Απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εις βάρος βολιώτικης εταιρίας ανακυκλώσιμων σιδηρικών (σκραπ) απασχολεί τις δικαστικές αρχές. Η βολιώτικη εταιρία, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, βάσει της μήνυσης που έχει υποβάλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, φέρεται να παρέδωσε εμπόρευμα σκραπ αξίας άνω των 700.000 ευρώ και οι απατεώνες φέρεται να της οφείλουν σήμερα περίπου 600.000 ευρώ…
Οι δράστες της απάτης φέρεται να είναι δύο Τούρκοι υπήκοοι, ο ένας ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος εμπορικής εταιρίας με έδρα το Λονδίνο και ο άλλος πλοίαρχος φορτηγού πλοίου, με σημαία των νησιών Κουκ…
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση και έχουν ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, εναντίον του Τούρκου ιδιοκτήτη και νόμιμου εκπροσώπου της εμπορικής εταιρίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και εναντίον του Τούρκου πλοίαρχου. Ο μεν πρώτος κατηγορείται για απάτη άνω των 120.000 ευρώ και ο δεύτερος για άμεση συνέργεια στην απάτη.
Η απάτη χρονολογείται από το 2015 και συγκεκριμένα φέρεται να έλαβε χώρα μεταξύ 1ης Απριλίου και 15ης Μαίου του 2015. Ο Τούρκος ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της εμπορικής εταιρίας φέρεται να είχε έρθει πολλές φορές στο Βόλο και να είχε συναντήσεις με τους εκπρόσωπους της βολιώτικης εταιρίας ανακύκλωσης σκραπ, προκειμένου να προμηθευτεί μεγάλη ποσότητα σιδηρικών. Μάλιστα εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος αξιόπιστης εταιρίας, φερέγγυας και χωρίς πιστοληπτικά προβλήματα στις συναλλαγές της. Τελικά οι εκπρόσωποι της βολιώτικης εταιρίας πείστηκαν και συνάψαν συμβόλαιο πώλησης 2.500 τόνων περίπου ανακυκλώσιμων μεταλλευμάτων (σκραπ), τα οποία και φορτώθηκαν σε φορτηγό πλοίο, με σημαία των νησιών Κουκ, στο λιμάνι του Βόλου. Ο πλοίαρχος, τουρκικής υπηκοότητας, είχε συνεννοηθεί με τους εκπρόσωπους της βολιώτικης εταιρίας, να παραδώσει το φορτίο, μόνον εφόσον ολοκληρωνόταν η απόδοση του χρηματικού ποσού, συνολικού ύψους άνω των 700.000 ευρώ, από την αγοράστρια εμπορική εταιρία στην πωλήτρια. Η αγοράστρια εταιρία κατέβαλε το ποσό των 100.000 ευρώ περίπου και όχι τα υπόλοιπα 600.000 ευρώ, ωστόσο ο πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου-σύμφωνα με το κατηγορητήριο-εκφόρτωσε το σκραπ, άγνωστο σε ποιο λιμάνι και εξαφανίστηκε…
Το ίδιο φέρεται να έπραξε και ο ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της εμπορικής εταιρίας με έδρα το Λονδίνο… Μετά από έρευνα της βολιώτικης εταιρίας αποδείχθηκε ότι η λονδρέζικη εταιρία δεν διέθετε κινητή ή ακίνητη περιουσία, ούτε εμφάνιζε υπόλοιπα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ, το κυριότερο, είχε λυθεί από τον Μάρτιο του 2015…
Οι εκπρόσωποι της βολιώτικης εταιρίας ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη της λονδρέζικης εταιρίας, ο οποίος και τους κάλεσε τρεις φορές μάλιστα, να τον συναντήσουν στην Κωνσταντινούπολη, συνάντηση που φυσικά δεν έγινε ποτέ… Μάλιστα, τόσο ο ιδιοκτήτης της εταιρίας-φάντασμα όσο και ο πλοίαρχος είναι άγνωστης διαμονής στην Τουρκία και κυριολεκτικά φέρονται να τους έχει καταπιεί η γη. Ο ανακριτής Βόλου που ασχολήθηκε με την υπόθεση, εξέδωσε τέλη Φεβρουαρίου του 2020 εντάλματα σύλληψης για τους δύο Τούρκους, ωστόσο δεν εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης μέσω Ιντερπόλ και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι δύο απατεώνες φέρεται να βρίσκονται σε κάποια χώρα του Περσικού κόλπου.
Σημειώνεται ότι το πλοίο είχε συστήσει για την μεταφορά στην βολιώτικη εταιρία ο ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της λονδρέζικης εταιρίας-φάντασμα. Η μήνυση εις βάρος των δύο απατεώνων κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου τον Σεπτέμβριο του 2015 από την εξαπατηθείσα βολιώτικη εταιρία. Διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από πταισματοδίκη, ολοκληρώθηκε αυτή και ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ενώ εκκρεμεί η έκδοση βουλεύματος για την υπόθεση από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου.
e-thessalia