι συνέπειες αυτές απειλούν τους παραβάτες και περιλαμβάνουν από φυλάκιση και πρόστιμα, μέχρι και ανάκληση βίζας από μέλη πληρωμάτων!
Η πορεία που καταγράφει το δεξαμενόπλοιο
Το ιρανικό τάνκερ που βρίσκεται στο επίκεντρο μίας οργισμένης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη βρισκόταν σήμερα το πρωί σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Οράν (Αλγερία) πλέοντας προς ανατολάς.Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Irna, ιρανός λιμενικός αξιωματούχος, ο Τζαλίλ Εσλάμι, δήλωσε ότι το τάνκερ πλέει σε διεθνή ύδατα.
Το «Grace 1» ή «Adrian Darya», όπως μετονομάστηκε, το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ είχε ήδη γίνει γνωστό από χθες πως έχει δηλώσει ως προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας.
Αυτό φαίνεται και από τον ιστότοπο Marine Traffic, όπου επίσης φαίνεται ως ημερομηνία κατάπλευσης στην Καλαμάτα η 25η Αυγούστου του 2019…
Υπό… στενή παρακολούθηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ το δεξαμενόπλοιο!
Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως σημειώνουν, δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιοδήποτε, άλλης φύσης, αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.
Τι λέει ο Πλακιωτάκης για το δεξαμενόπλοιο
Εν τω μεταξύ, «το θέμα παρακολουθείται και το υπουργείο είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε για το ζήτημα ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης 20.08.2019, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα, διευκρίνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως το θέμα παρακολουθείται και το υπουργείο είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.
Δείτε στο βίντεο όσα τόνισε
Να σημειώσουμε πως οι αρχές του Γιβραλτάρ επέτρεψαν τον απόπλου του σούπερ τάνκερ απορρίπτοντας το αίτημα των ΗΠΑ για εφαρμογή αμερικανικών κυρώσεων που αποσκοπούν στον μηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.
Οι πληροφορίες για τον προορισμό του δεξαμενόπλοιου αντλήθηκαν από την υπηρεσία εντοπισμού πλοίων Refinitiv και βάσει αυτών, το ιρανικό τάνκερ έχει προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας και αναμένεται εκεί στις 25 Αυγούστου.
Όλες αυτές οι εξελίξεις, έφτασαν προφανώς και σε… αμερικανικά αυτιά, με τον Μάικ Πομπέο να εκφράζει την ανησυχία του.
Ανήσυχος ο Πομπέο για το δεξαμενόπλοιο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Εν τω μεταξύη πληροφορία ότι στις 25 Αυγούστου το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, το οποίο μετονομάστηκε σε Adrian Darya, θα πλεύσει ανοικτά της Καλαμάτας, είχε βάλει από νωρίς… φωτιές!
Τις πληροφορίες μετέδωσε πρώτο, νωρίτερα, το ρωσικό Sputnik, σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ Grace 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.
Πάντως, έχει σημασία να σημειωθεί το εξής: Τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιο επίσημο διάβημα ή τοποθέτηση και ότι η είδηση που μεταδίδεται αφορά τις πληροφορίες από τις επαφές μεταξύ αξιωματούχων στο παρασκήνιο, ενόψει της πιθανής έλευσης του ιρανικού τάνκερ στις μεσσηνιακές ακτές.
Η θέση Πομπέο για το δεξαμενόπλοιο
«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον.
Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.
Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».
Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ
πηγή : newsit.gr