Απάντηση Μητσοτάκη σε Σαμαρά: Κάποιοι αναπαράγουν στερεότυπα για να περιγράψουν την κυβέρνηση ως λιγότερο πατριωτική

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Αρκετά «καρφιά» για τον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς ωστόσο να τον αναφέρει ονομαστικά, περιελάμβανε η παρουσία Μητσοτάκη στο ιστορικό συνέδριο του Βήματος «Μεταπολίτευση, 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική». 

«Επειδή από αυτό το βήμα πέρασαν και προκάτοχοί μου, είναι αρκετά σημαντικό να θυμίσουμε ότι αυτό που αποκαλούμε τουρκικός αναθεωρητισμό δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε: 

«Μια είναι η διαφορά με την Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει κανένα άλλο θέμα. Και είναι ενδιαφέρον πώς αυτή η θέση διαστρεβλώνεται από κάποιους για να περιγράψουν την κυβέρνηση ως λιγότερο πατριώτες από κάποιους που αναπαράγουν αυτό το στερεότυπο. Κάτι που  νομίζω ότι λίγο αφορά την κοινωνία», υπονοώντας τα όσα καταμαρτυρεί στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη ο Αντώνης Σαμαράς. 

Όταν προκάτοχοι μου έκαναν διερευνητικές συζητήσεις ή συζητούσαν με τον πρόεδρο Ερντογάν κατ’ ίδιαν το θέμα είχαν ψευδαισθήσεις; Άρα οι Έλληνες πρωθυπουργοί με τον Ερντογάν δεν μιλούσαν ποτέ για τα θέματα αυτά;, διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Μητσοτάκης, καθώς και επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, ο οποίος μιλά εσχάτως για «ψευδαισθήσεις» γίνονταν διερευνητικές επαφές με την Αγκυρα. 

- Advertisement -

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι  οι γκρίζες ζώνες προέκυψαν στο πεδίο το 1996 – για να προσθέσει ότι «παραβιάσεις και παραβάσεις του FIR είχαμε ατ τελευταία 40 χρόνια, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών η Τουρκία την εγείρει σταθερά και η πληγή της Κύπρου είναι ανοιχτή το 1974».

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο η Ελλάδα το αμφισβήτησε μέσω των συμμάχων της και κατέστησε τη διαφορά ευρωτουρκική, σημείωσε ο πρωθυπουργός.  «Είχαμε την απόπειρα της μεταναστευτικής εισβολής στον Έβρο, είχαμε έναν πολύ δύσκολο Αύγουστο του 2020 μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο που αμφισβήτησε στο πεδίο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μια περίοδο μακράς έντασης όπου η Ελλάδα απέκρουε τον αναθεωρητισμό και ενισχυόταν παράλληλα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε μια συνεργασία για το προσφυγικό, κάναμε μια θετική συμφωνία για τη βίζα στα νησιά σε τέτοιο βαθμό που ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι ξενοδόχοι. Ταυτόχρονα έχουμε τη θωράκιση μιας σειράς αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με τον πρόεδρο Ερντογάν έχουμε διερευνήσει αν μπορούμε να μπούμε στον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Σας λέω ανοιχτά ότι δεν βλέπω προοπτική», ξεκαθάρισε. 

Η συζήτηση (με την Τουρκία) συνεχίζεται, αλλά να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα. Και αυτό έχει σημασία, γιατί έχω διαχειριστεί και εποχές που οι Ένοπλες Δυνάμεις  ήταν μόνιμα σε επίπεδο συναγερμού. Αν χρειαστεί θα το ξανακάναμε, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί, κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *