Εικόνα καταστροφής ανυπολόγιστης κλίμακας στην ινδονησιακή πόλη Παλού του νησιού Σουλαουέζι της Ινδονησίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,5 ρίχτερ και το τσουνάμι της Παρασκευής.
Τουλάχιστον 832 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ότι έχουν πεθάνει, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία. Δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονται ζωντανοί κάτω από τα ερείπια.
Οι αρχές αποδόθηκαν σήμερα σε μια εσπευσμένη προσπάθεια να διανείμουν τρόφιμα, πόσιμο νερό, είδη πρώτης ανάγκης και εξοπλισμό στην Κελέβη.
Οι πληροφορίες για την έκταση των καταστροφών και τον αριθμό των θυμάτων έρχονται με μεγάλη δυσκολία. Τα δίκτυα τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας και τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Οι αρχές δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να θάβουν τα θύματα σε μαζικούς τάφους, φοβούμενοι για εξάπλωση ασθενειών.
Στο Παλού, οι διασώστες περιμένουν τα βαριά μηχανήματα για να ψάξουν στα ερείπια ενός ξενοδοχείου και ενός εμπορικού κέντρου, καθώς λόγω των μετασεισμών δεν μπορούν να μπουν μέσα οι ίδιοι να ψάξουν.
«Η επικοινωνία είναι περιορισμένη, τα βαριά μηχανήματα είναι περιορισμένα δεν αρκούν για το σύνολο των κτηρίων που έχουν υποστεί ζημιές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας για την Αντιμετώπιση Καταστροφών.
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο επισκέφθηκε την περιοχή για να προτρέψει τους διασώστες να συνεχίσουν την προσπάθεια ανεύρεσης επιζόντων όλη την ημέρα και τη νύχτα.
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας απηύθυνε σήμερα έκκληση για διεθνή βοήθεια μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Κελέβη, νήσο που είναι επίσης γνωστή ως Σουλαουέσι.
Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο «μας εξουσιοδότησε να δεχθούμε επείγουσα διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής», δήλωσε ο Τομ Λεμπόνγκ, ινδονήσιος κυβερνητικός αξιωματούχος αρμόδιος για τις ξένες επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα αναλάβει τον συντονισμό συνεισφορών από τον ιδιωτικό τομέα.
Δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα να προσφέρουν βοήθεια στην κυβέρνηση στην Τζακάρτα, που είναι αντιμέτωπη με μια μείζονα καταστροφή.
Την προθυμία τους να προσφέρουν βοήθεια εξέφρασαν ήδη οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών, μεταξύ άλλων της Ταϊλάνδης και της Αυστραλίας.
Εν τω μεταξύ, εβδομήντα ένας ξένοι, μεταξύ των οποίων τρεις Γάλλοι για τους οποίους δεν υπάρχουν νεότερα, βρίσκονταν στην πόλη Παλού.
Από αυτούς, υπάρχουν «τρεις Γάλλοι που δεν γνωρίζουμε την κατάστασή τους» καθώς και ένας Μαλαισιανός και ένας Νοτιοκορεάτης, ανακοίνωσε ο Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι υπόλοιποι ξένοι πολίτες είτε εντοπίστηκαν είτε εκκενώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένας Γερμανός, ένας Βέλγος, ένας από τη Σιγκαπούρη, δέκα Βιετναμέζοι, 32 Ταϊλανδοί και 21 Κινέζοι, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η πρεσβεία της Γαλλίας, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να προβεί σε σχόλια. «Προχωρούμε σε εξακριβώσεις», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
Πηγή: skai.gr