«Απάτητα» 6 βουνά της χώρας: Ποια project ανανεώσιμων πηγών παγώνουν

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Των Τέτης Ηγουμενίδη, Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

-Advertisement-

Σε καθεστώς υψηλής προστασίας θέτει με Υπουργική Απόφαση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) 6 βουνά της χώρας απαγορεύοντας κάθε δραστηριότητα, ακόμα και αν η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει.

Η πρωτοβουλία υπό την ονομασία Απάτητα Βουνά αφορά τα Λευκά Όρη (έκταση: 382,06 τ. χλμ. και Υψόμετρο 2.453 μ.) στην Κρήτη, το Σάος (97,30 τ.χλμ. – 1.611 μ.) στη Σαμοθράκη, το  Σμόλικα (102,89 τ.χλμ.  – 2.637 μ.) στα Ιωάννινα, την Τύμφη (202,75 τ.χλμ. – 2.497 μ.) επίσης στα Ιωάννινα, τον Ταΰγετο (143,23 τ.χλμ. 2.407 μ.) στην Πελοπόννησο και το Χατζή  (45,61 τ.χλμ. – 2.038 μ.) στο νομό Τρικάλων.

Σταματούν αδειοδοτήσεις έργων ΑΠΕ

Συνέπεια της απόφασης του ΥΠΕΝ, που ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, είναι να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης για 3 αιολικά πάρκα και τρία μικρά υδροηλεκτρικά.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα προχωρήσει αιολικό πάρκο 108 MW της Volterra του ομίλου Άβαξ στο Σάος, αντίστοιχο έργο στα Λευκά Όρη ισχύος 104 MW της ΕΛΙΚΑ του ομίλου Κοπελούζου, καθώς και στο Χατζής 28 MW της Intrakat (εταιρεία Άνεμος Θεσσαλίας). Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι πιθανό να εξετάσουν την περίπτωση προσφυγής στη δικαιοσύνη, κάτι πάντως που δύσκολα θα έχει αποτέλεσμα καθώς η διαδικασία αδειοδότησης σε όλες τις περιπτώσεις δεν έχει τελεσφορήσει.

Ο κ. Σκρέκας απαντώντας στο ερώτημα τι νόημα έχει η πρωτοβουλία αυτή από τη στιγμή που σε εξέλιξη βρίσκονται οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές αυτές, είπε: «αυτή είναι η πολιτική μας βούληση, τόσο απλά».

Βάσει της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ανά περιοχή:

-Advertisement-
=Advertisement=

● Απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, η επέκταση των υφιστάμενων ανεξαρτήτως κατηγορίας, καθώς και κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν θίγονται νομίμως υφιστάμενα έργα και η συντήρηση τους.

● Επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών, χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων πρόσβασης και με την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις θα υλοποιούνται με φυσικά υλικά.

● Εξαιρούνται από τους όρους και τους περιορισμούς έργα για σκοπούς Εθνικής Άμυνας, όπως καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

● Εξαιρούνται των ανωτέρω απαγορεύσεων έργα και επεμβάσεις που υλοποιούνται λόγω εκτάκτου ανάγκης (σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, πυρκαγιάς κ.λπ.) εφόσον μετά λαμβάνεται μέριμνα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και έργα και επεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για λόγους προστασίας ή/και αποκατάστασης του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.

Ανάλογη πρωτοβουλία μελετάται από το ΥΠΕΝ και για την προστασία περίπου του 30% των παραλιών της χώρας. Το 1/3 εξ αυτών, το 10% δηλαδή συνολικά ή το 1/3 από το 30% θα μπει σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.

Για το ίδιο θέμα, σε σημερινή του ανάρτηση στο Twitter, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Γ. Οκονόμου αναφέρει: ότι «Η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θεσπίζει τα “Απάτητα Βουνά”. Σε 6 βουνά μας θα απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και παρεμβάσεις που μεταβάλλουν το φυσικό περιβάλλον», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «Με σχέδιο πρωτοστατούμε στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος».

naftemporiki.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *